Srbija prisluškuje novinare

Srbija prisluškuje novinare

Podnijeta krivična prijava protiv Nebojše Stefanovića

Optužbe za praćenje nekih novinara u Republici Srbiji

Nebojša Stefanović
Nebojša Stefanović

• Protiv ministra policije Nebojše Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović, 30. decembra 2015. podnijeta je krivična prijava u Tužilaštvu za organizovani kriminal

Objavljeno: 10. jan 2016

Prijava je podnijeta zbog, kako se navodi, "zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem", piše N1.

U prijavi je navedeno da je Odjeljenje za poslove bezbjednosti pri Ministarstvu unutrašnjih poslova "sprovodilo mjere opservacije i tajne pratnje bez otvorene operativne obrade, bez naredbe suda, suprotno instrukciji o operativnom postupanju".

Trgovina uticajem, stoji u prijavi, ostvarena je na način da su koristeći svoj službeni položaj, posredovali da se izvrši službena radnja "uništenja devet hard diskova sa podacima, dva kolor laserska štampača i jednog monohromatskog laserskog štampača, a sve u cilju uništavanja podataka sadržanih u pomenutim tehničkim sredstvima radi sprječavanja i ometanja dokazivanja".

U prijavi je navedeno da je u vrijeme izvršenja ovih djela u decembru 2014, Dijana Hrkalović bila zamjenica šefa kabineta ministra policije.

GostujućI u dnevniku RTS u petak, ministar policije je izjavio da posjeduje informacije da će određeni ljudi, lažnim prijavama, pokušati da kažu da su neki novinari u Srbiji praćeni, iako, kako kaže, za to nema dokaza.

"Posljednji primjer koji hoću da navedem - raspolažemo podacima da će nekoliko lica pokušati da lažnim prijavama protiv Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde lažno da su praćeni neki novinari u Republici Srbiji" rekao je Stefanović dodajući da će informacije o tome izneti i "predstavnik jednog novinarskog udruženja".

U vezi sa ovim Stefanović je najavio i reakciju tužilaštva.

izvor: atvbl.com