Michel Platini i Sepp Blatter suspendirani na osam godina

Michel Platini i Sepp Blatter suspendirani na osam godina

Švicarci predali Amerikancima dokaze protiv Seppa Blattera

Putin misli da bi predsjednik Fife Sepp Blatter trebao dobiti Nobelovu nagradu

Sepp Blatter - Vladimir Putin
Sepp Blatter - Vladimir Putin

• Kako britanski tabloid "Sun" saznaje, švicarske vlasti predale su Americi dokaze protiv čelnika FIFA, u novom poglavlju afere vezane za korupciju u krovnoj nogometnoj organizaciji

Objavljeno: 01. jan 2016

Korupcijska afera koja već duže potresa svijet nogometa, novo poglavlje dobila je danas, nakon što su Švicarci dostavili Americi dokaze protiv Seppa Blattera i još nekoliko visokih dužnosnika FIFA. U pitanju su dokazi koji se odnose na mito koji su Blatter i suradnici navnodno primili povodom korištenja marketinških prava u Latinskoj Americi i SAD. Pored ovoga, Švicarska je priopćila da je zamrznuto 13 bankovnih računa s preko 80 miliona eura, dok istraga ne bude okončana.

Također, u toku je istraga o upletenosti švicarske marketinške agencije ISL, koja je blisko surađivala s FIFA, a za koju su vlasti SAD također tražile dokaze. Ta dokumenta Švicarci trenutno pregledaju, kako bi ustanovili da li su relevantna za istragu koju provode SAD.

ISL se tereti da je poslužila kao paravan preko kojeg je Sepp Blatter podmitio visoke sportske dužnosnike, kako bi ostao na čelu FIFA. Jedno od imena koje se spominju jeste i Blatterov prethodnik, João Havelange (koji, uzgred, u maju ove godine puni 100 godina).

Inače, 79-godišnji Blatter suspendiran je ranije ove godine iz nogometa na osam godina, zajedno s predsjednikom UEFA, Michelom Platinijem.

Sepp Blatter - Vladimir Putin
Sepp Blatter - Vladimir Putin

FIFA-ino priopćenje od 21. decembra 2015: Etičko povjerenstvo FIFA-e kojim predsjeda Hans Joachim Eckert zabranilo je gospodinu Seppu Blatteru, predsjedniku FIFA-e, gospodinu Michelu Platiniju, predsjedniku UEFA-e, osam godina od svih aktivnosti vezanih uz nogomet (administrativne, sportske ili bilo koji drugi) na nacionalnoj i međunarodnoj razini. zabrana stupa na snagu odmah.

Etički odbor nije podržao optužnicu za korupciju protiv Švicarca i Francuza nego ih FIFA smatra krivima za zlouporabu položaja, sukob interesa i nelojalno vođenje. Platini je kažnjen i novčanim iznosom od 80.000 švicarskih franaka (74.000 eura), dok je Blatter dobio manju novčanu kaznu od 50.000 franaka (46.295 eura).

Blatter (78) koji je na čelu FIFA-e od 1998. godine već je ranije najavio da odstupa s mjesta predsjednika prije izbora koji će se održati 26. veljače. Pet je kandidata za Blatterovog nasljednika, koji je bio prisiljen na ostavku 2. lipnja, četiri dana nakon što je izabran na još jedan predsjednički madat. To su šeik Salman, Južnoafrikanac Tokyo Sexwale, jordanski princ Ali, Francuz Jérôme Champagne i Švicarac Gianni Infantino.

Šezdesetogodišnjeg Platinija su svi smatrali budućim predsjednikom FIFA-e, no njegova kandidatura, koja je bila zamrznuta do objave presude, sada je automatski otpala. Tri puta najbolji nogometaš svijeta i bivši kapetan francuske reprezentacije predsjedavao je UEFA-om od 2007. godine.

Obojica su početkom listopada suspendirani na 90 dana nakon što je istraga otkrila da je Blatter platio Platiniju 1,8 milijuna eura 2011. za posao savjetnika izveden 2002. godine. Obojica su odbacivala optužbe da se radilo o mitu i da je to plaća dogovorena 1998. za savjetnički posao izveden od tada do 2002. Isplata nije bila dogovorena pismeno, ali su obojica tvrdila da se radilo o verbalnom sporazumu koji je legalan prema švicarskom zakonu.

izvor: vijesti.ba-291846

vezano: Putin misli da bi predsjednik FIFA Sepp Blatter trebao dobiti Nobelovu nagradu -- sanela.info-5816