Zašto se čeka Radončićevo imenovanje

Zašto se čeka Radončićevo imenovanje

Zašto se čeka Radončićevo imenovanje umjesto Matanovića?

Upražnjena mjesta u Vijeću ministara BiH još uvijek čekaju kandidate

LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

• Kadrovi DF su već smijenjeni sa svojih funkcija u Vijeću ministara BiH. Emir Suljagić i Slavko Matanović otišli su iz Vijeća ministara BiH sa tek jednim glasom više (22 ukupno) od potrebne većine. Ostalo je nejasno zašto na istoj sjednici Parlamenta BiH, na kojoj su kadrovi DF-a smijenjeni, nisu imenovani kadrovi SBB-a Fahrudin Radončić i Bakir Dautbašić

Objavljeno: 16. dec 2015

Prema saznanjima BNN-a, razvlačenje imenovanja Radončića i Dautbašića ima svoje razloge u, prije svega, političkoj trgovini koju SBB treba obaviti sa ASDA (koja je neophodna da bi se kadrovi SBB-a našli u VM BiH). Još uvijek nije jasno, ali će postati, šta je po srijedi u trgovini između SBB i ASDA.

Drugi, također važan razlog, jeste u činjenici da Radončić iščekuje da li će, ukoliko se njegovo ime nađe na kandidatskoj listi da zamijeni Matanovića u ministarstvu komunikacija BiH, SIPA prilikom sigurnosne provjere napisati ono što po zakonu mora: Radončić se nalazi u svojstvu osumnjičenika za organizovani kriminal, tj. ubistvo.

Svakako da je presumpcija nevinosti nešto što se, u zemljama ozbiljne demokratije, poštuje. Međutim to u BiH nije bio slučaj ni sa desetinama prethodnih slučajeva a veliko je pitanje i kako bi se ponašali neki zastupnici SDA ukoliko bi im ovaj dokument, sa Radončićevim izvještajem iz SIPA, došao na stol.

Također, nije jasno ni kako će se, bez obzira na sve, ponašati zastupnici Saveza za promjene RS koji su u teškom ratu sa Miloradom Dodikom sa kojim je, opet, Radončić u velikom prijateljstvu i političkom savezništvu kojeg, nevješto, pokušavaju prikriti i(li) čak predstaviti kao tihi "rat" koji ne postoji.

Vrlo je vjerovatno da će se kao kandidat za ministarsko mjesto u VM BiH naći neko drugi umjesto Radončića, iz navedenih razloga, a pominje se i ime Adnana Terzića. ako bi bilo ovako, bio bi to bez sumnje Radončićev poraz baš kao što bi neviđeni politički šamar bila i njegova kandidatura uz dopis SIPA u kojem će stajati da je kandidat osumnjičeno lice za saučešće u organizaciji mafijaškog ubistva.

Parlamentarna većina SDA+HDZ+SBB nalazi se na velikim ispitima i velika je vjerovatnoća da ih neće uspijeti položiti. Velika obećanja i najavljenje ustavne promjene, sa jednim glasom koji "velika koalicija" mora prositi po parlamentima, ne može polučiti historijski rezultat iz jednostavnog razloga što nemaju ni historijski kapacitet, osim ako se BiH podijeli na troje. To će, sasvim sigurno, ući u historiju.

izvor: bnn.ba