Putin: Svijet će zavisiti od hrane iz Rusije

Putin: Svijet će zavisiti od hrane iz Rusije

Vladimir Putin Marionettist
Vladimir Putin

• Rusija bi mogla da postane najveći svjetski snabdevač ekološki čiste i visoko kvalitetne organske hrane, rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin

Objavljeno: 05. dec 2015

"Mi ne samo da možemo da prehranimo sebe, uzimajući u obzir zemlju, vodne resurse... Rusija može da postane najveći dobavljač zdrave, ekološki čiste i visoko kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači davno zapostavili, posebno s obzirom na činjenicu da potražnja za tim proizvodima na svjetskom tržištu stalno raste", rekao je Putin u ruskom parlamentu.

Prema njegovim riječima, Rusija je sada izvoznik, a ne uvoznik hrane.

"Prije deset godina, uvozili smo gotovo polovinu hrane iz inostranstva i bili smo zavisni od uvoza. Sada je Rusija među glavnim izvoznicima. Prošle godine, vrijednost ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda iznosio je skoro 20 milijardi dolara, što je za četvrtinu više nego što je bio prihod od prodaje oružja" - rekao je on.

Putin kaže da sve ovo znači da će Rusija biti sposobna da podmiri domaće tržište hrane do 2020. godine. Jesenas je Kremlj donio odluku da proizvodnja prehrambenih proizvoda ne smije sadržati GMO.

Rusija je uvela i embargo na isporuku proizvoda iz EU i SAD, kao odgovor na zapadne sankcije. Takođe, nakon obaranja ruskog "suhoja", ruske vlasti odlučile su i da od 1. januara zabrane uvoz voća, povrća i živine iz Turske.

izvor: atvbl.com