Sarajevski Armagedon najtraženija knjiga

Sarajevski Armagedon najtraženija knjiga u Sarajevu

Nedžad Latić: To je dokaz da žudnju za istinom nikakav strah ne može zatomiti

Sarajevski Armagedon
Sarajevski Armagedon

Objavljeno: 25. dec 2016

Nakon završetka Zimskog salona knjige, organizator sajma i direktor izdavačke kuće "Šahinpašić", Ajdin Šahinpašić proglasio je "Sarajevski armagedon" za najtraženiju, odnosno najprodavaniju knjigu na sajmu.

Autor knjige Nedžad Latić je tim povodom dao izjavu za medije kazavši da nije iznenađen s obzirom da je već imao saznanja "iz prve ruke" da nakon nekoliko izvrsnih kritika i prikaza u medijima vlada veliko interesovanje čitalaca za njegov, očito, novi bestseler.

"Nije da se hvalim, ali sve moje knjige, dakle: Boja Povijesti, "Večernja Kravata, Zlatni Bejt" i 'Kako smo ubili generala' - doživjele su više izdanja i prodate su u izvanrednim tiražima. Recimo, Boja Povijesti je prodata u preko 10 hiljada primjeraka, a Zlatni Bejt je doživio pet izdanja".

Nedžad Latić
Nedžad Latić

"Sve doskora sarajevskom kulturno scenom je gospodario takozvani kulturološki lobi, kojeg sam još prije dvadeset godina nazvao 'sarajevskom književnom kozanostrom'. Takav jedan moj tekst je potpuno podržao rahmetli Nedžad Ibrišimović, a kasnije se i Abdulah Sidran uvjerio a potom i razračunao sa tim lobijem" - kaže autor.

Strah u očima čitalaca

"Moje knjige su bile ignorirane u medijima iako ih je čitateljstvo tražilo. Zbog svega sam višestruko obradovan i ohrabren. Prvo da se zahvalim organizatoru Šahinpašiću na odvažnosti da je ovako provokativnu knjigu smio uopće uvrstiti u uži izbor. Najveća mi je satisfakcija da i pored straha kojeg sam uočio u očima čitalaca postoji iskonska žudnja za istinom kod građana Sarajeva koju ne mogu uplašiti nikakvi režimi" - rekao je Latić.

izvor: thebosniatimes.ba-2385