Josip Šimić sam protiv svih

Josip Šimić sam protiv svih

Josip Šimić: Jedini način da me ušutkaju je metak

Kriminal je drugo ime za Dragana Čovića

Josip Šimić
Josip Šimić

"Nakon prvog pisma su me željeli ušutkati dvojica iz Mostara i jedan iz Čapljine. Atak na mene je trebao biti izvršen na Bistriku u parku, gdje redovno šetam oko 21 sat" - rekao je Josip Šimić, student teologije i političkih nauka

Objavljeno: 07. dec 2015 | Dino Bezdrob

Šimić je večeras bio gost Pressinga zajedno sa novinarom i aktivistom Almirom Panjetom, kulturologom Markom Šušnicom i političkim analitičarom Srđanom Puhalom. Intenzivno piše pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću - optužujući ga za kriminal i korupciju.

"Povod mog pisanja je knjiga pape Franje - Korupcija zlo našeg vremena. U toj knjizi papa poručuje da grijeh čini i onaj koji podržava korupciju, tj. šuti" - rekao je Šimić koji u svojim pismima Dragana Čovića oslovljava sa "Poštovana Vaša Korumpiranosti".

U emailu sam dobio poruku da će me "Sljedeći put pričestiti metkom", a ja sam im odgovorio - "Amen!"

Takve poruke, kaže, proslijedi u smeće i pogleda istini u oči.

Ne štedi ni katoličku crkvu u BiH i pravosudne institucije, za koje kaže da su zajedno sa Čovićem dio organiziranog lopovluka u zemlji - "Pišem to na osnovu istine. Boje se da su njihova djela urađena u tami. Ja nisam protiv katoličke crkve. Kada udarite na političara on izvuče sintagmu - Ja sam izabran voljom naroda, eno on udara na narod! - Tako je isto s crkvom" - istakao je mladi student teologije.

:: Papa Franjo je smijenio kardinala Bozanića sa najodgovornije funkcije crkve kod Hrvata!?

"Crkva se ne može miješati sa politikom, ali nažalost da se s oltara propovijeda evanđelje, propovijeda se nacionalizam. Tridesetak kilometara od Sarajeva župnik je rekao ko god ne glasa za HDZ neka ne dolazi na Svetu misu. Šta dalje reći?" - upitao je jedan gost Pressinga.

Na pitanje zašto je stav da je čovjek izdajnik ako kritizira "svog" - Šimić je odgovorio: "Nisam protiv svoga naroda, ja sam protiv čovjeka koji 15 godina pljačka hrvatski narod. Ne raspravljam s ljudima koji su me proglasili izdajnikom".

On je naglasio da niti u jednom trenutku ne udara na svoj hrvatski narod.

"Samo ukazujem na osobu koja je krala hrvatski i bošnjački narod, a sarađivala sa srpskim kriminalcima. Dragan Čović je i dan danas pobornik velikosrpske ideologije. Zahvaljujući Srbima Dragan Čović je danas ono što jeste" - kazao je Šimić.

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Kao primjer tome je naveo avione koji su granatirali Vukovar, a zatim slijetali u mostarski "Sokol" na oporavak - Čović je tada bio direktor Sokola.

"Čudi me što RH, katolička crkva i obitelji daju podršku Čoviću koji je prije rata i za vrijeme rata bio palica u rukama njihovih zlotvora. On je poslije rata ustanovio da je isplativije biti Hrvat i katolik - pa je prešao iz jedne u drugu vodu" - izjavio je Šimić.

Josip Šimić je rekao da ne radi ni za koga osim za narod. U dijelu FBiH gdje su Bošnjaci većina će reći da su samo SDA-ovci pravi Bošnjaci, HDZ-ovci pravi Hrvati, a SNSD-ovci pravi Srbi.

"Postoji katolička crkva Kristova i katolička crkva Čovića! Ako ne želite biti diskriminirani i želite imati posao, trebate ući u ovu drugu crkvu i s oltara propagirati HDZ".

Dokumenti o kriminalu su nestali na putu između državnog i kantonalnog Tužilaštva, a Šimić tvrdi da upravo on ima originalne dokaze.

Milorad Barašin
Milorad Barašin

"Kada je osuđen 2006. godine na pet godina zatvora, 2007. godine je uložio žalbu i cijeli slučaj upućen je na sarajevski kantonalni nivo. U toku dvogodišnjeg prijenosa svi dokazi su nestali. Kad se uzme u obzir da je Milorad Barašin bio višegodišnji tužitelj u Livnu, a Borjana Krišto je iz Livna u dobrim odnosima s Barašinom, a u intimnim s Draganom Čovićem. Čoviću nije bilo teško preko Borjane da nagovori Barašina da izgubi dokaze".

Šimić je za kraj Pressinga kazao da je sve jednostavno korumpirano, od Tužilaštva do policije.

"Dva slučaja sam prijavio policiji, nikada se nisu očitovali. I dalje ću biti zviždač, a jedini način da me ušutkaju je metak".

izvor: ba.n1info.com-a72605

Almir Panjeta: U sklopu obnove ljubavi Izetbegović brani Radončića

Gdje su protesti, tu je Almir Panjeta

Almir Panjeta
Almir Panjeta

• "Jedan inspektor, prilikom izlaska iz stanice mi je rekao - Dobro je dok ti prijete. Ako te budu htjeli roknuti, neće ti prijetiti!" - ispričao je Almir Panjeta, novinar i aktivista, u Pressingu na N1. Zajedno sa Panjetom, gosti Pressinga su bili Srđan Puhalo, Marko Šušnica i Josip Šimić

Objavljeno: 07. dec 2015 | Dino Bezdrob

"Gdje god su protesti, pojavim se. Radio sam kao novinar, pa mi dužnost da pišem o kriminalu i korupciji. Brine me što dobijemo prijetnje preko društvenih naloga ili u medijima zbog stvari koje bi trebale biti normalne. Normalna je osuda fašizma, osuda napada na djevojčice na ulici. Kada nakon tih stvari dobijete prijetnje ili podršku onda hodam ulicom i razmišljam: "Zašto?"

Pita se zašto treba hrabrosti da se ukaže na kriminal, zašto treba hrabrosti reći da korupcija ne valja, zašto treba hrabrosti da neko napada nekoga jer ima drugačije mišljenje.

Na pitanje kako su izgledale prijetnje, Panjeta je istakao da su najčešće bile preko društvenih mrež.

"Prijetili su da me treba zaliti u kreč, a zatim je bila prijetnja zbog teksta da je jedna osoba napala tri djevojčice jer su bile u šorcevima za vrijeme Ramazana."

Na pitanje zašto hrabrost ne iskazuju intelektualci i akademici i zašto su se sakrili pod skute vlasti, Panjeta je odgovorio: "To treba pitati njih. Čitav nam je narod u apatiji, pa su se i oni priklonili strani šutanja ili strani vlasti. Znam i neke koji su se nakon toliko godina priče umorili. Nakon dugo godina rada, stotina napisanih tekstova, aktivizma, desi se ništa. Kada krenu salve uvreda i prijetnji kažu: "Jest vala, šta on ima pričati."

Almir Panjeta je u Pressingu istakao da je sve jasno što se tiče vlasti, da su se svi pokazali i da je sve kritikovao.

"Sada se više posvećujem narodu. Pokušavam staviti ogledalo pred ljude da se zamisle koliko doprinose cjelokupnoj slici. Mnogi su uljuljkani i prihvatili taj sistem."

I Panjeta je u Pressingu odgovorio da ga niko ne štiti, te da reaguje kao čovjek.

:: Ima li ko da piše o Bakiru Izetbegoviću?

"Formu otvorenih pisama ne radim, ali priča se i govori o obećanju za 100.000 zaposlenih, zlatnim kašikama, Matrixu itd." - kazao je Panjeta.

Bakir Izetbegović je nedavno optužio pravosudne institucije da je tužiteljstvo bespotrebno političke lidere procesuiralo.

"To je u sklopu obnove ljubavi s Radončićem. Izdvojio sam izjave šta su jedan drugom izgovorili, a sad se brane. Moć onih koji imaju političku moć u BiH imaju i svaku drugu. Mediji su polarizovani."

izvor: ba.n1info.com-a72613