Reis Kavazović pokazao snagu vjerskog vođe

Reis Kavazović pokazao snagu vjerskog vođe

Husein ef Kavazović
Husein ef Kavazović

Objavljeno: 31. dec 2015

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, sa nekoliko poteza i vema jakih i značajnih izjava koje je dao, definitivno je zaslužio da se nađe među ličnostima koje su obilježile 2015. godinu, piše novinska agencija Patria.

U samo nekoliko trenutaka, i sa nekoliko izgovorenih historijskih rečenica, reis Kavazović je smirio masu od 50.000 ljudi u Potočarima 11. jula, kada se dogodio incident sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

- Draga braćo i sestre. Ostanimo dostojanstveni u našem bolu. Ostanimo dostojanstveni kao muslimani, to je naša obaveza prema našim šehidima i našoj vjeri. Vi koji ste došli ovdje da klanjate svojim članovima porodica okrenite se prema tabutima, a ne prema onima koji su danas ovdje došli iz različitih razloga, riječi su reisa Kavazovića koji je smirio atmosferu i uzavrele strasti.

Reis Kavazović je, što do sada nije bio slučaj kada je riječ o ulemi, otvoreno podržao ideju da se osobama koje se bore na stranim ratištima, kao što su Sirija i Irak, oduzme bosanskohercegovačko državljanstvo.

- Smatram da bi država trebala oduzimati državljanstvo onima koji su otišli na tuđa ratišta voditi ratove u ime drugih država - kazao je reis Kavazović, dodajući da oni koji ne poštuje zakone ove zemlje trebaju snositi sankcije i posljedice tog nepoštivanja.

Reis Kavazović bio je i inicijator potpisivanja Zajedničke izjave o osudi svakog vida radikalizacije i terorizma.

U zajedničkoj izjavi navedeno je kako tradicija i temeljne vrijednosti Bošnjaka, muslimana na bosanskohercegovačkim prostorima, ne priznaju i ne prihvataju bilo kakvo nasilje i kako je dužnost svakog čovjeka da se bori protiv toga.

izvor: nap.ba-19997