Ratni zločin Vladimira Putina

Ratni zločin Vladimira Putina

TRAGIČAN BILANS RUSKE INTERVENCIJE: Za dva mjeseca u Siriji ubili 2.130 ljudi, svaka treća žrtva civil!

Vladimir Putin
Vladimir Putin

• Nevladine organizacije tvrde da je u ruskim napadima ubijeno 2.130 ljudi, među kojima 710 civila, od čega su 104 bile žene i 161 dijete

Objavljeno: 25. dec 2015

Ruska avijacija izvela je 5.240 letova u Siriji od početka operacija 30. septembra, pri čemu je u 145 slučajeva djelovala tzv. avijacija dugog dometa, potvrdio je Sergej Rudskoj iz ruskog Generalštaba.

"Ruska avijacija svakodnevno napada infrastrukturu terorista, njihove komandne položaje, vojnu opremu i same borce", prenio je njegove riječi ruski Sputnjik.

Samo jučer, precizirao je, na području Sirije pogođeno je 189 uporišta naoružanih grupa.

"Ruska vojska dobila je informacije o terorističkim metama od komandanata sirijske armije i jedinica patriotske opozicije", rekao je Rudskoj.

Izjavio je da su sirijske državne snage, uz podršku ruske avijacije, oslobodile pet naseljenih područja u pokrajini Halep te da pojačavaju ofanzivu u pravcu jugozapada, prema Idlibu.

Još je rekao i da su ruske obavještajne snage uočile gotovo 12.000 kamiona za prijevoz nafte na tursko-iračkoj granici, nedaleko od kontrolnog punkta Zakho.

Amnesty upozorio na mogući ratni zločin

Amnesty International je prethodno objavio kako bi rusko bombardiranje Sirije moglo biti ratni zločin zbog broja civila ubijenih u napadima, navodeći kako ima dokaze da je zračnim napadima prekršeno humanitarno pravo.

"U ruskim zračnim napadima u Siriji ubijene su stotine civila i pričinjena je golema šteta u stambenim četvrtima, u kojima su uništeni stambeni objekti, jedna džamija, prometna pijaca te medicinski objekti... Postoje dokazi da se tim napadima kršilo humanitarno pravo", piše u izvještaju te organizacije.

Rusija je počela izvoditi zračne napade u Siriji uz objašnjenje kako želi pomoći savezniku, predsjedniku Basharu al-Assadu, te poraziti grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) i druge oružane grupe. Ustrajno i odlučno negira tvrdnje da gađa civile, navodeći kako pazi na to da ne bombardira stambene četvrti.

"Utisak je da su ciljevi nekih ruskih napada bili direktno civili i njihova imovina, jer su izvedeni u stambenim područjima u kojima nema vidljivih vojnih ciljeva, a povremeno su napadane i medicinske institucije", piše u izjavi direktora programa Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Philipa Luthera.

Ubijeno 2.130 ljudi

"Ti napadi mogli bi biti ratni zločini", naglasio je Luther.

U izvještaju AI upozorava na to da postoje dokazi da je Rusija u Siriji možda koristila zabranjenu kasetnu municiju i nenavođene projektile u nastanjenim područjima te zahtijeva od nje da to prestane činiti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je da je od kraja septembra do 21. decembra u ruskim napadima ubijeno 2.132 ljudi, među kojima 710 civila, od čega su 104 bile žene i 161 dijete.

Rusija tvrdi da je izvještaj Amnestyja pristran i sadrži neosnovane tvrdnje te lažne informacije.

izvor: slobodna-bosna.ba-25538

 

Zima nije zaustavila izbjeglički egzodus

izbjeglice

• Prema pravilima, prelazak grčko-makedonske granice je dozvoljen isključivo Iračanima, Sirijcima i Afganistancima

Objavljeno: 25. dec 2015

Hladna zima u Evropi nije zaustavila priliv izbjeglica. Hiljade ih stižu svakodnevno. Unatoč teškim vremenskim uvjetima, mnogi ne odustaju od namjere da stignu do Austrije i Njemačke.

Umorni, ali odlučni nastavljaju dalje. Odlaze u nepoznato kako bi počeli novi život.

Prema novim pravilima, sve je teže preći granicu. Prelazak je dozvoljen isključivo Iračanima, Sirijcima i Afganistancima. Preko granice je Makedonija, ali put do sjeverne Evrope veoma je težak. Mnogi su pobjegli od rata, silovanja i oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Jezidska porodica izbjegla je iz Sinjara, grada na sjeveru Iraka, koji je donedavno bio u rukama ISIL-a.

"Sinjar je oslobođen, ali svi se tamo bore za vlast. Zato smo se odlučili na ovaj potez. Ili ćemo živjeti u miru, ili umrijeti pokušavajući", rekao je Ilyas Qassem, izbjeglica iz Iraka.

Dugo i teško putovanje

Putovanje je dugo i teško. Nastojat će preći u Makedoniju, potom u Srbiju, a onda dalje na sjever.

"Priliv izbjeglica koje preko granice ulaze u Makedoniju ne smanjuje se. Od srijede je granicu prešlo više od 3.400 osoba. UNHCR tvrdi da je neke zlostavljala makedonska granična policija", javlja reporter Al Jazeere Omar al-Saleh sa grčko-makedonske granice.

Volonteri i humanitarne organizacije pokušavaju pomoći.

"U našem kampu pružamo medicinske usluge i topli smještaj izbjeglicama", kaže Andres Muller iz organizacije Ljekari bez granica.

Neke grčke organizacije iz Idomenija također pomažu. Kuhari i volonteri pripremaju tople obroke.

"Ako ljude ne nahranimo kada su gladni, mi smo niko i ništa. Dužni smo pomoći", rekao je Geroge Mastrodimitris, kuhar.

Nakon što pređu granicu, izbjeglice se ponovno sastaju na 15-ak kilometara udaljenoj benzinskoj pumpi. Tu se odmaraju i čekaju da im odobre nastavak putovanja. Neki su došli prethodne noći. Grčki i američki protestantski propovjednici iskoristili su ovu priliku za misionarsko djelovanje. Dijele brošure i biblije na arapskom i farsiju.

Želim živjeti dostojanstveno

Mnogi su nam ispričali svoje priče. Mohamed je farmaceut, izbjeglica iz Sirije. Kaže da su ovdje prema njima loše postupali.

"Spavali smo u autobusu. Bez toaleta, bez hrane... Želim živjeti dostojanstveno i da moja djeca žive bolje", dodao je on.

Mnogi ovdje smatraju da se rizik isplati. Nadaju se boljem životu i sigurnijoj budućnosti, uprkos preprekama na putu.

izvor: balkans.aljazeera.net

foto: dw.com-18941637