Assad priznao da naoružava PKK u Siriji

Assad priznao da naoružava PKK u Siriji

Assad priznao da šalje oružje Stranci demokratske unije (PYD), ogranku PKK u Siriji

Bashar al-Assad
Bashar al-Assad

• Assad je za britanski list "The Sunday Times" priznao da PYD, zajedno sa sirijskom vojskom, ratuje na istim područjima u Siriji

Objavljeno: 08. dec 2015 | Umur Koçak Semiz Ankara

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da šalje oružje Stranci demokratske unije PYD, ogranku Radničke partije Kurdistana PKK u Siriji, prenosi Anadolu Agency AA.

Assad je za britanski list "The Sunday Times" priznao da PYD, zajedno sa sirijskom vojskom, ratuje na istim područjima u Siriji.

Assad trguje naftom ISIL-a

EU i SAD saglasni: Posrednik u trgovini naftom između ISIS-a i Assada je sirijski biznismen

• George Haswani, sirijski biznismen i kooperant ruske kompanije Stroytransgaz, našao se na crnim listama SAD-a i EU-a kao "glavni posrednik" u trgovini naftom između ISIS-a i sirijskog režima

Objavljeno: 02. dec 2015 | Gökhan Kurtaran

Istrage koje su provele nadležne institucije Evropske unije potvrdile su da je sirijski biznismen George Haswani glavni posrednik u trgovini nafte između terorističke organizacije i sirijskog režima predsjednika Bashara al-Assada, a da ujedno ima i ugovor o kooperativnim poslovima sa jednom ruskom energetskom kompanijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon prošlosedmičnog obaranja ruskog aviona koji je povrijedio turski zračni prostor u njenom južnom pograničnom pojasu, ruski zvaničnici su iznijeli niz tvrdnji kako brojne zemlje, uključujući i Tursku, kupuju naftu od ISIS-a, za šta do sada nema nikakvih dokaza, ali podaci do kojih su nadležne međunarodne institucije došlie o tom pitanju, pokazuju sasvim suprotno.

Vijeće ministara Evropske unije je na zasjedanju 7. marta ove godine uvelo sankcije prema nizu pravnih i fizičkih lica zbog saradnje sa ISIS-om, a crna lista rasvjetljava i kanale trgovine ISIS-ove nafte.

Australski premijer: Assad je despot koji širi smrt

• "Ključ političkog rješenje sirijske krize je u integraciji ugrožene sunitske populacije u novu državnu vlast. Ako to uspiju, teroristička organizacija ISIS će ostati bez svog ključnog uporišta", poručio je Turnbull

Objavljeno: 19. nov 2015 | Recep Şakar Melbourne

Australski premijer Malcolm Turnbull nazvao je sirijskog predsjednika Bashara al-Assada "despotom koji širi smrt", javlja Anadolu Agency (AA).

Turnbull učestvuje na Samitu lidera zemalja članica Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) koji se održava u glavnom gradu Filipina Manilli, a u izjavama za medije je komentirao situaciju u Siriji i oštro kritikovao predsjednika te zemlje Assada.

Šef britanske diplomacije Hammond: Samo Putin ima moć da ubijedi Assada u nešto

Bashar al-Assad - Vladimir Putin 2015
Bashar al-Assad - Vladimir Putin 2015

• Bilo bi fantastično da se Assad jednog jutra probudi i kaže da mu je svega dosta i da više ne želi raditi svoj posao. Samo jedna osoba na svijetu ima moć da Assada ubijedi u nešto

Objavljeno: 08. nov 2015 | İnci Gündağ London

Šef britanske diplomacije Philip Hammond tvrdi da je o sirijskom pitanju sa Rusijoom dogovoreno sve osim pitanja političke budućnosti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a da je ruski predsjednik Vladimir Putin jedina osoba na svijetu koja može Assada uvjeriti u nešto, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski ministar Hammond je u programu "Andrew Marr Show" na BBC-u govorio o aktuelnim pitanjima pada ruskog aviona u Egiptu i situaciji u Siriji.

Sinirlioglu: Assad neće biti kandidat na izborima u Siriji

• "Assad će u ovom prelaznom periodu od šest mjeseci, na dogovoreni nači prenijeti ovlasti na prelaznu vladu i odstupiti. Neće biti kandidat na izborima", rekao je Sinirlioglu

Objavljeno: 16. nov 2015 | Sinan Polat Ankara

Ministar vanjskih poslova Turske Feridun Sinirlioglu izjavio je danas u Ankari da aktuelni sirijski predsjednik Bashar al-Assad neće biti kandidat na narednim izborima u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

"Assad će u ovom prelaznom periodu od šest mjeseci, na dogovoreni nači prenijeti ovlasti na prelaznu vladu i odstupiti. Neće biti kandidat na izborima", rekao je Sinirlioglu.

izvor:

izvor: aa.com.tr-487915