RS je talac Milorada Dodika

RS je talac Milorada Dodika

RS talac jednog čovjeka: Dodik je odavno spremio plan i čekao pogodan trenutak da ga aktivira

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Objavljeno: 11. dec 2015 | Slobodan Vasković

Republika Srpska je matirana: I to nekoliko puta u jednoj jedinoj partiji. Matirana je potrebom Milorada Dodika da pokuša ojačati sopstvenu političku poziciju, beskrupulozno žrtvujući interese RS.

Dodik jeste uplašen zbog istraga Tužilaštva BiH i na svaki način pokušava da ih spriječi: samo je čekao pogodan trenutak da suspenduje rad Suda /Tužilaštva BiH i SIPA-e (i bez referenduma), kako bi stvorio kakav takav manevarski prostor sebi i kamarili koja ga prati i pokušao zaštiti i sebe i njih.

Štete koje je načinio su dugoročne, teško popravljive i najveće po Republiku Srpsku, ali Dodiku i nije do Republike Srpske već isključivo do sopstvene kože.

Kako bi se razumio ovaj dramatični dan i odluke/poruke donesene u njemu, treba imati u vidu da je Dodik vrlo lukav političar, odličnih instinkta i da nije ishitreno reagovao na, kako je rekao, provokaciju SIPA-e i Tužilaštva BiH. Brzina reakcije i sazivanja Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske pokazuju da je plan već bio pripremljen za jednu ovakvu situaciju. Samo se čekao zgodan povod.

Prije svega, SIPA je u Bosanski Novi stigla sa nalogom, a ne zato što nisu znali taj dan šta da rade. Izuzeli su dokumentaciju iz Policijske stanice i nije prvi put da su to učinili. Samo za vrijeme Dodikove vladavine u zajedničkim institucijama urađeno je to deset puta, kako je saopštio Dragan Mektić, ministar sigurnosti.

Na ovom mjestu se postavlja pitanje: Da li su SIPA, odnosno Sud i Tužilaštvo BiH, imali namjeru poniziti institucije Republike Srpske? Imajući u vidu da to nije prvi pretres, teško bi se mogao izvući takav zaključak, ali ako su imali tu namjeru, onda im je to postalo konstanta, pa je logično zapitati se zašto Režim Milorada Dodika nije reagovao svih ranijih godina, već baš sada?

Zato što je Dodiku bilo potrebno bilo šta da bi napravio novu veliku krizu u odnosu sa institucijama BiH i na taj način on kratkoročno profitirao, ali dugoročno gubi Republika Srpska. Posebno zbog činjenice da će sada RS biti optužena da štiti ratne zločine i one koji su ih počinili, jer je parlament entiteta donio odluku o suspenziji državnih institucija koje se bave procesuiranjem ratnih zločina.

Nije li bilo logičnije zatražiti od Suda i Tužilaštva BiH dokaze da su policijske strukture i strukture civilne zaštite učestvovale u skrivanju dokaza, nakon što je to i saopšteno iz tih institucija?!

Bilo je logičnije i jedino razumno, ali to Dodiku nije odgovaralo. On je akciju SIPA-e proglasio provokacijom, a onda širom razjapljenih usta nasjeo na tu provokaciju.

Dodik nije glup, svjesno je to učinio kako bi stvorio krizu. Uopšte ga nije briga što će Republika Srpska biti prokazana kao subjekt koji štiti ratne zločine/zločince.

Dodik računa da će biti drame, ali da kompromis odgovara svima, pa i međunarodnoj zajednici, pošto im nije stalo do sukoba u BiH, pored toliko problema u Evropi i Svijetu. I tu on vidi svoju šansu.

Njemu je namjera da ojača svoju poziciju, spriječi ili bar uspori istrage protiv sebe i sebi bliskih osoba, a jedino u čemu je do sada uspio jeste da pokaže kako je kompletna Republika Srpska talac njegove politike.

Dodik je kockar, živi od bacanja kockica: prekjučer referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, jučr referendum o odluci Ustavnog suda BiH, danas suspenzija rada Suda i Tužilaštva BiH i SIPA-e na teritoriji Republike Srpske, sutra suspenzija odluka Ustavnog suda, prekosutra ko zna... možda raskopavanje ceste između Doboja i Doboj-Juga! Sve u cilju opstrukcije istraga oko kriminala vlasti u Republici Srpskoj.

Najveći udarac je doživio MUP Republike Srpske, jer je optužen za prikrivanje dokaza o ratnim zločinima, što je skupština svojom vanpameti odlukom potvrdila. Odlukom parlamenta MUP je i izolovan, što je apsurdno i besmisleno u situaciji kada terorizam prijeti cijelom Svijetu i kada se cijeli Svijet udružuje protiv terorista. Čak i SAD i Rusija, koje su u dubokoj krizi međusobnih političkih odnosa.

Da li će Međunarodna zajednica ići na smjenu Milorada Dodika? Ne treba, a i zašto bi, kada bi od njega na taj način napravili heroja, a i nisu ovo devedesete. Uz to postoje institucije BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA i njihov je posao da se pozabave posljedicama Dodikovih djela.

Naravno, pitanje je do kada će cijela ova situacija trajati? Primarno to zavisi od čvrstine Suda i Tužilaštva BiH i SIPA-e i njihove (ne)popustljivosti pred Dodikovim naletom; Da li će usporiti istrage oko Bobar banke, Boske i posebno Pavlović banke i kupovine vile u Beogradu, što je i krajnji Dodikov cilj ili će ih, pak, ubrzati?!

Dodik je u ovom trenutku najugroženiji dokazima o kriminalnoj kupovini vile u Beogradu i svjedočenjem Slobodana Pavlovića u Tužilaštvu BiH. Da nije bilo tog svjedočenja ne bi bilo ni Posebne sjednice, niti udara na BiH, ali to svjedočenje je već druga tema.

izvor: nap.ba-19228