Europski parlament 
za promjene Ustava u BiH

Europski parlament 
za promjene Ustava u BiH

Parlament EU
Parlament EU

• Rezolucija o 20 godina Daytona -- Zastupnici danas glasuju o rezoluciji oko koje postoji rijetko viđeno suglasje između političkih grupacija u Europskom parlamentu

Objavljeno: 17. dec 2015 | Zoran Krešić

Svih osam političkih grupacija u Europskom parlamentu EP, od krajnje desnice "Europa nacija i sloboda" koju predvodi francuska političarka Marine Le Pen, do najsnažnijih europskih pučana i socijaldemokrata podržavaju promjene daytonskog Ustava u BiH, i to su naveli u svojim prijedlozima rezolucije o 20. obljetnici Daytonskog sporazuma o kojoj će EP danas glasovati - piše Večernji list BiH.

Prijedlog rezolucije jučer su usuglašavali predstavnici političkih grupacija, a u tome dokumentu najvažniji prihvaćeni dio je koji dolazi iz grupacije Europske pučke stranke, u kojoj su i zastupnici HDZ i HSS Hrvatske, a u kojima se poziva na provedbu Reformske agende, ali i da se iskoristi taj poticaj koji bi donijela jednakopravnost za sva tri naroda.

Izborni zakon

"Pozivaju se vlasti da iskoriste 20. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma kao poticaj da se krene naprijed s potrebnim reformama, posebice u pogledu prijave za članstvo u EU iz BiH; podsjeća da rješavanje socioekonomskih potreba građana mora biti prioritet, kao i uspostava učinkovitog mehanizma koordinacije o pitanjima EU; ali ponavlja da je također bitno, i dalje, usporedno raditi s političkim reformama i demokratizacijom političkog sustava - koji će voditi u smjeru osiguranja istinske jednakosti i demokratske zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda i svih njezinih građana; naglašava da svi građani BiH moraju imati jednake mogućnosti da budu izabrani na svim razinama političkog odlučivanja" - navodi se u rezoluciji o kojoj danas glasuje EP u kojemu sjedi 751 zastupnik.

Pri tome se prvi put poziva čelništvo EP da Rezoluciju o BiH povodom 20. obljetnice Daytonskog sporazuma upute Vijeću EU, Europskoj komisiji, vladama država članica, Vijeću ministara i Parlamentu BiH kao i njezinih entiteta, te vladama i parlamentima zemalja zapadnog Balkana.

U prijedlogu rezolucije EP se ističe kako 20 godina od kraja rata vlasti nisu izgradile potpuno funkcionirajuću i samoodrživu državu, te potvrđuje predanost europskoj perspektivi i daljnjem procesu pristupanja BiH. 
Europski pučani u svom su prijedlogu zatražili i da se precizira da izmjena izbornog zakonodavstva "kako bi se osiguralo legitimno zastupanje konstitutivnih naroda treba biti prvi korak u ustavnim promjenama" - no to u dokumentu rezolucije koji će danas biti prihvaćen nije uvršteno.

Protektorat OHR

Socijaldemokrati, u čijoj su grupaciji zastupnici SDP Hrvatske, izražavaju žaljenje što je BiH i dalje podijeljena uzduž nacionalnih linija kao i da se ne provodi presuda Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Pri tome su SPD-ovci bili stava da bi EU trebao intenzivirati napore usmjerene ka posredovanju za postizanje dogovora između konstitutivnih naroda u provedbi presude, koja bi jamčila jednaka prava za sve bh. građane kao i buduće ispunjavanje obveza poštivanja ljudskih prava.

Ovaj navod u zajedničkom prijedlogu rezolucije također nije pronašao prostora.

Zanimljivo je kako su iz grupacije Europske nacije i sloboda zatražili da BiH prestane biti protektorat, te da OHR prestane donositi odluke. Sličnog su stava i iz grupacije Ujedinjene ljevice i nordijskih zelenih. Grupacija u kojoj je zastupnica Ruža Tomašić - traži da se u rezoluciju ubace navodi po kojima se 20. obljetnica Daytona iskoristi kao poticaj za ustavne promjene koje bi vodile jednakopravnosti triju naroda.

Iz ALDE grupacije pak da bi se ustavne promjene trebale usredotočiti na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Zeleni smatraju da državna vlast mora imati sve kapacitete, a euroskeptici da se reformira Ustav u pravcu većeg prava građana.

izvor: vecernji.ba-1045534