Počeli procesi protiv RS

Počeli procesi protiv RS

Vlada RS prekida svaku saradnju sa Sudom, Tužilaštvom BiH i SIPA

Dragan Lukač (ministar)
Dragan Lukač (ministar)

• Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštiru (SIPA) zbog hapšenja koja su danas provedena na području Novog Grada, javlja novinar "Nezavisnih"

Objavljeno: 10. dec 2015

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o prekidu saradnje sa Sudom i Tužilaštvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu SIPA zbog hapšenja koja su danas provedena na području Novog Grada, javlja novinar "Nezavisnih".

Prekid saradnje sa Tužilaštvom, Sudom i Sipom, odnosi se i na institucije RS, potvrdio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS nakon vanredne sjednice Vlade RS, održane danas u Banjaluci.

"Vlada RS smatra da jutrošnji postupak SIPA predstavlja grubo kršenje policijske saradnje", rekao je Lukač.

On je rekao novinarima da je na vanrednoj sjednici Vlade Srpske zaključeno da se pretresom zgrada opštine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu koji je obavila Sipa dovodi u sumnju povjerenje u MUP Srpske, koje je do sada uvijek sarađivalo sa bezbjednosnim agencijama u BiH, te Sudom i Tužilaštvom BiH.

"Sud BiH je iskazao izrazito nepovjerenje navodeći u naredbi da postoji bojazan da bi predmeti istrage mogli biti uništeni ili sakriveni, iako su imali mogućnost da od MUP-a traže da im dostavi dokumentaciju u vezi sa navedenim predmetom ili da pošalju svog inspektora da izvrši uvid u dokumentaciju i po potrebi je izuzme", istakao je Lukač.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske je konstatovala da je postupanje neustavnih institucija Suda BiH, Tužilaštva BiH i Sipe protivno Ustavu BiH i Ustavu Republike Srpske, te imajući u vidu ovakvo neprimjereno i provokativno postupanje, Vlada i sve institucije Srpske prekidaju saradnju sa tim institucijama.

Lukač je istakao i da je Vlada naredila MUP-u Srpske da spriječi svaki ulazak i pretres prostorija republičkih i lokalnih institucija Srpske.

"Vlada Srpske i dalje ostaje opredjeljena za korektnu i profesionalnu saradnju svih bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH u okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti", rekao je Lukač.

On je dodao da je zatraženo od Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske da razmotri informaciju i vladine zaključke i da zauzme stavove i podnese izvještaj Narodnoj skupštini.

Lukač je rekao i da je od Narodne skupštine zatraženo zakazivanje posebne sjednice na kojoj će biti razmatrana informacija i zaključci koje je zauzela Vlada. (NN)

izvor: vijesti.ba-288927

 

Komšić otvoreno: Odluka institucija RS predstavlja državni udar!

Željko Komšić
Željko Komšić

• Sve institucije Republike Srpske, uključujući i Vladu, prekidaju saradnju sa SIPA-om, Sudom i Tužilaštvom BiH, zbog hapšenja petorice muškaraca danas u Bosanskom Novom, a koji se terete za ratne zločine na području ove općine

Objavljeno: 10. dec 2015

Lider DF Željko Komšić rekao je da je takva poruka vlasti iz RS - državni udar, piše bh. novinska agencija Patria.

- Ne trebamo to nazivati drugim imenom. Zakoni u ovoj zemlji se moraju poštovati i ne postoji neko ko može zabraniti SIPA da djeluje na prostoru RS - upozorio je Komšić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Banja Luci kako je Vlada RS ocijenila da postupanje SIPA tokom današnjeg hapšenja u Bosanskom Novom predstavlja grubo kršenje međupolicijske saradnje i protivustavni postupak.

On je rekao novinarima da je na vanrednoj sjednici Vlade RS zaključeno da se pretresom zgrada općine, policije i komunalnog preduzeća u Novom Gradu dovodi u sumnju povjerenje u MUP RS, prenosi NAP. (SB)

izvor: vijesti.ba-288977

 

Cvijanović pozvala visokog predstavnika u BiH da je smijeni

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je večeras da je čula da postoji lista na kojoj su imena nekoliko funkcionera iz tog bh. entiteta koji bi trebali biti smijenjeni, te pozvala visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nju smijeni

Objavljeno: 10. dec 2015

"Pozivam visokog predstavnika da smijeni predsjednika Vlade RS-a, zato što će to još jednom značiti da je RS pobijedila, a izgubio visoki predstavnik, a konačno izgubila je i BiH priliku i šansu da sama postigne određene dogovore", rekla je Cvijanović novinarima.

Cvijanović je ponovila da je Vlada RS današnjim zaključcima zbog akcije SIPA-e i pretresa u policijskoj stanici u Bosanskom Novom "stala" u zaštitu institucija RS. (FENA)

izvor: vijesti.ba-289001

 

Ništa se ne dešava slučajno, počeli procesi protiv RS

Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Milorad Dodik i Željka Cvijanović

• Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović tvrdi da su "otpočeli procesi usmjereni protiv RS"

Objavljeno: 10. dec 2015

- Ništa se ne dešava slučajno, a kao rezultat takvog razmišljanja su i zaključci Vlade i šaljemo upozorenja na koji način se treba ponašati - rekla je Cvijanović na posebnoj sjednici RS, sazvanoj na zahtjev Vlade RS, zbog današnjeg "upada" pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosanski Novi

Cvijanović tvrdi da je "prvo bila odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS", a sada ova akcija.

- Denis Zvizdić je rekao da insistira na uspostavljanju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, a reakcije bošnjačkih političara su sinhronizovane, a, nažalost, iz RS nema toga. Nažalost, to pokazuje i pola prazne sale - rekla je Cvijanović, podsjetivši da posebnoj sjednici ne prisustvuje opozicija.

Dodala je da "RS pokušava svojim odlukama da pokaže da se prakse moraju mijenjati".

- U Sarajevu se mijenjaju teze i navode da se institucije RS stavljaju u zaštitu ratnih zločina. Naše odluke nemaju veze s tim, ali ima veze s odbranom institucija RS. Vlada nije i nikada neće štititi bilo koga ko je činio zločine, ali će štititi institucije - rekla je Cvijanović.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tvrdi da parlament posebnom sjednicom ne brani osumnjičene za ratne zločine, ali traži da se zakonito postupa.

- Ovo je pokazalo da nas ne treriraju kao ravnopravan entitet, već neku vrstu odmetnika - dodao je on.

Kaže i da je ovo što se desilo u Novom Gradu/Bosanskom Novom možda i dio nekog plana, te je dodao da su RS "upućene prijetnje" nakon zaključaka Vlade RS, dok niko nije reagovao kada je SDA "napala Sud BiH poslije hapšenja Sakiba Mahmuljina".

Stevandić je uvjeren da će poslanici podržati zaključke Vlade RS te očekuje da se ostvari korektna saradnja institucija RS i BiH u skladu s nadležnostima.

Inače, poslanici vladajuće većine su u svojim večerašnjim govorima tvrdili da je akcija SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom dio plana protiv RS i njenih institucija, odnosno MUPRS-a te da će RS braniti svoje nadležnosti.

Rasprava još traje. (FENA)

izvor: vijesti.ba-288995

 

Procesi protiv RS - Cvijanović: Počelo rušenje Srpske

• Željka Cvijanović je rekla kako Vlada RS-a nije i nikada neće štititi bilo koga tko je činio zločine, ali kako će štititi institucije

Objavljeno: 10. dec 2015 | Sa.M.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović tvrdi da su "otpočeli procesi usmjereni protiv RS".

"Ništa se ne događa slučajno, a kao rezultat takvog razmišljanja su i zaključci Vlade i šaljemo upozorenja na koji način se treba ponašati", rekla je Cvijanović na posebnoj sjednici RS, sazvanoj na zahtjev Vlade RS, zbog današnjeg "upada" pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosanski Novi

Cvijanović tvrdi da je "prvo bila odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS", a sada ova akcija.

"Denis Zvizdić je rekao da inzistira na uspostavljanju ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, a reakcije bošnjačkih političara su sinkronizirane, a, nažalost, iz RS nema toga. Nažalost, to pokazuje i pola prazne sale", rekla je Cvijanović, podsjetivši da posebnoj sjednici ne prisustvuje oporba.

Dodala je da "RS pokušava svojim odlukama pokazuje da se prakse moraju mijenjati".

"U Sarajevu se mijenjaju teze i navode da se institucije RS stavljaju u zaštitu ratnih zločina. Naše odluke nemaju veze s tim, ali ima veze s obranom institucija RS. Vlada nije i nikada neće štititi bilo koga tko je činio zločine, ali će štititi institucije", rekla je Cvijanović.

I potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić tvrdi da parlament posebnom sjednicom ne brani osumnjičene za ratne zločine, ali traži da se zakonito postupa.

"Ovo je pokazalo da nas ne tretiraju kao ravnopravan entitet, već neku vrstu odmetnika", dodao je on.

Kaže i da je ovo što se dogodilo u Novom Gradu/Bosanskom Novom možda i dio nekog plana, te je dodao da su RS "upućene prijetnje" nakon zaključaka Vlade RS, dok nitko nije reagirao kada je SDA "napala Sud BiH poslije uhićenja Sakiba Mahmuljina".

Stevandić je uvjeren da će zastupnici podržati zaključke Vlade RS te očekuje da se ostvari korektna suradnja institucija RS i BiH u skladu s nadležnostima.

Inače, poslanici vladajuće većine su u svojim večerašnjim govorima tvrdili da je akcija SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom dio plana protiv RS i njenih institucija, odnosno MUPRS-a te da će RS braniti svoje nadležnosti.

Dodik: Ne želimo sukob, već da se poštuju nadležnosti u BiH

Predsjednik RS-a Milorad Dodik podržao je zaključke Vlade, kojima institucije RS prekidaju suradnju s Sudom, Tužiteljstvom i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA), nakon akcije uhićenja i pretresa pripadnika SIPA-e u općini Novi Grad/ Bosanski Novi.

Prekid suradnje, kazao je Dodik, trajat će dok se "ne uspostave procedure u skladu s nadležnostima predviđenim ustavom".

"Ovo je traženje da se poštuje red i nadležnosti u ovoj zemlji", rekao je Dodik u obraćanju zastupnicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS na posebnoj sjednici RS kojoj ne nazoči oporba (SDS, PDP, NDP i SRSRS) i Koalicija "Domovina", podsjetivši na primjedbe koje su dužnosnici RS imali na rad Suda i Tužilaštva BiH.

Akciju SIPA-e u Novom Gradu/Bosanskom Novom nazvao je udarom na MUPRS, te upitao što bi mogao biti sljedeći korak.

"Na ovo smo prisiljeni, ali vjerujemo da niko neće ispitivati naše mogućnosti. Ne želimo sukobe, već da zaštitimo svoja prava", rekao je Dodik.

Ovo nije, dodao je, nikakvo izvanredno stanje, već se odlučuje o zaštiti prava RS, bez bilo kakvog oružja.

Kazao je da se ta prava moraju zaštiti, jer samo onda kada se RS suprotstavljala kršenju njenih prava imala je i šanse.

Dodik je još rekao da je SIPA odlučila izvršiti pretres u policijskoj stanici u Bosanskom Novom/Novom Gradu "u veoma neizvjesnim i delikatnim okolnostima, koje su mogle da izazovu čak i oružani sukob".

Pozvao je zastupnike vladajuće većine u NSRS da podrže zaključke Vlade RS, te ponovio da su Sud, Tužiteljstvo i SIPA "neustavno postavljene institucije".

Tužiteljstvo BiH - Pretresi u Bosanskom Novom izvršeni po najvišim profesionalnim standardima

Pretresi u policijskoj stanici, zgradi općine i komunalnom poduzeću, zatraženi su i naređeni su od Tužiteljstva BiH i Suda BiH, zbog postojanja dokaza da su strukture policije i civilne zaštite u Bosanskom Novom/Novom Gradu, bile aktivno i izravno uključene u proces uklanjanja i skrivanja tijela i posmrtnih ostataka 27 žrtava iz sela u MZ Maslovare, nakon počinjenog zločina, a za kojima se većim dijelom još traga, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Pretresi su, ističe se, vršeni isključivo radi potrage za arhivskim materijalima i dokazima o ovim nezakonitim radnjama.

"Pretresi su izvršeni po najvišim profesionalnim standardima, korektno i bez ikakve uporabe sile. Pretresi su završeni a policija i svi djelatnici službi čiji su kapaciteti bili pretresani bili su maksimalno korektni i susretljivi prema djelatnicima SIPA-e i Tužiteljstva BiH i stavili kapacitete na raspolaganje kako bi se akcija realizirala", precizirano je.

Kako se dalje navodi, Tužiteljstvo BiH, Sud BiH i SIPA, postupaju u skladu sa zakonom i zakonskim ovlastima i u tom procesu nema nedodirljivih osoba niti institucija.

Istodobno, iz Tužiteljstva BiH podsjećaju da svako ometanje rada pravosuđa predstavlja kazneno djelo čiji počinitelji će biti procesuirani.

Tužiteljstvo BiH ima intenzivnu i dobru suradnju s MUP-om RS -a s kojim je u proteklom razdoblju, provedeno više uspješnih akcija na otkrivanju i procesuiranju počinitelja teških kaznenih djela i ta će se suradnja nastaviti, priopćeno je.

Lukač na posebnoj sjednici NSRS: Ponižavajući postupak SIPA za MUPRS

Ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač tvrdi da je jutrošnji "upad" pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u prostorije policijske stanice i Općine Novi Grad/Bosnaski Novi neprimjereno i veoma provokativno ponašanje te presedan u postupanju prema MUPRS-a, koji je dosad proveo mnoge akcije po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH.

U obraćanju zastupnicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, sazvanoj na zahtjev Vlade RS-a, a povodom "upada' SIPA-e u policijsku stanicu i općinu u Novom Gradu/Bosnaksom Novom, Lukač je naveo da taj postupak ne vodi dobroj suradnji između sigurnosnih i pravosudnih institucija te da je svojevrsno poniženje za MUPRS-a, "koji nije kriminalna organizacija da mu se ulazi u prostorije i vrši pretres".

Navodi da je policija mogla dostaviti predmetne dokaze ili da jedan inspektor SIPA-e to uradi, a da je postupak koji je izvršen potpuno neprimjereno.

On je precizirao da je SIPA jučer obavijestila MUPRS-a da će danas imati akciju u Novom Gradu/Bosanskom Novom vezano za ratni zločin, te da se i ranije događalo da entitetska policija pruža pomoć SIPA.

Međutim, nisu znali koje su to tri lokacije koje će po naredbi Suda BiH biti predmet pretresa.

Lukač kaže da je Sud BiH "zaključio, na osnovu zahtjeva Tužiteljstva da će MUPRS-a sakriti ili uništiti dokaze i zbog čega naređuje pretres prostorija".

Namjerno dodana politička dimenzija slučaju

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da je pretresu policijske stanice u Novom Gradu/Bosanskom Novom, koji su danas izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), namjerno u javnosti dodana politička dimenzija.

"Nisam za ovakav način, može se dogovoriti da se objekti policije pretresaju na drugi način, ali cijeloj situaciji se pokušavaju dati druge konotacije i prekinuti suradnja s institucijama i zato što istrage kucaju nekome na vrata", izjavio je Mektić.

On je također naglasio da Tužiteljstvo BiH radi na vrlo ozbiljnim istragama povezanim sa "otuđivanjem, krađom ogromnih suma novca" i dodao da "oduzeti dio mora nekada biti vraćen". (Fena)

izvor: bljesak.info-141520