Gordan Milinić protiv Milorada Dodika

Gordan Milinić protiv Milorada Dodika

Dodik hodao kao muha bez glave kad su mu oteli šleper cigareta

Gordan Milinić
Gordan Milinić

Objavljeno: 01. okt/lis 2015

Vlada je tada trebala uhititi Dodika, ali ga je zaštitio Momčilo Krajišnik, riječima kako se ne trebaju privoditi srpski zastupnici

"Bio sam svjedok afere kada je Dodik kao muva bez glave hodao po Vladi Republike Srpske i galamio - Meni da oduzmu šleper, ja sam poslanik. A u Doboju su mu oduzeti šleperi cigareta i general Mladić je odmah te cigarete podijelio borcima", izjavio je nekadašnji veleposlanik BiH u Rusiji Gordan Milinić, koji je u četvrtak u Tužiteljstvu BiH svjedočio puna četiri sata.

"Vlada je tada trebala uhititi Dodika, ali ga je zaštitio Momčilo Krajišnik, riječima kako se ne trebaju privoditi srpski zastupnici", rekao je Milinić, koji je rekao kako ne može govoriti o detaljima svjedočenja, jer bi time narušio istragu.

Istaknuo je kako mu je Tužiteljstvo BiH ponudilo status zaštićenog svjedoka pod pseudonimom, ali da je on to odbio.

"Ja sam rekao da ne treba meni nikakav pseudonim, zna se tko je Gordan Milinić i ja ću svjedočiti pod svojim imenom, a na organima sigurnosti je da reagiraju i već su poduzeli mjere za moju zaštitu", rekao je i dodao kako je državno tužiteljstvo već je imalo određena saznanja o Dodikovim kriminalnim radnjama.

"Dodik traži uništenje Suda BiH isključivo zbog sebe, a ne zbog boraca, ne zbog srpskih žrtava, već zbog sebe, jer zna da se vode istrage protiv njega", rekao je Milinić.

Naveo je kako je Dodik uvijek radio samo za osobni interes i vlast te da je banjalučko pravosuđe odbilo njegovo te da je promjenom vlasti na državnoj razini, došlo do promjene i u Sudu i Tužiteljstvu BiH tako da su oni otvoreni za nove dokaze.

izvor: bljesak.info-134495

 

Gordan Milinić, ministar-savjetnik u MVP i bivši ambasador BiH u Rusiji: Ne bojim se Dodika

• Predsjednik RS ima dva izbora: da podnese ostavku ili da ide na poligrafsko vještačenje, s tim što će ostavku podnijeti i nakon poligrafa

Objavljeno: 29. sep 2015 | Anja GRABOVAC

:: Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je da će od Tužilaštva BiH zatražiti da Vas ispita u slučaju "kila zlata" za Milorada Dodika. Ukazali ste na ozbiljne stvari poput kupovine Rafinerije nafte, uzimanja mita i druga teška krivična djela. Hoćete li Vaše svjedočenje ponoviti na sudu kao svjedok Mladena Bosića? Mislite li da će sve ostati samo na tom svjedočenju i mislite li da će policijske i pravosudne institucije pokrenuti procese protiv osoba koje ste javno prozvali s Dodikom na čelu?

Sigurno da ću svjedočiti na sudu u svim predmetima. Situacija se puno promijenila nakon prošlogodišnjih izbora, jer u organima Bosne i Hercegovine nije SNSD, nego Savez za promjene, koji je opredijeljen za borbu protiv kriminala i korupcije. Zato očekujem da neće biti kao sa slučajem malverzacije pri izgradnji zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci, koji je na volšeban način prebačen u banjalučke sudove, gdje je Dodik ekspresno oslobođen. Savez za promjene neće dozvoliti takve aranžmane.

:: Jeste li prijavili čitav slučaj SIPA, Republičkom tužilaštvu RS-a ili Tužilaštvu BiH?

Mislim da nema koristi slučaj prijavljivati u Banjoj Luci, jer je u tamošnje pravosuđe Dodik ugradio punio svojih ljudi. U pogledu procesa protiv Milorada Dodika mnogo više vjerujem organima Ministarstva bezbjednosti BiH i pravosuđu Bosne i Hercegovine.

:: Raspolažete li ikakvim materijalnim dokazima o svemu iznesenom u javnosti? Postoji li još neko ko bi potvrdio Vaš iskaz?

Normalno da raspolažem i drugim vrstama dokaza i svjedocima, a od koristi će biti i međunarodna pravna pomoć preko Interpola, Europola. A ja Milorada Dodika pozivam, ako je nevin, da pođemo zajedno na poligrafsko vještačenje. Dodik ima dva izbora: da podnese ostavku ili da ide na poligrafsko vještačenje, s tim što će poslije poligrafa opet morati podnijeti ostavku. Čitali smo nedavno kako je u Velikoj Britaniji poslanik morao podnijeti ostavku zbog jedne više isplaćene dnevnice, a u nas Dodik da sinu tri miliona, javno to prizna i nikom ništa. Prošla su ta vremena, nova vlast insistira na odgovornosti za kriminal i korupciju.

Cijeli intervju pročitajte u današnjem printanom izdanju Oslobođenja

izvor: oslobodjenje.ba