Radikali SDA opet šire smutnju

Radikali SDA opet šire smutnju

Tužilac Čampara priznao da eksploziv nije pronađen

ŠTA SU SMJERALI SDA-OVI "ODREDI SMRTI"? Htjeli su "nešto dići u zrak" i ubiti reisa... ali ni zraka ni reisa nema u Sarajevu

Nedžad Latić
Nedžad Latić

• SDA preko svojih kadrova u policiji i tužiteljstvu manipulira javnošću o spektakularnoj akciji hapšenja terorističke grupe i izmišlja ciljeve i mete planiranih napada, a u stvari samo krije tragove postojanja i djelovanja svojih "odreda smrti"

Objavljeno: 27. dec 2015 | Nedžad Latić

Pred Sudom BiH danas je završeno ročište za određivanje mjere pritvora za 8 osumnjičenih uhapšenih u akciji "Rez", za koje Tužilaštvo BiH tvrdi da su "planirali teroristički napad za Novu godinu u kojem je trebalo poginuti 100 ljudi, među kojima i dva policajca" - javili su mediji.

Tužilac Dubravko Čampara u obrazlaganju zahtjeva za pritvor i postojanje osnovane sumnje, odmah je na početku kazao da odbrana nije dobila dokaze, a pozivajući se na Zakon o krivičnom postupku, jer smatra da bi uvidom u dokaze mogao biti ugrožen nastavak istrage.

Također, Čampara je kazao da je Sud dobio niz izvještaja DKPT i MUP KS, te izjavu zaštićenog svjedoka i da na osnovu toga Sud treba da odredi pritvor od mjesec dana za svih 8 osumnjičenih.

Advokati svih 8 osumnjičenih zatražili su od Suda da ne uvaži prijedlog Tužilaštva BiH te da se ne mogu izjasniti o dokazima jer ih nisu ni dobili. Što se tiče posebnih razloga za određivanje pritvora, kao što je uznemirenje javnosti, većina branilaca kazala je da su samo Tužilaštvo i policija uznemirili javnost izvještavajući o ovome kroz medije, te da je čak javnost prije samih osumnjičenih saznala za tu navodnu bombu i eksploziv koji je trebao biti aktiviran za Novu godinu.

Tužilac Čampara priznao je da eksploziv nije pronađen. Ali da je upravo zbog toga zatražio pritvor kazavši da je moguće da će osumnjičeni kada izađu na slobodu pronaći taj eksploziv.

Odbrana prvoosumnjičenog Elvira Muratovića odnosno advokat Rusmir Karkin, ovaj proces nazvao je apsurdnim i kazao da je možda i dobro što u ovom trenutku nisu dobili dokaze jer bi već na ovom ročištu Tužilaštvo bilo raskrinkano i vidjele bi se stvarne namjere ovog procesa.

Također, ono što je neke od osumnjičenih šokiralo, ali i prisutne u sudnici jeste izvještaj DKPT, u kojem naprimjer stoji da su "dvojica osumnjičenih viđena u blizini ambasada Francuske, Austrije i SAD u Sarajevu".

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Tako je advokat Semira Salkanovića, kazao da je apsurdno da je osnov sumnje izvještaj DKPT od 15. okt 2015. godine u kojem stoji da je Semir stao na proširenju kod Ambasade SAD jer mu je nestalo goriva - nakon čega je ubrzo i krenuo kada mu je prijatelj donio litar benzina.

"Moram vas podsjetiti poštovana sudinice da na ovom proširenju nema znaka da je zabranjeno stajanje. Ako je ovo krivično djelo ja ne znam stvarno o čemu mi govorimo. Što se tiče ploče o kojoj priča tužilac i o tome da su pripadnici evo te neke grupe u mesdžidu zaklinjali se prema njoj, ja ću vam reći da sam musliman i da je u islamu poznato da se zaklinje samo u Allaha, i molim vas sudinice, 10 do 12 je, molim da me pustite iz sudnice jer idem na džuma namaz ali neću u Briješće" - istakao je advokat Senad Dupovac.

Što se tiče drugog osumnjičenog Darka Pece, za kojeg je napravljena zabilješka da je stao ispred ambasada Francuske i Austrije, njegov advokat Slavko Ašćerić kazao je da se Darko bezbroj puta parkirao pored ove dvije amabasade jer je tu besplatan parking.

Dodaje i da ne razumije da jedan uvaženi tužilac kakav je Čampara može ovo staviti kao prijedlog za osnovanu sumnju za počinjenje ovako teškog krivičnog djela kakvo je terorizam.

Nedžad Latić
Nedžad Latić

Sudu se obratio i sam Darko koji je kazao da niti jednog od osumnjičenih u sudnici ne poznaje i da mu je sudinica više poznata sa TV nego sami prisutni. Istakao je da on poštuje sve ljude i njihovo prakticiranje vjere kakvo god ono bilo, ali dok ne postaje prijetnja za druge ljude.

Inače, svi osumnjičeni izuzev Adisa Kešana oženjeni su i imaju više maloljetne djece. Između ostalih, jedan dio osumnjičenih je bolestan kao što je Kemal Murić koji ima dijabetes, Edin Tabaković 80 posto RVI i Elvir Mašić, te su njihovi advokati molili da se i to uvaži kod odluke. Većina branilaca složila bi se sa mjerama zabrana pa čak i sa kućnim pritvorom.

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni:

  • Elvir Muratović, rođen 11. aprila 1979. godine u Rudom, državljanin BiH
  • Kemal Murić, rođen 30. oktobra 1978. godine u Rožaju, državljanin BiH
  • Semir Salković, rođen 12. jula 1967. godine u mjestu Gornje Grančarevo, općina Trebinje, državljanin BiH i Australije
  • Zulfo Alajbegović, rođen 1. decembra 1979. godine u Rogatici
  • Edin Tabaković, rođen 6. jula 1964. godine u Višegradu, državljanin BiH
  • Darko Peco, rođen 19. januara 1985. godine u Mostaru, državljanin BiH
  • Elvir Mašić, rođen 5. maja 1981.godine u Hadžićima, državljanin BiH i
  • Adis Kešan, rođen 21. juna 1995. godine u Skoplju, Makedonija, državljanin BiH i Makedonije

Kako po ovom izvještaju stvari stoje, imao je za pravo jedan kolumnist koji je spektakularnu akciju hapšenja ove navodno terorističke grupe isilovske provenijencije cinično komentirao da su planirali za Novu godinu nešto u Sarajevu "dići u zrak", ali im nije pošlo za rukom jer u Sarajevu ovih dana "nema zraka".

Samo tako se može obrazložiti argumentacija tužioca Dubravka Čampare da istražni organi nisu pronašli (ni!) eksploziv kod osumnjičenih terorista.

To podsjeća i na ratno vrijeme kada je sarajevska policija, opet spektakularnom akcijom, otkrila eksploziv ispod mosta preko kojeg je trebao preći pokojni papa Vojtila prilikom svoje posjete Sarajevu. I opet je nešto ustanovljeno da je "eksplozivna naprava", mina ili bomba, bila neispravna. Ali, sumnja i optužba na selefiste da su htjeli izvesti atentat na papu u Sarajevu otišla je u Svijet.

Ljigavi politički poltroni SDA

Aljoša Čampara
Aljoša Čampara

Ipak, ima tu nešto! Mora biti! Jer ministar MUP-a Aljoša Čampara je u nedavnom intervjuu za (pro)esdeaovski list "Stav" iskazao svoju zabrinutost zbog prijetnji reisu-l-ulemi Husejn ef. Kavazoviću od strane radikalnih selfista. Pošto se radi o ljigavom političkom poltronu, njegova zabrinutost za sigurnost reisa doimala se samo kao još jedan u nizu gestova dodvoravanja i dokazivanja lojalnosti.

Međutim, iza ovog intervjua, kojeg se ipak treba tretirati kao ministrov vanredni istup u javnosti, a povodom vanrednih okolnosti izazvanih terorističkim aktom u Rajlovcu, morale su postojati vrlo ozbiljne indicije da je zaista ugrožena sigurnost reisu-l-uleme Kavazovića. Prijetnje su izazvane zbog njegovog stava da promijeni vrijeme učenja ezana u znak sućuti sa terorističkim masakrom u Parizu. Tim prije što su selefističke grupe već odavno izdavale osmrtnice za nekoliko uglednih islamskih intelektualaca.

Tako da, ako bi analitičarima povod za hapšenje ove selefističke grupe bile tvrdnje iznijete u intervjuu ministra MUP-a Aljoše Čampare, onda bi jedini cilj i meta navodne terorističke grupe morao biti reis. A već danas, nakon saslušanja osumnjičenih, jedini preostali komentar na tu spektakularnu akciju bi mogao biti opet ciničan; da su vehabije planirale izvršiti atentat na reisa, kao i na pokojnog papu, ali ovaj put nije bilo niti dinamita niti reisa!

Jer uskoro će se dokazati, da stavovi koje je u posljednje vrijeme iznio reisul-ulema Kavazović, a odnose se na pojavu globalnog i posebno lokalnog islamskog terorizma nisu zbog odbrane Islamske zajednice BiH, pa i odbrane samog reisa Kavazovića, već stavovi radi odbrane Stranke demokratske akcije, i spašavanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića!

LJUBIČANSTVENI BAKIR

Da li je neko "zavrnuo ruku" ili mu "šapnuo u uho", možda Joe Biden u Zagrebu, da konačno mora suzbiti, razračunati se i distancirati od radikalne ideologije selefista u BiH ili je sam došao do takvih spoznaja tek nakon ubistva u Rajlovcu, Izetbegović se odlučio na tu akciju. Kako je sprovodi? Tako što svojim kadrovima u Tužilaštvu i policiji čisti sve tragove koji bi ukazali "vezu SDA" sa njenim "odredima smrti" regrutiranim iz selfističkih radikalnih krugova, a sva obraćanja iznosi preko Islamske zajednice, posebno preko reisa Kavazovića. Tako da se Kavazović, koliko god se to dopadalo javnosti, ponašao više kao ideološki portparol SDA, nego kao reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić
LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić

Da, svi ovi momci čije slike osviću u medijima sa kukuljicama na glavama dok ih pripadnici policije hapse u zoru, vrlo poznati su sarajevskim džematlijama. U vrijeme izbora prošle izborne kampanje agitirali su za SDA, dijelile letke u haremima i naprasito i drčno prijetili svakom "bogohulniku" ko spomene drugo ime osim imena Bakira Izetbegovića. Ne daj Bože da je neko od njih saznao da neko od džematlija simpatizira "izdajnika Fahrudina Radončića", mogla mu je kuća "odletjeti u zrak", šaputale su džematlije među sobom.

I nije to samo problem sa selefistima, istu takvu sliku su džematlije mogle vidjeti kad je uhapšen svodnik za prostituciju koju je organizirao u Holiday Innu. On se vrlo uljudno selamao i "nijaz" činio po čaršijskim džamijama poslije džumme i grlato psovao svakoga za koga mu kažu da je "nešto ružno rekao o Bakiru i SDA"!

Dakle, nije ovo ni odbrana države, ni građana, ni vjere, ni reisa od napasnika i terorista, ma koje vrste bili, već odbrana jedne stranke, njene licemjerne politike i njenog lidera koji je dopustio da SDA postane utočiste hulja svih boja, kalibara i sorti!

izvor: thebosniatimes.ba-2396