Treći entitet je kruna etničkog čišćenja

Treći entitet je kruna etničkog čišćenja

Treći entitet je pristanak na ozakonjenje etničkog čišćenja

Vinko Puljić 3 prsta
Vinko Puljić 3 prsta

Objavljeno: 16. dec 2015

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, smatra da bi formiranje trećeg entiteta  u Bosni i Hercegovini značilo pristanak na ozakonjenje etničkog čišćenja: "Nisam ja mjerodavan tako prosuđivati, jer ako bismo išli na taj način, vjerojatno to bi bilo jedno od rješenja, ali time bismo pristali na ozakonjenje etničkog čišćenja" - kazao je u razgovoru za Agenciju Anadolija odgovarajući na pitanje bi li kao crkveni dužnosnik podržao formiranje hrvatskog ili nekog trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini - odnosno bi li to bilo rješenje za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini:

Rat je prestao. Dayton je rat zaustavio, ali nije zaustavio etničko čišćenje. A mi smo protiv etničkog čišćenja. Protiv nepravde. E, sada, jasno je, treba naći jedan mehanizam da ne bude ni preglasavanja niti da jedni drugima biraju predstavnike. To je strašno ponižavajuće.

Puljić je naglasio kako "to moraju shvatiti partneri u vlasti, da je to nešto što duboko vrijeđa i da, tko god to radi, čini lažno protiv Bosne i Hercegovine za njezinu sigurnost".

Kako je to rješenje, u ovom trenutku nisam dozreo. Jer, automatski, mora se naći mehanizam i možda smo pošli od krive postavke. Prvo smo podijelili Bosnu i Hercegovinu, a sada tražimo rješenje. To je isto jedna hipokrizija. Ovdje se, zapravo, Daytonskim sporazumom podijelila Bosna i Hercegovina, a u Hagu se vode sudski procesi za one koji su htjeli podijeliti Bosnu i Hercegovinu. Tako da je to jedna hipokrizija. Treba međunarodna zajednica shvatiti da dvostruka mjerila nisu korektna.

Rekao je kako se prilikom rješavanja otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini moraju uzeti u obzir "korektni pristupi":

Pri tome, moram kritizirati međunarodnu zajednicu. Amerika Dayton ne da dirati, a Europa je donijela presudu da se slučaj Sejdić-Finci mora rješavati. To nije pitanje lokalne vlasti, to je pitanje velikih sila. Amerika ne da dirati Dayton, a ne može se provesti ta presuda ako se Dayton ne smije dirati. Tako da je to, zapravo, jedna igra i trovanje javnog mnijenja upravo tom igrom. Zato je potrebno naći rješenje.

Ako se ide od ovoga koje je Dayton dao, onda neće biti baš jednostavno naći neko rješenje. Ako idemo stvarati drugi način, da se stvori jednakopravnost, onda za to treba imati hrabrosti političke i odgovorne korektnosti da se stvari drugačije riješe. Ovako svakako ne može opstati.

Nadbiskup vrhbosanski također smatra da u Bosni i Hercegovini "uopće nismo proveli Daytonski (ne)sporazum":

Ono što su visoki predstavnici provodili, oni su radili da steknu političke poene i da mogu napredovati u svojoj zemlji. A, uvijek su išli na štetu Hrvata. I to je direktno meni ovdje jedan rekao: 'Ja znam da je krivo, ali meni to treba, a vi se sada borite kako ćete to ispraviti.' Tako da sam, zapravo, ja neki dan morao poslati, kada sam dobio poziv na obilježavanje 20 godina Dejtona, dopis u kome sam rekao: 'Ja to ne mogu slaviti, jer moje više od polovice nadbiskupije nema. Nitko nije kriv, a ja tog naroda nemam'.

izvor: livno-online.com-10359