Papa Franjo poziva na solidarnost sa izbjeglicama

Papa Franjo poziva na solidarnost sa izbjeglicama

Urbi et Orbi: Papa Franjo molio za države i ljude koji su pomogli izbjeglicama

Pope Francis
Pope Francis

• Papa Franjo je danas sa balkona bazilike Svetog Petra hiljadama vjernika uputio božićnu poruku Urbi et Orbi

Objavljeno: 25. dec 2015

Osnova tradicionalnog obraćanja bio je poziv na prekid ratova u Siriji i Libiji te blagoslov onih koji u Evropi primaju izbjeglice sa spomenutih područja.

"Molimo se da dogovor u Ujedinjenim nacijama o prestanku sukoba u Siriji uspije što prije", rekao je papa spomenuvši potrebu da se sličan proces na visokom nivou otpočne i u vezi s konfliktom u Libiji.

Katolički poglavar osvrnuo se i na ratove u Iraku, Jemenu, Kongu, Burundiju i Južnom Sudanu, napomenuvši da je godina na izmaku označena stotinama hiljada izbjeglica koje su bile primorane pobjeći iz svojih domova.

Također, papa je pred hiljadama vjernika u Rimu osudio brutalne terorističke napade u Egiptu, Bejrutu, Parizu, Bamaku i Tunisu.

Nakon godine u kojoj je više od milion izbjeglica ušlo u Evropu, papa je pred okupljenima zamolio Boga da nagradi države i ljude koji su unesrećenim ljudima pružili pomoć i utočište.

Papa Franjo je Urbi et Orbi (Obraćanje Gradu i svijetu) iskoristio i da osudi uništavanje svjetskog kulturnog naslijeđa.

izvor: klix.ba-151225101

 

Papa Franjo pozvao na solidarnost sa izbjeglicama

Objavljeno: 26. dec 2015

Poglavar katoličke crkve papa Franjo u božićnom je obraćanju iz bazilike sv. Petra u podne, poznatu kao "Urbi et Orbi" (gradu i okolini) pozvao na solidarnost sa izbjeglicama i migrantima i pohvalio one koji im pružaju utočište.

"Neka Bog vrati svima, pojednicima i državama, koji velikodušno rade da omoguće pomoć i dobrodošlicu brojnim migrantima i izbjeglicama" rekao je papa.

On je pozvao na "ohrabrivanje svih onih koji bježe od ekstremnog siromaštva i rata, previše često putujući u nehumanima uslovima a nerijetko rizikujući i živote".

Oni koji pomažu migrantima i izbjeglicama kaže papa Franjo "grade dostojanstvenu budućnost za sebe i svoje najdraže i pomažu integraciju društava koja ih primaju".

Papa je kritikovao je razarenje neprocjenjivog kulturnog nasljeđa koje na Bliskom istoku uništava militantna "Islamska država", a podržao napore Ujedinjenih nacija da se okončaju konflikti u Siriji i Libiji.

izvor: slobodnaevropa.org-27449100