Cesta Stolac-Neum do kraja 2016.

Cesta Stolac-Neum do kraja 2016.

Nakon 30 godina Neum se povezuje s unutrašnjosti: Dosta smo bili privjesak ove zemlje!

Planirani početak radova na izgradnji ceste Stolac-Neum je juni/lipanj 2016. godine

Cesta Stolac-Neum
Cesta Stolac-Neum

• Izgradnja ove ceste započela je davne 1984. godine, kada je iz smjera Stoca prema Neumu izgrađeno 15 kilometara dionice. Nakon toga uslijedila je pauza. Radovi su nastavljeni, pa opet prekinuti, 2005. godine

Objavljeno: 08. dec 2015 | Z.D. | K.M.

Značaj izgradnje ove prometnice je vrlo veliki, posebno s aspekta povezivanja s jedinim bh. gradom na Jadranskoj obali što će sigurno doprinijeti razvoju cijelog ovog prostora. Također, ovaj projekt može se tretirati i kao razvojni - obzirom da se na području Mediterana, kroz koje prolazi ova cesta, stvaraju preduvjeti za razvoj poduzetništva.

Iz Javnog poduzeća JP Ceste Federacije BiH d.o.o. kažu kako je planirani početak radova na izgradnji ceste Stolac - Neum juni/lipanj 2016. godine.

"Izgradnja ove ceste otpočela je 2005. godine iz sredstava osiguranih Planom i programom JP Ceste Federacije BiH d.o.o. S obzirom da JP Ceste FBiH d.o.o. raspolaže sa veoma skromnim sredstvima, nije bilo mogućnosti za ubrzanjem gradnje na ovoj dionici. Planom i programom JP Ceste FBiH d.o.o. za 2016. godinu planirano je kreditno zaduženje kod Svjetske banke i Europske investicijske banke za pokriće troškova izgradnje ceste Stolac-Neum" - ističu za Bljesak. info iz Javnog poduzeća JP Ceste Federacije BiH d.o.o.

Dionica Stolac-Neum, ukupne dužine 36, 57 km, podijeljena je na tri poddionice:

  • Poddionica Stari Neum-Broćanac dužine 11, 8 km
  • Poddionica Broćanac-Cerovica dužine 11, 075 km i
  • Poddionica Cerovica-Drenovac, 13, 76 km

"Planiran početak radova na poddionici Stari Neum-Broćanac je u 2016. godini. Na ovoj poddionici u završnoj su fazi radovi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa dok je investicijsko-tehnička dokumentacija kompletirana i spremna za implementaciju" - kažu u JP Ceste FBiH d.o.o.

"Projektna dokumentacija za druge dvije poddionice je kompletirana te se u narednoj godini očekuje rješavanje imovinsko pravnih-odnosa od čega ujedno ovisi i brzina izgradnje ceste Stolac-Neum" - kažu u JP Ceste FBiH d.o.o.

Procijenjena vrijednost izgradnje ceste Stolac-Neum je oko 78.000.000,00 KM, a kompletne troškove izgradnje snosi JP Ceste FBiH d.o.o." - ističu iz ovog poduzeća za Bljesak. info.

Stjepan Bošković
Stjepan Bošković

Na pitanje koliki je značaj ove dionice za stanovnike Stoca i općenito za našu zemlju, načelnik općine Stolac Stjepan Bošković odgovara kako ova dionica ceste ima veliku važnost za općinu Stolac kao i za njezine građane:

Ova cesta otvara Stolac prema Mostaru, a posebno prema Jadranskoj obali i Dubrovniku. Smatram da ova cesta može biti pokretač gospodarskog razvoja ove regije, a posebno može imati veliki utjecaj na razvoj turizma. Stanovnici Neuma s nestrpljenjem očekuju završetak izgradnje ove ceste. Svima im je, kako kažu, dosadila izoliranost tijekom cijele godine, kao i ogromne gužve tijekom sezone zbog zarobljenosti Neuma između dviju granica.

Početak radova je davno počeo, međutim ne takvim intenzitetom da bi to smatrali izgradnjom ove prometnice. Mi se nadamo da ozbiljniji zahvat na ovoj dionici puta možemo očekivat na ljeto iduće godine.

Ova se cesta gradi ili bolje rečeno planira graditi već dugo vremena. Ne može se reći da se nešto počinje graditi ako nama glavnog projekta, međutim sada možemo reći da su predradnje osigurane da se može ozbiljnije pristupiti ovom poslu.

Načelnik općine Neum, dr. Živko Matuško, ostao je nijem na naše upite vezane za ovu temu. Unatoč tomu što smo više puta od njega pokušali dobiti izjavu ili komentar za jedan od najvećih projekata od postanka ove općine, Matuško nije našao vremena da odgovori na naše pozive i upite putem službenog e-maila.

Stanovnici Neuma smatraju kako bi izgradnjom ove ceste bio riješen problem prometne izoliranosti Neuma te kako bi lakše dolazili do Stoca, Čapljine i Mostara, što bi, prema njima, zasigurno imalo odjeka na popravljanju gospodarske i turističke slike Neuma.

"Punih trideset godina čekamo izgradnju ceste od Neuma do Stoca kako bi napokon prestali biti izolirani dio države, odnosno privjesak na jugu ove zemlje" - govori jedan od stanovnika Neuma za Bljesak.info - dok obilazimo radove na izgradnji magistralne ceste između jedinog bh. grada na moru i unutrašnjosti države.

Izgradnja ove ceste započela je davne 1984. godine, kada je iz smjera Stoca prema Neumu izgrađeno 15 kilometara dionice. Nakon toga uslijedila je pauza, da bi se radovi nastavili 2005. godine. No, ovoga puta iz smjera Neuma prema Stocu - a izgrađeno je svega šest kilometara ceste.

Početkom ove godine najavljen je nastavak radova na izgradnji ove ceste, no stanovnici Neuma skeptični su po tom pitanju.

"Našim političarima je u interesu da se ova cesta ne izgradi i da mi ostanemo slijepo crijevo" - govori Josip, naš sugovornik.

izvor: bljesak.info-141108