Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka i zakona

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka i zakona

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odluka i zakona donesenih s manje od 30 glasova delegata

Milan Dunović
Milan Dunović

Objavljeno: 29. dec 2015

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović saopćio je danas da je, s obzirom na nedavni zaključak Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH kojim se dovelo u pitanje tumačenje većine u Domu naroda Parlamenta FBiH, njegova ustavna i moralna obaveza poduzeti korake u cilju rasvjetljavanja ove nedoumice.

- Iz zaključka Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BiH vidljivo je da je nedvosmisleno navedeno da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nije popunjen i da dvotrećinska većina ne može biti 10 delegata, već minimalno 12 - navodi se u saopćenju iz Dunovićevog kabineta.

Analogno, postavlja se pitanje ukupne nadpolovične većine u Domu naroda.

- Smatram da je Ustavni sud Federacije BiH nadležan za rješavanje ovog pitanja, te u tom smislu imam obavezu, kao ovlašteni apelant, pokrenuti Zahtjev za ocjenu ustavnosti svih odluka i zakona koji su doneseni s manje od 30 glasova delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da to uključuje i sam izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i svih zakona, odluka i imenovanja donesenih nakon toga.

- U narednom periodu ću prikupiti sve relevantne informacije kako bi se Zahtjev za ocjenu ustavnosti mogao pokrenuti što je moguće prije - saopćeno je iz Dunovićevog kabineta.

izvor: tuzlalive.ba

Vezano: Ustavni sud FBiH i dalje šuti u vezi s uredbom koja je posvađala SDA, HDZ BiH i DF

Objavljeno: 06. dec 2015 -- Ustavni sud Federacije BiH još uvijek nije dostavio presudu potpredsjedniku FBiH Milanu Dunoviću vezi sa zahtjevom za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, potvrdio je za Klix.ba Milan Dunović -- sanela.info-6652

 

Zašto Ustavni sud FBiH odugovlači

Šta se čeka: Još nema zvanične objave da je oborena Uredba Vlade FBiH o upravljanju preduzećima

Milorad Dodik - Dragan Čović
Milorad Dodik - Dragan Čović

Objavljeno: 03. jan 2016

Ustavni sud FBiH proglasio je neustavnom Uredbu o upravljanju preduzećima još 20. Novembra prošle godine, ali ovu odluku zvanično još uvijek Ustavni sud FBiH nije objavio, piše novinska agencija Patria.

Iako je predsjednik Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić kazao da postoji procedura za objavljivanje neshvatljivo je da se toliko vremena te procedure provode.

Inače, upravo je Malbašić bio protiv toga da se Uredba proglasi neustavnom, ali izvor Patrije iz Ustavnog suda FBiH kazao je da je Uredba proglašena neustavnom.

Podsjećamo potpredsjednik FBiH Milan Dunović Ustavnom sudu FBiH uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti još 9. juna, dok je javna rasprava po ovom zahtjevu pred Sudom održana 2. novembra.

Donošenje ove Uredbe bio je jedan od ključnih razloga zbog kojeg se raspala koalicija koju su predstavljali SDA, HDZ i DF.

izvor: nap.ba-20046