FIJASKO FRANCUSKIH ULTRADESNIČARA

FIJASKO FRANCUSKIH ULTRADESNIČARA

Le Pen na izborima izgubila sve ključne regije

Marine Le Pen
Marine Le Pen

Ekstremno desna Nacionalna fronta (FN) Marie Le Pen izgubila je u drugom krugu ponovljenih regionalnih izbora u Francuskoj u tri ključne regije, pokazali su prvi, neslužbeni rezultati

Objavljeno: 14. dec 2015

Uprkos dobrim rezultatima FN iz prvog kruga, pobjedu je u tim regijama odnio Nicolas Sarkozy i njegovi konzervativci.

Takav ishod uslijedio je nakon što se Socijalistička partija predsjednika Francoisa Hollandea povukla u dvije od tri regije u drugom krugu izbora i pozvala svoje pristalice da glasaju tako da Nacionalna fronta ne bi došla na vlast, prenosi Reuters.

Ako budu potvrđeni, takvi rezultati bit će ogromno razočarenje za Le Pen, koja se nadala da bi njena pobjeda mogla biti odskočna daska za uspjeh na predsedničkim i općim izborima 2017. godine, navodi Reuters.

Francuski premijer Manuel Valls potvrdio je kako Nacionalna fronta nije pobijedila niti u jednoj regiji na današnjim izborima.

Valls je, ipak, upozorio kako to "ne znači da je opasnost koju predstavlja ekstremna desnica prošla, nego daleko od toga", prenosi Reuters.

Marine Le Pen - Geert Wilders
Marine Le Pen - Geert Wilders

No, Marine Le Pen je zahvalila svojim pristalicama na podršci i poručila kako neće odustati od svoje borbe.

"Ništa nas neće moći zaustaviti. Živjela Francuska Republika", napisala je Le Pen na Twitteru po objavljivanju prvih procjena o izbornim rezultatima, koji ukazuju na poraz Nacionalne fronte u svim regijama.

Najavila je i kako će idućih tjedana "okupiti sve Francuze, bez obzira na podrijetlo, koji žele da joj se priključe".

Kako navodi AP, Le Pen je pokušala dati pozitivan prizvuk porazu, istaknuvši kako je njena stranka osvojila čak tri puta više mjesta u regionalnim parlamentima nego do sada.

Na izbore, posljednje prije predsjedničkih 2017. godine, koji se održavaju mjesec dana nakon napada u Parizu i još uvijek pod izvanrednim stanjem, pozvano je 45,3 milijuna birača.

Nacionalna fronta je u prvom krugu pobijedila u ukupno šest regija, vladajuća Socijalistička stranka predsjednika države Francoisa Hollandea u prvom je krugu bila vodeća u samo dvije pokrajine, a Sarkozyjevi republikanci u četiri.

izvor: slobodna-bosna.ba-25335