Izdaja za izdajom Sarajevskog Princa

Izdaja za izdajom Sarajevskog Princa

Politička nezrelost i lične ambicije: Izetbegović prevario Komšića, Halilovića, Jerlagića, Radončića

Tajni plan Radončić-Čović-Dodik

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović i dalje zvanično šute, iako je četiri dana prošlo otkako je lider SBB-a Fahrudin Radončić poručio putem saopštenja za javnost da neće ući u Vijeće ministara BiH

Objavljeno: 21. dec 2015

Bez Radončićevog SBB nema većine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH - i eto golemog problema.

Iako je Radončić u svom saopštenju upakovao kako je na ostalim nivoima gdje je koalicija SDA-SBB formirala vlast sve uredu te da ne trebaju građani brinuti, jasno je da je ovim potezom dotjerao do zida Izetbegovića, sa kojim je očigledno u "šok sobi" kod Kibeta kada je sklopljeno "bošnjačko jedinstvo" postigao u četiri oka dogovor koji prvi čovjek SDA nije ispoštovao.

Izetbegoviću je poručio, naravno opet sve lijepo spakovano u celofan pa sa mašnom, da ne ulazi u Vijeće ministara sve dok je ministar FMUP Aljoša Čampara, predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, i dok lider SDA ne pritisne državnog tužioca Dubravka Čamparu da zaustavi istrage protiv Radončića.

Za one koji pomnije prate političku scenu u BiH, ovaj Radončićev potez i nije iznenađenje. Jer, saopštenjem za javnost samo je objelodanio ono što je od Izetbegovića tražio u četiri oka kao uvjet za bošnjačko jedinstvo i ulazak u koaliciji, a ovaj mu to obećao ispuniti.

LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Prave i lične, a ne principijelne razloge kako ih želi prikazati Radončić, a zbog kojih je i povukao ovaj, po Izetbegovića nimalo prijatan politički potez - znaju i ptice na grani. Ne ulazeći u to, htjeli ne htjeli, mora se čestitati Radončiću na briljantnom potezu kojim je samo povisio cijenu svojih političkih dionica, a sa druge strane zakucao predsjednika SDA koji je pokazao da se u međustranačkim pregovorima ponaša poput "seoskog varalice".

Htio da mijenja sistem

Željko Komšić
Željko Komšić

Ne tako davno, i sa liderom DF Željkom Komšićem imao je Izetbegović dogovor kada su sklapali koaliciju. No, nije ga ispoštovao, te je Komšić napustio prvo federalnu vlast, a potom su ga istjerali i sa kantonalnog i državnog nivoa. Izetbegović je to pojasnio kako je Komšić htio da mijenja sistem u vlasti kakav je na sceni već 20 godina.

Ne treba zaboraviti, da je i prije koalicije sa DF-om, Komšić pokušavao Izetbegovića ubijediti da u vlast odmah mora ući i SBB, ali to politički nezreli predsjednik SDA nije želio isključivo iz ličnih razloga.

Potom su na red došle "male stranke", koje je Izetbegović panično pokušao okupiti. Tako je sjeo sa predsjednikom BPS Seferom Halilovićem, te obećao da će se uključiti u rješavanje političkih ubistva. Halilović je dao i rok za to, ali naravno, prevaren je kao i Komšić.

Među prevarenima je i predsjednik SBiH Amer Jerlagić, kojem je Izetbegović obećao čvrsto mjesto ministra energetike, rudarstva i industrije - ali ga očekivano nije dobio, već mu je dato nekoliko direktorskih pozicija da mu zadovolji apetite. Prevarena je tu i A-Sda, koju više niko i ne spominje. Od obećane ministarske fotelje nema ništa.

LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

U tom svom pohodu političkih prevara, Izetbegović je došao tako i do Radončića, a posredstvom Dragana Čovića koji ih je i pomirio. Vjerujući kako će se vlast formirati na svim nivoima, a on i dalje pričati bajke u četiri oka da će udovoljiti Radončićevim zahtjevima, Izetbegović je precijenio svoje političke sposobnosti.

No, nije više problem što on vara svoje političke oponente jer takvo šta je ustaljeno u praksi, već što zbog njegovih ličnih ambicija i nedoraslosti funkcijama koje obavlja, uvlači Bosnu i Hercegovinu u do sada najdublju krizu.

izvor: nap.ba-19589

 

Tajni plan Radončić-Čović-Dodik

Radončić želi mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara!?

Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić
Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić

Objavljeno: 19. dec 2015 | Sanja Bjelica Šagovnović

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić odbio je ulazak u Vijeće ministara BiH. On je to jučer kazao predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću s kojim se sastao u Predsjedništvu BiH. Hoće li SBB predložiti drugo ime za ministra prometa i komunikacija ili će SDA izabrati svoje kadrove na upražnjene pozicije Demokratske fronte DF, ostaje otvoreno pitanje o kojem će se politički izjasniti i Predsjedništvo i Glavni odbor SBB, priopćeno je iz SBB.

Oba doma Parlamenta BiH izglasala su smjenu kadrova DF i tako stranku Željka Komšića izbacili iz vlasti. Novi koalicioni partner SBB trebao je popuniti njihova mjesta. Tako je bilo planirano da na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 30. prosinca Radončić bude imenovan za ministra prometa i komunikacija, a Bakir Dautbašić za zamjenika ministra obrane.

Radončić je prošli mjesec obećao Čoviću i Izetbegoviću da će osobno ući u Vijeće ministara, jer su to oni od njega tražili. Međutim, nastupili su novi momenti:

"Predsjednik SBB Radončić je sa žaljenjem upoznao Izetbegovića da on osobno ne želi ući u Vijeće ministara. Razlog tome je da je predsjednik SBB svom biračkom tijelu obećao depolitizaciju pravosuđa i suprotstavljanje montiranim političkim procesima, a da se oni nastavljaju još žešće i sa još težim zloupotrebama službenog položaja pojedinih tužitelja u pokušaju da onemoguće novu koaliciju i vladavinu prava na nivou neminovnih evropskih standarda" - navodi se u priopćenju SBB.

Iz SBB dodaju kako je na sastanku Radončića i Izetbegovića istaknuto da se implementacija koalicije na nivou županija i Federacije, te imenovanja u nadzornim odborima ili na drugim pozicijama provode po dogovorenoj dinamici:

"Dvojica predsjednika su se složili da je koalicija u iznimno kratkom vremenu već dala ogromne rezultate na domaćem i međunarodnom planu, da je koegzistentna, principijelna i da će njena implementacija biti seriozno nastavljena" - navodi SBB.

Dodaju da SBB i Radončić ostaju čvrsto opredijeljeni u borbi za društvo jednake šanse, vladavinu prava, euroatlanske integracije, bosanskohercegovačko jedinstvo i snaženje bošnjačkog političkog faktora, što je u interesu svih građana BiH:

"Ovako eksplicitan stav predsjednika SBB rezultanta je čvrste opredijeljenosti da se opravda povjerenje više od 200.000 glasača SBB čija je podrška upravo dobivena na realnim kritikama dugogodišnjeg teškog ekonomskog i političkog stanja. Uz to, iznimno važna stavka Radončićevog predizbornog programa je bila da će se svim legalnim i legitimnim sredstvima boriti protiv državne mafije u pojedinim institucijama, a ne da će zarad jedne svoje ministarske fotelje zajedno sjediti sa njihovim pojedinim eksponentima" - naglasili su iz SBB.

Zahtjevi

U SDA su jučer bili zatečeni ovakvim stavom Radončića. Ova stranka se našla u jako neugodnoj situaciju, jer bez SBB u državnom Parlamentu nema većine. U SDA su već počela nagađanja o stvarnim razlozima. Jedni tvrde kako je Radončić od Izetbegovića zatražio da utjecajem na državnog tužitelja Dubravka Čamparu zaustavi istragu koju Tužiteljstvo BiH vodi protiv Radončića. Lider SBB tvrdi kako mu se taj slučaj politički montira.

Međunarodni tužitelj Andrew Hughes sa Kosova u optužnici protiv Nasera Kelmendija koja se odnosi na ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, je kao člana Keljmendijeve organizirane kriminalne skupine naveo i Fahrudina Radončića.

Nedavno je i sam Izetbegović izjavio kako su tužiteljstva u BiH neosnovano progonila političare i da vjeruje da je to slučaj i sa njegovim novim koalicijskim partnerom Fahrudinom Radončićem.

Izvori bliski strankama u vlasti, tvrde i to kako je Radončić od Izetbegovića zatražio smjenu federalnog ministra MUP Aljoše Čapare. To su nedavno tražili i zastupnici SBB u federalnom Parlamentu.

Pored toga lider SBB navodno za sebe želi i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ukoliko jedan bošnjački lider sjedi u Predsjedništvu, po toj logici drugi bi trebao imati čelnu poziciju u Vijeću ministara, a ne se baviti pitanjem prometa i komunikacija što je ponuđeno Radončiću.

Nakon Radončićevog jučerašnjeg poteza ni u stranke Saveza za promjene nisu bile spokojne, jer počinju sumnjati da iza svega stoji tajni plan Radončić-Čović-Dodik o rekonstrukciji državne vlasti.

izvor: dnevni-list.ba