ISIS i Assad sarađuju na poljima gasa i električne energije

ISIS i Assad sarađuju na poljima gasa i električne energije

Niti jedna zemlja - osim Sirije - ne kupuje naftu od terorističke organizacije ISIS

Bashar al-Assad - Vladimir Putin 2015
Bashar al-Assad - Vladimir Putin 2015

• Osim što režim sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada kupuje naftu od terorističke organizacije ISIS, postoji saradnja i dogovor o zajedničkom korištenju infrastrukture potrebnu za distribuciju prirodnog gasa i električne energije

Objavljeno: 06. dec 2015

ISIS time što ne obustavlja Assadov dovod gasa i električne energije - iako ima mogućnost da ga prekine - podržava nastavak Assadovog režima. Ova saradnja privukla je pažnju i turskih obavještajnih jedinica koje su pratile sigurnosne kanale sirijske vojske.

Kako od sigurnosnih izvora doznaje novinar AA, na naftnim postrojenjima i plinovodu u mjestu Deir ez-Zor, koje kontrolira ISIS pričinjena je veća materijalna šteta tokom ruskih bombardovanja izvedenih u drugoj polovici novembra. Šteta je pričinjena i na plinovodima sirijskog režima, Za manje od sedam dana režimske snage poslale su ekipu na to područje da popravi nastalu štetu na plinovodu.

Iz vojnog stožera jedinica ISIS u mjestima Serde, Al Jaffraha i aerodroma Deir ez-Zor koji se nalaze u blizini pogođenog područja - naređeno je da ne otvaraju vatru na ekipu koja će ući na područje koje kontrolira ISIS i popraviti štetu na plinovodu.

Ovaj primjer pokazuje da je i ranije postojala slična saradnja između režima i terorističke organizacije - "Ukoliko otvorimo vatru (na one koji će popraviti plinovod), cijela Sirija će ostati bez električne energije" - navedeno je u upozorenju i dodano da - "postoji sporazum o popravci plinovoda potrebnog za električnu energiju".

O saradnji između ISIS i Assadovog režima sve više se govori u javnosti. Tako je ranije stručnjak sa Bliskoistočnog instituta iz Washingtona Zubeyir Ikbal izjavio je da niti jedna zemlja osim Sirije ne kupuje naftu od terorističke organizacije ISIS. Električna energija u Siriji dobiva se preradom prirodnog gasa, za što su potrebni ispravni plinovodi. (Anadolija)

izvor: ba.n1info.com-a72500