Nezakonito provođenje tendera UKCS

Nezakonito provođenje tendera UKCS

Zbog nezakonito provođenih tendera: Tužilaštvo KS istražuje poslovanje bivše uprave UKCS

Bakir i Sebija Izetbegović
Bakir i Sebija Izetbegović

• Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je istragu u vezi s tenderom za nabavku medicinskog i drugog materijala Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu koji su provođeni za vrijeme bivše uprave u ovoj ustanovi, odnosno protiv uprave na čijem čelu je bio Rusmir Mesihović

Objavljeno: 15. jan 2016

Inače, trenutni dug UKCS-a je 92 miliona KM, s tim da je samo u posljednjih deset mjeseci već postojeći dug narastao za 40 miliona. Enormni rast dogodio se pod rukovodstvom Mesihovića koji je početkom decembra prošle godine dao neopozivu ostavku na mjesto direktora ove ustanove.

Radnici Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu tvrde kako se za vrijeme bivšeg direktora i njegove vladavine u ovoj zdravstvenoj ustanovi vežu mnoge nezakonitosti. Jedna od takvih jeste i zapošljavanje 50 nemedincinskih radika u Centru. Tu je i formiranje 15 klinika kako bi se zadovoljili različiti apetiti, ali ne i zahtjevi za racionalizacijom kapaciteta i poboljšanjem zdravstvene usluge, njihova je tvrdnja.

Mesihovićev mandat, tvrde radnici, opterećuje i činjenica da je firma Diamedic u tom vremenu postala jedini dostavljač medicinskih sredstava UKCS-u, a njen direktor je Dubravko Barbarić, Mesihovićev prijatelj i navodno finansijer Demokratske fronte.

Nestala dokumentacija

Također, bivši direktor je ogroman novac dao i za natpis na ulazu u koševski kompleks. Ova reklama od plastike, ukrašena sa nekoliko svjetala, plaćena je čak 68 hiljada KM.

Afera koja je UKCS- potresla u decembru prošle godine kada su odjednom nestali elektronski podaci o višemjesečnom poslovanju ove ustanove, također veže se za Mesihovića. Informacioni sistem je održavala firma iz Zagreba "Snt" ali su nakon skandala sa nestalom dokumentacijom iz ove firme istakli kako je informaciona havarija nastala zbog problema sa infrastruktorom, a ne zbog njihovog djelovanja.

Također, nastali kvar nije prijavljen u martu, kada je do njega navodno i došlo, već nekoliko mjeseci kasnije. Podaci sistema čijim se uvođenjem hvalio Mesihović, kako se čini, nepovratno su izgubljeni.

Sindikat radnika Kliničkog centra tvrdio je da je pomenuti sistem obuhvatao sve podatke o radnicima, plaćama, kreditima, ali i svu dokumentaciju o pacijentima i njihovom liječenju. (Faktor)

izvor: 24sata.info