Vijeće ministara smijenilo Gorana Zupca

Vijeće ministara smijenilo Gorana Zupca

ZUBAC BIVŠI: Vijeće ministara smijenilo direktora SIPA

Goran Zubac Dr Sipa
Goran Zubac

• Goran Zubac razriješen je danas na vanrednoj sjednici Vijerća ministara BiH sa pozicije direktora Državne agencije za istragu i zaštitu SIPA

Objavljeno: 05. avg 2016

Kako je istaknuto u saopćenju, u skladu sa Zakonom o državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević, dok ne bude imenovan novi direktor te policijske agencije.

Knežević se na poziciji zamjenika nalazi od 2014. godine.

"Vijeće ministara BiH traži od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bez odlaganja pokrene konkursnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu sa prijedlogom kandidata dostavi ministru sigurnosti BiH na dalje postupanje, kako bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana", istaknuto je u saopćenju.

Zupca je Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo na uslovnu kaznu od godinu dana, na osnovu prvostepene presude po kojoj je proglašen krivim da je nesavjesno postupao u službi.

Kako je navedeno u presudi, Zubac nije angažirao Specijalnu jedinicu SIPA prilikom februarskih protesta u Sarajevu, koji su se desili pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Đuro Knežević na funkciji zamjenika direktora SIPA je od 2014. godine, a sedam godina prije bio je komandant Jedinice policije Brčko distrikta. U 2007. godini radio je kao pomoćnik komandanta za istrage u jedinici Granične policije Brčko pri GP BiH.

Od 2006. do 2007. godine radio je kao inspektor za kriminalističko-obavještajne poslove u Jedinici GP Orašje, a pet godine prije toga kao pomoćnik načelnika TU Sjeveroistok Bijeljina. U poslijeratanom periodu bio je i načelnik Sektora uniformisane policije Ministarstva za unutrašnje poslove Posavskog kantona.

Godine 2001. je diplomirao na Fakultetu saobraćajnih nauka Univerziteta u Zagrebu.

izvor: slobodna-bosna.ba-23130

 

Goranu Zupcu potvrđena prvostepena presuda

A SAD ADIO: Goranu Zupcu potvrđena prvostepena presuda

• Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i odbrane Gorana Zupca i potvrdilo prvostepenu presudu

Objavljeno: 03. avg 2016

Direktor SIPA-e proglašen je krivim za nesavjestan rad u službi i osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom od dvije godine.

"Mi smo dobili otpravak Suda BiH i njime je potvrđena prvostepena osuđujuća presuda Goranu Zupcu. Mi smo zadovoljni ovakvih ishodom", kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Sud BiH je u martu ove godine proglasio Zupca krivim jer nije pružio podršku drugim policijskim agencijama tokom protesta koji su održani u februaru 2014. godine kada je između ostalog zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH.

Na sjednici Nezavisnog odbora održanoj protekle sedmice ponovo se razmatrala smjena Gorana Zubca, s obzirom na činjenicu da se protiv njega vodi sudski spor, no odluka nije usvojena jer su neki članovi Nezavisnog odbora tvrdili da se s odlukom mora sačekati dok sudska presuda ne bude konačna.

izvor: slobodna-bosna.ba-23100a