Zajednička vila Dodika i Obradovića

Zajednička vila Dodika i Obradovića

Klupko se odmotava - Zajednička vila Dodika i Obradovića dokaz neraskidive veze politike i mutnih radnji

Aleksandar Obradović
Aleksandar Obradović

• Nepobitni dokaz da Milorad Dodik dijeli vilu na Dedinju sa aktuelnim direktorom Elektroprivrede Srbije, javan je u e-registru Republičkog geodetskog zavoda. Velebno zdanje nalazi se u ulici Vaska Pope, na broju 16

Objavljeno: 10. jan 2016

Da Milorad Dodik nije jedini vlasnik vile na Dedinju, već da je dijeli sa Aleksandrom Obradovićem, aktuelnim direktorom Elektroprivrede Srbije, objavili smo u sinoćnjem Dnevniku. Potkrijepili smo to izvodima iz zemljišnih knjiga. Ova dva imena ključna su u aferi ČEZ i propasti Rudnika i termoelektrane Gacko. Iz opozicije u RS kažu da će ova afera na površinu izbaciti mnoge druge stvari, dok analitičari kažu da će slučaj Obradovića i Dodika morati dobiti javni epilog, prenijela je TV1.

Nekadašnji premijer, a danas predsjednik Republike Srpske, polovinu vile kupio je 2007. za 750 hiljada eura, i to u gotovini. Tek godinu kasnije uzeo je kredit u Pavlović banci, koji je očito bi samo pokriće za sumnjivu transakciju. Vlasnik vile do tada je bio Aleksandar Obradović, nekadašnji direktor predstavništva ČEZ u Srbiji i prvi čovjek NERS, Novih elektrana Republike Srpske, firme koju su zajedno osnovala elektroprivredna preduzeća Republike Srpske i Češke.

Dodiku je pripalo 340, a Obradoviću 460 kvadrata vile, te po garaža od 45 kvadrata.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

"Moram reći da sam ja zaista iznenađena da se ovo klupko odmotava i stvari se šire. Bojim se da će na kraju ova čitava afera oko te vile na površinu izbaciti mnoge druge stvari. Evo sad smo došli do veza gospodina Obradovića i gospodina Dodika, ne bi me iznenadilo da je ta vila i kupljena zaista tim novcem od ČEZ" - kaže za TV1 potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević.

NERS je trebao obnoviti postojeću elektranu, izgraditi jednu novu i otvoriti novi površinski kop, no posao je propao, a sve se završilo još jednom velikom aferom. Ipak, tu po svemu sudeći nisu prestali poslovi Milorada Dodika i Aleksandra Obradovića, jednog od ključnih aktera ove afere.

"Ovaj slučaj će vjerovatno na bilo koji način morati dobiti neki javni epilog, bilo da gospoda Obradović i Dodik objasne o čemu se tu radi, bilo da se to desi na nekom od mogućih suđenja gdje će objasniti šta se sve dešavalo oko toga, ali pokazuje se ono što svi znamo a to je da postoji neraskidiva veza između politike i mutnih radnji" - ističe politički analitičar Damir Miljević.

Dolazak ČEZ u Republiku Srpsku vezuje se upravo za ime Aleksandra Obradovića. U to vrijeme u Banju Luku ulazi i Komercijalna banka, koja je bila vlasnik vile na Dedinju, a koju je ČEZ kupio na ime Obradovića. Sve su to stvari kojima bi se trebalo pozabaviti pravosuđe - kaže Pandurevićeva.

"To jeste za istražne organe u Srbiji, jer na Dedinju kvadrat vrijedi 4-5 hiljada eura, on ga je plaćao po dvije hiljade eura" - kaže Aleksandra Pandurević za TV1.

izvor: vijesti.ba-292935

 

Direktor EPS živi kao tajkun

Srbija grca u dugovima, a on maše zlatnom čukom

DIREKTOR EPS ŽIVI KAO TAJKUN: Obradović nosi satove od 50.000 evra

DNO: Direktor EPS ima zavidnu kolekciju luksuznih časovnika "šopar", "IWC šafhauzen", "panerai", ukupne vrednosti kao stan u prestonici

• Aleksandra Obradovića, direktora "Elektroprivrede Srbije", poznatog po poslovnim promašajima i skandaloznim gafovima, sudeći prema kolekciji luksuznih časovnika koje šeta, ni najmanje ne pogađaju Vladine mere štednje

Objavljeno: 04. jan 2015

Kolekcionar - Na osnovu fotografija, Obradović ima kolekciju satova najprestižnijih svetskih brendova ukupne vrednosti oko 50.000 evra. Tako ovaj direktor javnog preduzeća nosi "šopar" od roze zlata čija cena ide i do 20.000 evra, u zavisnosti od godine proizvodnje i broja izrađenih u seriji. Vlasnik je i "IWC šafhauzena" od oko 12.000 evra, a poseduje i još jedan sat ovog brenda čija je cena, grubo, oko 9.000 evra, kao i "panerai" čija je cena oko 9.000 evra.

- Obradović je poznat po tome da voli luksuz i da ne žali novac za skupe stvari. Cena zlatnog "šopara" koji krasi Obradovićevu ruku ide i do 20.000 evra, naravno, u zavisnosti od godine proizvodnje, broja satova izrađenih u seriji... "IWC šafhauzen" je jeftiniji - vredi "tek" oko 12.000 evra, a ima još jedan sat ovog brenda čija je cena oko 9.000 evra. Ima i "panerai" od oko 9.000 evra. Na slikama se vidi i sat sa čeličnom narukvicom, ali je nemoguće utvrditi proizvođača samo na osnovu slike - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Malo je čudno da čovek koji je opsednut statusnim simbolima može adekvatno da vodi računa o kasi jednog od najvećih javnih preduzeća u zemlji! U trenutku kad svi pričaju samo o štednji i kad pola zemlje štrajkuje zbog smanjenja plata, a većina ljudi bukvalno preživljava, čelnik EPS se unaokolo šepuri sa skupocenim nakitom i bode oči gladnom narodu.

Kako, majstore?

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Obradovićeva plata kao direktora EPS je 167.000 dinara, što znači da je morao da da čak 14,4 plate za sat "šopar" od oko 20.000 evra. I to, naravno, pod uslovom da ni dinar za tih godinu i dva meseca nije potrošio čak ni na koru hleba!

Pokušali smo da dobijemo Obradovića kako bi nam objasnio ovu magičnu računicu, međutim, umesto od njega, odgovor smo dobili od PR službe EPS.

- Aleksandar Obradović je dugi niz godina vrlo uspešno radio u inostranstvu, u kompanijama gde je bio veoma dobro plaćen po svetskim standardima, i ima vredne satove, ali ne poseduje nijedan sat vredan 20.000 evra - poručili su iz EPS.

izvor: kurir.rs-1651265

 

Direktor EPS dao milijardu na savetnike

Za konsultantske kuće u Srbiji nema krize

• Direktor EPS Aleksandar Obradović, uprkos gubitku kompanije od 20 miliona evra, angažovao osam konsultantskih kuća, za čije će se usluge izdvojiti neverovatnih 10 miliona evra

Objavljeno: 05. jul 2013

Elektroprivreda Srbije EPS, na čijem je čelu Aleksandar Obradović, raspisala je osam tendera za angažovanje savetnika i namerava da ih plati milijardu dinara ili oko deset miliona evra, otkriva "Kurir". Trošak je planiran još prošle godine kad se znalo da će manjak EPS biti veći od 20 miliona evra i da ova godina neće biti bolja.

Državna firma, kako piše u izveštaju EPS o sprovođenju tendera za konsultante, traži savete kako da pripremi tender za izbor strateškog partnera za modernizaciju i proširenje TE-TO Novi Sad. Tender je, inače, raspisan početkom 2010. godine, jedan konsultant je već angažovan, ali se sad traže "dodatne konsultantske usluge".

Oko tri miliona evra EPS namerava da potroši na konsultante koji će biti podrška timu za implementaciju projekta "Unapređenje životne sredine u JP EPS i RB Kolubara", a duplo više za dva posebna posla - definisanje korporativne i investicione strategije i poboljšanje efikasnosti poslovanja i produktivnosti.

- Šta će nam onda svi direktori?! Saveti stranih konsultanata su potrebni, ali ne za nešto što možemo sami da uradimo. Kao da nemamo više hiljada vrhunskih stručnjaka iz svih oblasti - kaže sagovornik Kurira iz EPS, koji je želeo da ostane anoniman.

Ako su uopšte potrebni, neki poslovi su možda mogli da budu objedinjeni. Na primer, saveti o razdvajanju operatora distributivnog sistema i javnog snabdevača (JS) i saveti o formiranju i početku rada JS i jačanju funkcije direkcije za razvoj i unapređenje poslovnog sistema u okviru EPS. Inače, javni snabdevač je formiran, to je firma "EPS Snabdevanje".

Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu, kaže za "Kurir" da se mora preispitati da li je opravdano potrošiti toliki novac na savetnike, posebno ako se zna da EPS ima gubitke i da je potrebna štednja u državnom sektoru. On navodi da bi EPS morao da objasni da li su njihovi inženjeri mogli da odrade te poslove.

- Odgovor bi trebalo da daju i Upravni i Nadzorni odbor EPS jer ih građani Srbije plaćaju da vode računa kako se raspolaže njihovom imovinom i novcem - dodaje on. (Kurir)

izvor: telegraf.rs-777012