Alija Pirić - Hrabar i nepotkupljiv

Alija Pirić - Hrabar i etički nepotkupljiv autor

Objavljeno: 12. dec 2015 | Andrijana Copf

Knjiga "Mogućnosti čitanja teksta - studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru" (IC Štamparija, Mostar, 2015.), autora prof. dr. Alije Pirića hrabra je i etički nepotkupljiva knjiga, ocijenio je na promociji knjige u Mostaru prof. dr. Enver Kazaz. Kazaz kaže da je autor ovom knjigom previše riskirao, a taj je rizik dvostruk: "zvanična, ideološki normirana akademska kritika u Bosni i Hercegovini, pogotovo bošnjačka, satanizirala je i jednog i drugog pisca o kojima Pirić piše suvereno, kao vjernik umjetnosti riječi - jer književnost je prije svega to".

Enver Kazaz
Enver Kazaz

"Najznačajnija imena bh. kritike u Andriću su vidjeli zagovaratelja islamofobije, islamomržnje, bošnjakomržnje i čak ga stavila, kao neki od najuglednijih profesora s mog fakulteta, na mjesto onih koji su inspirirali genocid u Srebrenici. Kada odlučite napisati tekst, makar jedan, o takvom piscu, onda ste izloženi riziku za vlastitu akademsku bezbjednost s jedne strane, s druge strane za javni linč i s treće strane na apsolutno nepoštovanje. Zato je ova knjiga etički nepotkupljiva" - rekao je Enver Kazaz - bosanskohercegovački urednik, kritičar, književni teoretičar i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu.

Mustafa Cerić Muška Namiguša
Mustafa Cerić Muška Namiguša

Zuko Džumhur smeta suvremenoj interpretaciji bošnjačkog identiteta, ocijenio je Kazaz, sa svim "igrama" reislamizacije, odnosno arhaične interpretacije islama i islamskog naslijeđa kakvu je vodio Mustafa reis efendija Cerić - i tu se može najbolje vidjeti razlika u interpretaciji islama kod novog i starog reisa - "Onaj stari nas je vratio nekoliko stoljeća unazad i pribavio nam najgore moguće stereotipe o nama samima. Zuko Džumhur smeta upravo takvima. Novi će nas reis, nadam se, uspjeti izbaviti iz tih stereotipa", rekao je Kazaz.

Husein ef Kavazović
Husein ef Kavazović

Naglasio je kako je "interpretacija i jednog i drugog pisca (Andrića i Džumhura) od srednjoškolskih udžbenika do fakulteta zapravo ništa drugo nego ideološka funkcionalizacija književnosti, i to ona najrigidnija, najgora, s ciljem mentalne okupacije onih koji bi trebali biti recipijenti literature".

Zuko Džumhur
Zuko Džumhur

"To je nevjerojatan povratak unazad i nevjerojatno odsustvo talenta. Na kraju krajeva, to je nevjerojatno odsustvo etičke odgovornosti za vlastiti posao, vlastiti zanat; na koncu, to je uništavanje standarda u jednom društvu kako bi se to društvo provincijaliziralo i podčinilo određenim ili kakvim god hoćete elitama. Zato je ova knjiga bila nasušno potrebna" - rekao je Kazaz, čestitajući autoru, koji u javnom prostoru nije prepoznat kao onaj koji smeta elitama - on je tihi radnik koji sjedi i piše svoju knjigu - rekao je Kazaz - ukalkulirajući rizik koji ga, ako pogledate akademsku hijerarhiju, može koštati mnogo.

Hrabra i etički nepotkupljiva knjiga

Alija Pirić
Alija Pirić

"Zato je ova knjiga hrabra, zato je ova knjiga etički nepotkupljiva" - rekao je Kazaz.

I on je, kao i drugi promotor, prof. dr. Muhidin Džanko, kazao kako je pristup autora i jednom i drugom piscu poprilično inovativan. Džanko je svoje izlaganje o knjizi dr. Alije Pirića temeljio na odnosu trojice pisaca; Andrića, Džumhura i Mome Kapora. Džanko je podsjetio kako je Andrić, bez obzira što su mu 1950-ih i 1960-ih veliki pisci nudili pravo bogatstvo da napiše recenziju njihovih djela - Andrić to uradio samo Samokovliji i Džumhuru - to je čuveni predgovor "Nekrologu jednoj čaršiji", jedan od najznačajnijih predgovora u povijesti bh. književnosti.

Novo čitanje velikih pisaca

Džanko je naglasio kako su u Pirićevoj knjizi spojena dva velika pisca, a autor je ponudio jedno novo čitanje Andrića i Džumhura.

O Džumhuru postoje neki uvriježeni stereotipi, kaže Džanko - od bomeštine, načina odijevanja itd. No, Džumhur je u svojim putopisima, kako je rekao prof. Kazaz, pokazao enciklopedijsko svestrano obrazovanje. Putopis je najinterdisciplinarniji žanr koji postoji u književnosti, objasnio je - jer je za pisanje putopisa potrebno biti kulturolog, historiograf, antropolog, poznavati teorije mentaliteta, biti geograf, povjesničar arhitekture itd., itd.

"Kad imate jednog takvog Zuku Džumhura, onda ga ne smijete svesti na jednu provincijsku veličinu i pretvoriti ga u neku vrstu nacionalnog anapsoda. Zuko Džumhur je najsvjetskiji bh. i bošnjački pisac. Džumhur je ne samo otvorio nas prema svijetu, nego i mjere svijeta doveo nama" - rekao je Kazaz.

Sam autor knjige, prof. dr. Alija Pirić, skromno je rekao da je zadovoljan knjigom, a moglo je i bolje - u pripremi već ima novu knjigu koja će biti posvećena samo Zuki Džumhuru.

U izjavi novinarima prije samog početka promocije, autor je objasnio da su u ovoj knjizi dvije studije - prva se tiče prvih pripovjedaka Ive Andrića iz 1920-ih godina:

"I samim naslovom knjige, Mogućnosti čitanja, sugeriram da nudim jednu mogućnost čitanja, a da je svako drugo čitanje validno, ako je naravno akademski i teoretski potkovano. Ja nudim novo čitanje, a je li ono dobro, to će kazati drugi. Mislim da je drukčije i da je teoretski validno i potkovano" - kaže Pirić.

Zašto ova dvojica pisaca

"Zato što su bili prijatelji. Otac Zuke Džumhura je bio hodža, odnosno vojni imam u Beogradu i Andrić je bio njegov kućni prijatelj. Zuko je tada bio dijete. Andrić je napisao predgovor njegovoj knjizi - Nekrolog jednoj čaršiji - što je fenomen, jer Andrić nikad nikome nije htio napisati predgovor" - kaže Alija Pirić.

Džumhur je bio sjajan putopisac, napominje, i autor je dva scenarija za film - "Miris dunja" koji je snimljen, a u drugom, "Zelena čoja Montenegra" koji je napisao zajedno s Momom Kaporom, ogledaju se Džumhurove književne i estetske vrijednosti - "Ali o tome će biti riječi u sljedećoj knjizi, koja će biti posvećena samo Džumhuru" - najavio je Pirić.

Promocija knjige je održana u Centru za kulturu u Mostaru.

Grad s nevjerojatnom civilizacijskom dubinom

Rat u Mostaru 1993
Rat u Mostaru 1993

Knjigu"Mogućnosti čitanja teksta - studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru" prof. dr. Alije Pirića objavila je IC Štamparija Mostar u svojoj jubilarnoj, 20. godini djelovanja, pa se direktor Ibro Rahimić na promociji podsjetio početaka djelovanja ove izdavačke kuće, u vrijeme kada su po gradu još bile vreće s pijeskom, i prije potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Od tada su prešli značajan put.

Prof. Kazaz je podsjetio da je Mostar grad u kojem je postojala prva islamska štamparija i štedionica Bekira M. Kalajdžića - "Ovdje, u toj štampariji, Bekir M. Kalajdžić je iz Tešnja doveo Musu Ćazima Ćatića i dao mu svaki dan po jedan galon rakije. Tu je nastao perfektni časopis Biser. Tu je Ćatić upoznao Bošnjake sa europskom i turskom Modernom. Kad slušam ovu priču o IC Štampariji, ne mogu da se otmem sljedećem utisku: Mostar je, što je rekao moj prijatelj Kemal Hadžić, grad s nevjerojatnom civilizacijskom dubinom. Ali istodobno, Mostar je grad oko kojeg se dvije blentave političke elite bore, ubijajući njegovu civilizacijsku elitu. Ima jedan plus nad Mostarom, ima jedan zvonik koji podsjeća na raketu uperenu u Boga. Kad imate jedan znak civilizacijski nad gradom, onda se vi pitate a gdje je tu Šantić, gdje je tu Ćorović, gdje je tu Zuko, gdje je tu Skender, i mene obraduje nova generacija mostarskih pisaca: Almin Kaplan, Elvedin Nezirović, Adnan Žetica, Senka Marić Šarić, Adnan Repeša itd. U Mostar se vraća onaj duh kojeg su svojedobno postavili ljudi koji su ovdje pravili najznačajniji srpski književni časopis. To se ne bi trebalo zaboravljati ako se želi vratiti gradu njegova civilizacijska dubina" - rekao je Kazaz.

izvor: dnevni-list.ba