Uhapšen Bakir Dautbašić

Uhapšen Bakir Dautbašić

AKCIJA "LUTKA 2": Dautbašić i Šahman uhapšeni zbog ometanja istrage u "Slučaju Keljmendi"

Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman - Ilustracija: MARIO ILIČIĆ
Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman - Ilustracija: MARIO ILIČIĆ

• Dautbašić se sumnjiči za ometanje rada pravosuđa, odnosno uticaj na svjedoke protiv Nasera Kelmendija. Kako je saopćeno iz Tužilaštva, lišenje slobode rezultat je složene operativne akcije koju su uz nadzor tužitelja, provodili policijski djelatnici SIPA u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka 2"

Objavljeno: 11. jan 2016

Tajnik Ministarstva sigurnosti BiH i kandidat SBB-a za novog zamjenika ministra odbrane Bakir Dautbašić uhapšen je jutros po nalogu Tužilaštva BiH.

Kako je prva jutros nezvanično saznala Slobodna Bosna, Dautbašića su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa, odnosno, uticao na svjedoke u sudskom procesu koji se protiv Nasera Kelmendija vodi na Kosovu.

Dautbašić je, prema nezvaničnim informacijama iz SIPA-e, krajem prošle godine, poticao svjedokinju Azru Sarić, bivšu djevojku Ramiza Delalića Ćele, na davanje lažnog iskaza.

Osim Bakira Dautbašića, uhapšena je Bilsena Šahman, magistrica farmacije i, navodno, njegova nova (nevjenčana) supruga, a u toku su pretresi objekata na tri lokacije s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, u najkraćem roku biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva, lišenje slobode rezultat je složene operativne akcije koju su uz nadzor tužitelja, provodili policijski djelatnici SIPA u okviru predmeta kodnog naziva "Lutka 2".

Tijekom akcije, prikupljeni su dokazi da su navedeni osumnjičeni, poduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Kelmendija i dr., kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Nakon što su prikupljeni detaljni dokazi o nezakonitim aktivnostima osumnjičenih, oni su lišeni slobode, a osumnjičeni su za kazneno djelo - ometanje rada pravosuđa iz članka 241. KZ BiH.

U tijeku su pretresi na nekoliko lokacija u Sarajevu, sa ciljem prikupljanja dokaznog materijala, koje provode policijski djelatnici SIPA uz suradnju sa MUP-om Kantona Sarajevo.

vezano: KOS-ovci vuku prema Moskvi i Teheranu

izvor: slobodna-bosna-25940