Rusija i Amerika se bore za Balkan

Rusija i Amerika se bore za Balkan

NATO polako zaposeda Balkansko poluostrvo

NATO - CSTO

• Poziv Crnoj Gori u NATO pokazao je da su Sjedinjene Države krenule u ofanzivu u borbi protiv Rusije za uticaj na Balkanskom poluostrvu, piše list "Politiko"

Objavljeno: 06. dec 2015

U sredu 02. decembra 2015, šefovi diplomatija zemalja-članica NATO pozvali su Crnu Goru da počne pregovore o stupanju u Alijansu - podseća "Politiko".

Osim toga, visokopostavljeni činovnici američke vlade i lideri vojne Alijanse posetili su Beograd i Zagreb u okviru obnavljanja pokušaja da se balkanski region uključi u orbitu uticaja Zapada - "Klima međusobnih odnosa sa balkanskim državama postaje sve prijatnija za SAD, region je posebno važan u pozadini velikih kretanja na međunarodnoj areni... Razlike izlaze na videlo u zemljama, gde se interesi Moskve i Vašingtona poklapaju, na primer u Srbiji i Crnoj Gori" - smatra vojni analitičar Igor Tabak.

Figuranti poslednjeg proširenja Alijanse su bili Hrvatska i Albanija, koje su pozvane u NATO 2008. godine, dodaje list - "NATO polako zaposeda Balkansko poluostrvo" - smatra bivši ambasador Italije u Alijansi Stefano Stefanini koji je učestvovao u pregovorima o proširenju 2008. godine - "Samo pogledajte veličinu Balkanskog poluostrva - svaki put kada se figure pokreću, ne važno velike ili male, menja se ravnoteža" - smatra Stefanini.

Balkanska kampanja NATO dotiče ne samo Crnu Goru, dodaje list.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Šef diplomatije SAD Džon Keri razgovarao je sa Aleksandrom Vučićem, a dve nedelje pre toga u Beogradu je bio i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. On je govorio o "novom početku" odnosa sa Srbijom - koju su Vašington i saveznici bombardovali 1999. godine tokom 78 dana.

NATO bombardovanje ostavilo je gorak trag u sećanju Srbije i sada Beograd pokušava da nađe ravnotežu između Zapada i Istoka - Srbija želi da postane član EU, čuvajući pri tome svoju vojnu neutralnost. Uravnotežena spoljnja politika Srbije vidi se kroz zvanične posete premijera zemlje Aleksandra Vučića - on je ove godine dva puta bio u SAD i odmah nakon druge posete Vašingtonu otišao je u Moskvu na sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom - navodi "Politiko".

Osim toga, prošle godine Putin je bio počasni gost velike vojne parade u Beogradu.

Vladimir Putin in Beograd 2014
Vladimir Putin in Beograd 2014

U isto vreme, članstvo u NATO ostaje daleka perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana - Alijansa nije odlučila da li da pozove države, opterećene nerešenim teritorijalnim pitanjima, primećuje list.

Bosna i Hercegovina kao i pre pokušava da reši unutrašnje nesuglasice u okviru složnog političkog sistema, zasnovanog na etničkim principima, stvorenog Dejtonskim sporazumom 1995. godine.

U polje interesa NATO ulazi i Kosovo, koje ne priznaju Moskva i Beograd, kao i Makedonija koja ima nerešena pitanja sa Grčkom koja je već članica Alijanse.

Transjadranski gasovod

Putin - Erdogan
Putin - Erdogan

Drugi važan aspekt balkanskog proširenja NATO je diversifikacija isporuka energetskih resursa u Evropu - što Vašington smatra strateškim interesom sopstvene bezbednosti.

Na smanjenje zavisnosti EU od ruskog gasa poziva i Hrvatska. Na ostrvu Krku planirana je izgradnja terminala za tečni prirodni gas koji će biti povezan sa gasnim koridorom od Azerbejdžana do severa Evrope preko Turske, Grčke, Albanije, Crne Gore i Hrvatske. Taj projekat je poznat kao Transjadranski gasovod.

izvor: b92.net-1071286