ISIL naftu prodaje Assadu, a nešto i Erdoganu

ISIL naftu prodaje Assadu, a nešto i Erdoganu

Visoki američki dužnosnik: Nafta Islamske države ide Assadu, a nešto i u Tursku

Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger
Vladimir Putin - Bashar al-Assad - finger

• "Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni" - rekao je Szubin

Objavljeno: 10. dec 2015

Militanti Islamske države trguju naftom vrijednom čak do 40 milijuna dolara mjesečno a znatne količine prodaju vladi predsjednika Bashara al-Assada a dio prelazi preko granice u Tursku, rekao je visoki dužnosnik američkog ministarstva financija Adam Szubin.

"ISIL prodaje mnogo nafte Assadovu režimu", rekao je Szubin, obnašatelj dužnosti podtajnika za terorizam i financijsku obavještajnu djelatnost u američkom ministarstvu financija, institutu Chatham House u Londonu. "To dvoje nastoje uništiti jedno drugo a ipak sudjeluju u trgovini vrijednoj milijune i milijune dolara".

"Količine o kojima govorimo i iznosi novca o kojima govorimo su znatni", rekao je Szubin. Szubin je rekao kako "daleko najveća količina" nafte Islamske države završava pod Assadovom kontrolom dok se dio potroši u područjima Islamske države ali i da dio završava u kurdskim područjima i Turskoj.

"Mali dio prelazi preko granice u Tursku", rekao je Szubin.

Militanti Islamske države su zaradili 500 milijuna dolara prodajom nafte na crnom tržištu i opljačkali do 1 milijarde dolara iz banaka u Siriji i Iraku, rekao je u pripremljenom govoru.

"Mislimo da ISIL stječe svoj profit na izvorima nafte i mada ISIL-ova nafta završava na raznim mjestima to nije zapravo pritisak koji želimo kada je riječ o zaustavljanju priljeva financija - sve se svodi zapravo na uništenje njihove infrastrukture", rekao je Szubin. (Hina)

izvor: vecernji.hr-1044044