General HVO Zlatan Mijo Jelić optužen za zločine u Mostaru

General HVO Zlatan Mijo Jelić optužen za zločine u Mostaru

Bivši predsjednik NK Široki Brijeg, Zlatan Mijo Jelić optužen za ratne zločine na području Mostara

Zlatan Mijo Jelić
Zlatan Mijo Jelić

• Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Zlatana Jelića, rođenog 14.12.1970. godine u Mostaru, državljanina Bosne i Hercegovine i R Hrvatske

Objavljeno: 30. dec 2015

Optuženi se tereti da je maja 1993. do marta 1994. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije R BiH i HVO-a, u svojstvu zapovjednika 1. djelatne bojne Vojne policije HVO, te 1. lakojurišne bojne VP HVO, te zapovjednika koji je pod kontrolom imao sve postrojbe HVO-a na području Mostara, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba.

U optužnici se navodi da su, u okviru širokog i sistematičnog napada snaga HVO-a i Vojne policije HVO, na bošnjačko civilno stanovništvo na području Mostara, počinjeni zločini nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Navedeni zločini su počinjeni prisilnim etničkim čišćenjem, prisilnim progonom i premještanjem žena i djece na teririju pod kontrolom A RBiH, nezakonitim zatočenjem bošnjačkog stanovništva u više logora i objekata za zatočenje, mučenjem i zlostavljanjem žrtava, prisilnim odvođenjem žrtava u živi štiti ili na prinudne radove na prvoj liniji bojišnice, prilikom čega su bili izloženi vatrenim dejstvima i dovođeni u opasnost po život.

Također, zločini su počinjeni i prisilnim tjeranjem zatočenika da obučeni u odore HVO-a, bacaju zapaljive predmete na objekte pod kontrolom Armije R BiH, što ih je izlagalo opasnosti da budu ubijeni, mučenjem i zlostavljanjem zatočenika i nanošenjem teških tjelesnih ozlijeda koje su prouzročile trajne ozlijede i invaliditet kod žrtava.

U optužnici se navodi, da su izvođenja na prinudne radove, obavljanja uz odobrenje i suglanost optuženog Jelića, te da je uslijed prisiljavanja na rad na prvoj liniji, smrtno stradalo najmanje 50 žrtava, a 188 je teže i lakše ranjeno, dok je oko 40 žrtava mučeno i fizički zlostavljano od pripadnika HVO-a.

Također, optuženi se tereti i da je odobravao odvođenje zatočenika iz logora, na prinudne radove na imanjima pojedinih dužnosnika HVO-a, kao i prisiljavanje zatočenika na utovaranje i prijevoz opljačkane imovine stanovništva bošnjačke i srpske nacionalnosti na području Mostara.

Optuženi Jelić tereti se da je znao i odobrio počinjenje zločina, te da nije ništa poduzeo da zločine spriječi niti kazni počinitelje.

Počinjenim zločinima, izvršen je progon i etničko čišćenje velikog broja stanovnika Mostara bošnjačke i srpske nacionalnosti.

Optužnica protiv Zlatana-Mije Jelića, koji se tereti za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, jedna je od najopsežnijih optužnica za zločine počinjene na području Mostara.

Radi se o predmetu Kategorije 2, u kojem je istraga započeta u tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužiteljstvu BiH.

Tužiteljstvo BiH će odgovornost optuženog dokazivati pozivanjem više od 200 svjedoka, od kojih će više od 20 svjedočiti uz mjere zaštite, a uz optužnicu je priloženo više od 1100 dokaznih materijala.

S obzirom na to da se optuženi nalazi u bjekstvu i na području Republike Hrvatske, bit će raspisana međunarodna tjeralica i od vlasti u Hrvatskoj bit će zatraženo izručenje optuženog ili njegovo procesuiranje u pravosudnim institucijama Hrvatske, a o svemu će biti informirano i tužiteljstvo Haškog tribunala, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Bivši član IO NSBiH

Podsjećamo, Zlatan Mijo Jelić, bio je dugogodišnji predsjednik NK Široki Brijeg i bivši član Izvršnog odbora NS BiH prije nego što je s porodicom iz Širokog Brijega 2012. godine preselio u Hrvatsku.

izvor: bosnjaci.agency

 

ZAVRŠENE ISTRAGE - 200 svjedoka će dokazivati krivnju bivšeg generala HVO

Objavljeno: 31. dec 2015

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u "Kategoriji 2" za ratne zločine na području Doboja i Teslića, uz ostalo protiv bivšeg člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca.

Time su završene tužilačke odluke u vezi svih predmeta za koje je istragu počelo tužilaštvo Haškog tribunala, a koje su proslijeđene pravosuđu BiH. Jučer je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu i protiv penzionisanog generala HVO Zlatana Mije Jelića.

Među optuženima je Borislav Paravac, bivši član Predsjedništva BiH, u ratu šef kriznog štaba opštine Doboj, kao i njegov pomoćnik Milan Ninković. Optužnica je podignuta i protiv bivšeg šefa policije dobojske regije, Andrije Bjeloševića koji je prošle godine svjedočio kao svejdok odbrane Miće Satnišića tvrdeći kako lokalna policija nije imala ništa sa zločinima počinjenim na području dobojske opštine, te Milan Savić, njegov pomoćnik koji je već ranije dovođen u vezu sa aktivnostima kriminalne grupe Miće u Tesliću. Optuženi se terete da su sudjelovali u napadu usmjerenom protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Tom prilikom počinjenja su brojna ubistva, nezakonita zatočenja civila u logore, zlostavljanja, pljačkanja, ali i uništavanje imovine i vjerskih objekata, javlja N1.

Ova optužnica dolazi dan nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu i protiv Zlatana Mije Jelića, državljanina BiH i Hrvatske. Penzionisani general Hrvatskog vijeća obrane bio je dugogodišnji predsjednik NK Široki Brijeg i bivši član izvršnog odbora NS BiH. U strahu od optužnice za ratne zločine jos prije dvije godine preselio se u Zagreb.

Prema optužnici bio je zapravo zapovjednik svih jedinica HVO-a na području Mostara u vrijeme "širokog i sistematskog napada" na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti kad su počinjeni brojni zločini. Jelić je osobno odobrio odvođenje desetine Bošnjaka na prisilni rad na prvoj ratnoj liniji pri čemu je ubijeno najmanje pedeset zatočenika, dok ih je 188 teže ili lakše ranjeno, a još 40 su pripadnici HVO-a teško zlostavljali.

Najavljeno je kako će Jelićevu krivnju Tužilaštvo BiH dokazivati pozivanjem 200 svjedoka od kojih bi 20 trebalo svjedočiti uz mjere zaštite, a pripremljeno je i 1.100 materijalnih dokaza. Oba ova predmeta su iz tzv. Katergorije 2 u kojem je istraga započeta u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

izvor: novi.ba-49123