Zašto HDZ i SDA kriju mehanizam koordinacije

Zašto HDZ i SDA kriju mehanizam koordinacije

Sabina Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?

Sabina Ćudić
Sabina Ćudić

Objavljeno: 08. dec 2015 | J.K

Povodom najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će predstavnicima EU potvrditi da u BiH postoji dogovor o mehanizmu koordinacije, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.

"Gospodin Čović kaže da će u Briselu prezentirati prijedlog mehanizma koordinacije, što bi bilo dobro kad bi javnost i građani BiH bili upoznati s tim prijedlogom. On je u formi nacrta prošao proceduru na Vijeću ministara, ali nije pušten u bilo kakav vid javne rasprave. Kada predsjedavajući Predsjedništva kaže da će on izaći pred EU lidere sa 'gotovim' ili 'skoro gotovim' prijedlogom da li to onda znači da mišljenje građana i javnosti neće imati nikakav utjecaj na konačni sadržaj, i da će to što on u Briselu predstavi biti zadnja riječ neovisno o tome šta građani BiH misle?", kazala je Ćudić.

"Mehanizam koordinacije nivoa vlasti je dokument od najvećeg značaja za BiH, jer su neusaglašenosti različitih nivoa vlasti i blokade funkcionalnosti države koje se pokreću zbog dnevnopolitičkih pitanja jedan od najvećih problema ove države. Ako imamo u vidu dosadašnju Čovićevu politiku da u BiH trebaju biti tri etnička politička bloka, koji će kontrolisati tri etnički krojene teritorije, a da svaki od njih na 'zajedničkom' nivou ima pravo veta, onda možemo pretpostaviti da je nacrt mehanizma koordinacije krojen u tom smjeru", dodala je.

"Navedenoj mogućnosti govori u prilog i to što se dokument krije od bh. građana, jer Čović i njegovi federalni koalicioni partneri jako dobro znaju da je većina građana protiv takve koncepcije i da može biti usvojen samo tajno, daleko od očiju javnosti. U svakom slučaju, pozivamo aktere, kako gospodina Čovića tako i njegovog koalicionog partnera gospodina Izetbegovića, da čim prije informišu bh. javnost o sadržaju obećanja koja se daju iza zatvorenih briselskih vrata", zaključila je Sabina Ćudić.

Dok SNSD blokira državu, SDA s njima potpisuje koaliciju u Srebrenici

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić u pisanoj izjavi navodi da su "lideri Stranke demokratske akcije koji se pozivaju na Srebrenicu onda kada im je to potrebno, podržali saradnju sa SNSD-om na mikronivou, isključivši ostale političke subjekte iz raspodjele pozicija i novca koji je obećan ovoj općini na posljednjoj investiciono-razvojnoj konferenciji".

Istovremeno, zaboravljaju da su upravo tu povratnici bili izloženi najgoroj vrsti pritisaka i progona od MUP-a RS-a, pod direktnom komandom Milorada Dodika - kazala je Ćudić.

Jasno je da jedini interes koji vlast u RS-u štiti jeste onaj političkih elita, od istrage i procesuiranja za organizirani kriminal i pljačku koju posljednjih deset godina provode u ovom bh. entitetu - kazala je Ćudić, saopćeno je iz Naše stranke.

izvor: vijesti-x.com