Knjiga Alije Pirića o Andriću i Džumhuru

Knjiga Alije Pirića o Andriću i Džumhuru

U Centru za kulturu Mostar predstavljenja knjiga Alije Pirića o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru

Alija Pirić - promocija
Alija Pirić - promocija

• U "Centru za kulturu Mostar" u srijedu je predstavljena knjiga Alije Pirića "Mogućnosti čitanja teksta - Studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru"

Objavljeno: 09. dec 2015

Prema riječima Ibre Rahimića, direktor IC štamparije, nakladnika knjige, Pirić svojim djelom pokušava ponuditi poseban pogled na opus dva velika imena bh. književnosti - Ive Andrića i Zuke Džumhura.

Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i sigurno jedan od najvećih pripovjedača na južnoslavenskim prostorima, dok je Džumhur također veliko ime i najveći putopisac na istim prostorima.

Postoje neka etablirana mišljenja o ovim autorima kojima se Pirić suprotstavlja i otvara svojevrsnu raspravu. On želi na drukčiji način publici približiti njihov opus - kazao je Rahimić. Dodao je kako je Ivo Andrić u pojedinim krugovima osporavan, u smislu da je u svojim književnim djelima bio preoštar prema Bošnjacima. Alija Pirić drukčije pristupa tom problemu:

"Alija Pirić na drukčiji način to iščitava. On umjetnički prilazi tematici i opisivanju likova iz Andrićevih djela i to je poseban način približavanja Andrićevom djelu, da ne kažem otupljivanje drukčijih stavova i mišljenja. Ne bih stavljao autoru riječi u usta, ali ono kako sam ja iščitao Pirićevu knjigu, on smatra da je Andrićeva umjetnička vrijednost nesporna, a o nekim drugim stvarima se može polemizirati" - zaključio je Rahimić.

Vezano: Alija Pirić - Hrabar i nepotkupljiv

Alija Pirić
Alija Pirić

Knjiga "Mogućnosti čitanja teksta - studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru" (IC Štamparija, Mostar, 2015.), autora prof. dr. Alije Pirića hrabra je i etički nepotkupljiva knjiga, ocijenio je na promociji knjige u Mostaru prof. dr. Enver Kazaz. Kazaz kaže da je autor ovom knjigom previše riskirao -- sanela.info-6716

Sam autor je dodao kako svojom knjigom ne želi poslati neku posebnu poruku, osim da se svako književno djelo može tumačiti na više načina:

"Kao što i samo ime knjige govori, postoji više mogućnosti čitanja teksta - za svaku mislim da je validna ako je, naravno, potkovana teoretski, dakle, ako je to čitanje akademski i teoretski validno. Ja ne eliminiram ni jedan pristup - samo nudim jedan način čitanja, u ovom slučaju djela Ive Andrića" - kazao je Pirić.

Po njegovim riječima - Andrić i Džumhur nisu se slučajno našli u istoj knjizi:

"Andrić je bio prijatelj Zukinog oca, koji je u staroj Jugoslaviji bio vojni hodža u Beogradu. Andrić je dolazio kod Zuke i jedini predgovor koji je Andrić napisao bio je predgovor za Zukinu zbirku putopisa - Nekrolog jednoj čaršiji" - kazao je Pirić.

Pored te poveznice, po Pirićevim riječima, Džumhur i Andrić u svojim djelima dijele dosta poetičkih vrlina. Pirić je u svojoj knjizi analizirao Džumhurove putopise, a najavio je kako radi na cjelovitoj monografiji Džumhurovog umjetničkog djelovanja.

Alija Pirić
Alija Pirić

Alija Pirić rođen je 1949. u Crnićima kod Stoca, gdje je završio i osnovnu školu. Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju završio je u Mostaru, a na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1976. diplomirao je na grupi jugoslavenske književnosti.

Objavio je autorske knjige "Stil i tekst" (2000.), "Šemsudin Sarajlić Od društvene funkcije do književnoestetske umjetnosti" (2009.), "Arheologija teksta" (2010.), "Dubravski leksikon" (2013.). Objavljuje književne kritike, književne prikaze, oglede i studije u raznim časopisima i listovima. Radi kao redovni profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

O knjizi su govorili i prof.dr. Enver Kazaz te prof.dr. Muhidin DŽanko. (Fena)

izvor: vijesti.ba-288851