Bakir Izetbegović je anemičan i bez vizije

Bakir Izetbegović je anemičan i bez vizije

Radončić: Ne pada mi na pamet biti dio nepotističkog Zvizdićevog klana

2015. je izgubljena godina i treba je čim prije zaboraviti

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 30. dec 2016

Dijagnoza SBB je da je 2015. izgubljena godina, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost na godišnjoj press konferenciji, piše bh. novinska agencija Patria.

Ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ-om došlo je do stabilizacije, a kako je najavio kompletiranje Vijeća ministara BiH najavio je za narednu godinu te će za ministra prometa i komunikacija BiH biti predložen Bakir Dautbašić, a za zamjenika ministra odbrane Sead Jusić.

Radončić je naglasio da je tražio mjesto predsjedavajućeg VM BiH od Bakira Izetbegovića, ali da on to nije dao. Vijeće ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem (SDA) nazvao je anemičnim i bez vizije.

- Mislim da je ta pozicija trebala pripasti čovjeku koji ima biznis rezultat koji se razumije u realni sektor. Lično mislim da gospodin Zvizdić je bio premijer u KS i znamo negov ekonomski i razvojni potencijal u tom kantonu, a ja sam svojim biračima obećao borbu protiv nepotizma i ne pada mi na pamet da budem dio tog klana ili dijela tog klana - kazao je Radončić.

LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić
LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić

Također, istakao je da će SBB tražiti depolitizaciju pravosuđa, depolitizaciju sigurnosnih struktura i naročito Obavještajno-sigurnosne agencije.

- Bilo je mnogo političkih zloupotreba unutar te službe i ja ću tražiti da se formira parlamentarna komisija da utvrdimo gdje su i kada vršene te zloupotrebe - kazao je Radončić.

Odgovarajući na pitanje o odnosu SDA i SBB-a i može li se desiti da SDA prevari SBB, Radončić je kazao da je SBB potpuno svjesno ušao u ovu situaciju.

- SDA ima sada u svojim strukturama promjenu svijesti i čovjeka koji će se više držati riječi nego njegovi prethodnici - kazao je lider SBB-a

Na pitanje da li se može očekivati ulazak SNSD-a u Vijeće ministara, Radončić je kazao da u momentu dok Dodik prijeti referedumom to je "apsolutno nemoguća misija".

izvor: nap.ba-19957