Sud u Madridu: Bivši agent Udbe neće biti izručen Hrvatskoj

Sud u Madridu: Bivši agent Udbe neće biti izručen Hrvatskoj

Vinko Sindičić
Vinko Sindičić

• Istražni sud u Madridu poništio je odluku o izručenju Hrvatskoj bivšeg agenta nekadašnje Udbe Vinka Sindičića, zbog čijeg je lažnog svedočenja 2008. Krunoslav Prates osuđen na doživotnu robiju za ubistvo hrvatskog emigranta i nekadašnjeg direktora INE Stjepana Đurekovića

Objavljeno: 06. dec 2015

Tročlano sudsko veće na čelu sa predsedavajućim Alfonsom Guevarom Markosom, zatražio je dopunu presude, pa bi konačna odluka o izručenju mogla da bude poznata naredne sedmice, saznaje Hina iz sudskih izvora.

Sudija Ismael Moreno, koji je doneo presudu o izručenju Sindičića Hrvatskoj, nije objasnio zašto nisu uvaženi argumenti njegovog advokata koji se protivio izručenju, rekao je izvor iz Istražnog suda.

Moreno sada mora da dopuni svoju presudu i pošalje je višoj sudskoj instanci pa bi konačna odluka o izručenju mogla da bude poznata iduće sedmice, dodaje isti izvor.

Sindičić je uhapšen 9. novembra u Burgosu na severu Španije na osnovu Interpolove poternice koju je izdalo Opštinsko državno tužilaštvo u Rijeci.

Riječko tužilaštvo sumnja da je Sindičić dao lažni iskaz i lažno prijavio krivi

čno delo na suđenju u Minhenu gde se bivšim čelnicima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču sudi za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

U poništenju odluke o izručenju, trojica španskih sudija napominju i da je u presudi bila spomenuta samo sumnja na lažno svedočenje, a ne i lažna prijava krivičnog dela, što stoji u dokumentu poslatom iz Rijeke.

Sindičić je bio osudjen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine i odslužio je zatvorsku kaznu.
Sudjeno mu je i u Zagrebu zbog ubistva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobodjen optužbe. (Tanjug)

izvor: blic.rs-611879