Kako je SDA pomogla Četniksu da pobjegne u Ukrajinu

Kako je SDA pomogla Četniksu da pobjegne u Ukrajinu

Kako je Sanjin Halimović iz SDA pomogao Jovici Četniksu da pobjegne iz SIPA u Ukrajinu?

KRIVIČNA ODGOVORNOST NEĆE NESTATI -- Halimović svojim potpisom Jovici Chetniksu koji je pobjegao u Ukrajinu narušio ugled OSCE

U JEDINSTVU JE SNAGA

Sanjin Halimović
Sanjin Halimović

• Mirosavljević je u ovu misiju otišao preko Austrije, točnije iz Beča gdje mu je potpis dao Sanjin Halimović (SDA), ambasador pri misijama OSCE i UN i drugim međunarodnim organizacijama

• Ogorčeni bivši "podanici" Četniksa koji su osjetili njegovu ruku samo zato što nisu Srbi i nisu pristajali na zakulisne igre njega i Gorana Zubca, bivšeg osuđenog direktora SIPA, ogorčeni su činjenicom da je Mirosavljević prošao sigurnosne provjere s obzirom da je bio opterećen prijavama

• Jovica Mirosavljević zvani Chetniks, bivši zapovjednik Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA već je u Misiji Organizacije za europsku sigurnost i suradnju OSCE u Ukrajini, u mjestu Kramatorsk u regiji Donjeck, doznaje novinska agencija Patria

Objavljeno: 25. dec 2015

Jovica Mirosavljević zvani Chetniks, bivši komandant Jedinice za specijalnu podršku Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA već je u Misiji Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju OSCE u Ukrajini, u mjestu Kramatorsk u regiji Donjeck, saznaje novinska agencija Patria.

Jovica Mirosavljević CHETNIKS
Jovica Mirosavljević CHETNIKS

Mirosavljević je u ovu misiju otišao preko Austrije, tačnije iz Beča gdje mu je potpis dao Sanjin Halimović SDA, ambasador pri misijama OSCE i UN i drugim međunarodnim organizacijama.

Ogorčeni bivši "podanici" Chetniksa koji su osjetili njegovu ruku samo zato što nisu Srbi i nisu pristajali na zakulisne igre njega i Gorana Zubca, bivšeg osuđenog direktora SIPA, ogorčeni su činjenicom da je Mirosavljević prošao sigurnosne provjere s obzirom da je bio opterećen prijavama.

Goran Zubac
Goran Zubac

"Neka OSCE objasni kako je moguće da u organizaciji za zaštitu ljudskih prava radi osoba koja je od školovanja na Vracama, pa sve do bijega iz službe kršila ljudska prava" - pita se naš izvor.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Nadalje, poznato je da je Mirosavljević zbog veličanja četništva i skandaloznih fotografija bio izložen medijskoj kritici, ali nikada nije adekvatno sankcioniran u SIPA, jer ga je za sve skandale osuđeni Zubac nagradio mjestom komandanta Specijalne jedinice SIPA, odakle su kasnije bili protjerivani Bošnjaci i Hrvati, a o čemu svjedoče i sudski postupci, a prve presude za diskriminaciju uskoro se očekuju.

Također u Tužilaštvu BiH postoji izvještaj o počinjenju krivičnih djela Mirosavljevića i još nekih lica iz SIPA, a na način da su oštetili budžet ove institucije.

"Zna se da je Mirosavljević osumnjičen i javno se pisalo da je početkom rata zarobljavao svoje kolege, a onda kasnije promovisao i podržavao četnički ravnogorski pokret, pa on je kolege diskriminisao na nacionalnoj osnovi" - dodao je naš izvor.

Jovica Mirosavljević CHETNIKS
Jovica Mirosavljević CHETNIKS

Podsjećamo, Mirosavljević je podnio zahtjev za raskid ugovora o radu u SIPA isti dan kada je imenovan novi direktor Perica Stanić i koji je najavio "čistku" u SIPA i pokretanje istraga o svim zloupotrebama koje su vršene u vrijeme vladavine Zubca, a kojeg je u svemu podržavao i zamjenik Đuro Knežević.

Inače, Mirosavljević pritisnut disciplinskim i krivičnim prijavama kao jednu opciju da izbjegne odgovornost vidio je u odlasku u OSCE misiju u Ukrajini. Međutim, koliko će OSCE riskirati da narušava ugled ove važne institucije s jednim uposlenim kao što je Mirosavljević.

U JEDINSTVU JE SNAGA

Ono što je još pogubnije po kredibilitet OSCE, a kada govorimo o liku i djelu Mirosavljevića, jesu ozbiljne indicije da je on bio saučesnik ubistva iz 1992. godine, koje se dogodilo u prostorijama Policijske škole na Vracama.

Samir Mišić, dječak, ubijen je 1992. godine u Policijskoj akademiji na Vracama. Njegova majka Safa kazala je da tijelo nije ni vidjela jer se nije moglo ni doći. Nije bila ni na dženazi. Samir je bio polaznik Policijske akademije.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

I posljednje pitanje na koje će ipak morati odgovoriti Halimović jeste na osnovu čega je potpisao Mirosavljeviću odlazak u Ukrajinu i po čijem nalogu.

izvor: 24sata.info-249594