U Hercegovini uhapšena osmorica osumnjičenih za zločine nad Bošnjacima

U Hercegovini uhapšena osmorica osumnjičenih za zločine nad Bošnjacima

HagVO
HagVO

• Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA na području Mostara, Čitluka i Ljubuškog, izvršili su aktivnosti u kojima su lišili slobode osmoricu osumnjičenih za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. Kaznenog zakona Bih i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Kaznenog zakona BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH

Objavljeno: 18. juni 2015

Slobode su lišeni:

  • Kraljević Ivan, zvani Ivica (1955) rođen u Sarajevu
  • Jelčić Mate, zv. Pukovnik i Žuti (1953) Ljubuški
  • Skender Slavko, zv. Brada (1955) Mostar
  • Odak Stojan, zv. Stole (1969) Čitluk
  • Matić Nedjeljko, zv. Nedo (1969) Ljubuški
  • Bebek Vice, zv. Vicko (1968) Ljubuški
  • Radišić Vinko, zvani Vinča (1961) Čitluk i
  • Miloš Dragan (1953) Čitluk

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su kao zapovjednici i pripadnici HVO-a, Vojne policije i stražari, počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 175. KZ BiH. Oni su osumnjičeni za ratne zločine počinjene u zatvoru VIZ Ljubuški i drugim lokacijama, u periodu od mjeseca travnja 1993. do mjeseca ožujka 1994. godine.

"Prema prikupljenim dokazima, u objektu VIZ Ljubuški, bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, koje su u okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području Hercegovine, nezakonito uhićene i dovedene sa područja Čapljine, Mostara, Stoca, Jablanice, Prozora i drugih mjesta, te zatočene u objekat VIZ u Ljubuškom. Zatočenici su u navedenom periodu odvođeni i dovođeni u druge zatvore i logore na području Hercegovine, tako da je kroz zatočenje u objektu VIZ prošao veliki broj osoba, među kojima je bilo i žena i malodobnih osoba. Zatočenici su držani u nečovječnim uvjetima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine. Uslijed zlostavljanja mnogim zatočenicima bile su nanesene teške tjelesne ozlijede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove. Zatočenje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina", navode iz Tužilaštva BiH.

Ovaj predmet, je kao predmet Kategorije 2 u kojem je tužiteljstvo Haškog tribunala počelo istragu, proslijeđen na procesuiranje pravosuđu BiH, a Tužilaštvo BiH je provelo temeljitu i višemjesečnu istragu te predmet proširilo na veći broj osumnjičenih osoba i počinjenih zločina.

Osumnjičeni će u zakonskom roku, tokom dana biti predati postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene. (Anadolu Agency)

izvor: bosnjaci.agency