Pozadina hapšenja Bakira Dautbašića

Pozadina hapšenja Bakira Dautbašića

Ekskluzivno: Pozadina hapšenja Bakira Dautbašića - Fahrudin Radončić sljedeći

Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman - Ilustracija: MARIO ILIČIĆ
Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman - Ilustracija: MARIO ILIČIĆ

Objavljeno: 11. jan 2016 | Šejla Jugo Turković

Zvanično saopštenje Tužilaštva prema kojem je Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva sigurnosti (na toj poziciji je bio u u vrijeme dok je Fahrudin Radončić bio ministar sigurnosti) jeste da je istraga otvorena prije mjesec dana, te se utvrdilo da su Bakir Dautbašić i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman, visokopozicioniranu funkcionerku SBB, zastrašivali Azru Sarić, inače djevojku sa kojom je ubijeni Ramiz Delalić živio posljdnju godinu svog života. Za Dautbašića se također tvrdi da je izdavao, odnosno utjecao na osobe koje su izdavale falsifikovane dokumente Naseru Keljimendiju.

Ono što BBN saznaje iz pouzdanih izvora je i tvrdnja koju sam izrekla, a koja je ostala nezapažena, jeste da je lično Fahrudin Radončić,odnosno Bakir Dautbašić pomogli Naseru Keljimendiju da pobjegne iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru i to direktno u vilu Mile Đukanovića.

Dautbašićevo hapšenje dovodi se i u vezu sa slučajem Zijada Turkovića, osuđenog na 40 godina zatvora. Prema provjerenim informacijama, Dautbašić i Radončić kao sekretar i ministar (između ostalih), sa pozicija koje su obavljali, imali su redovan kontakt s direktorima agencija za sprovođenje zakona, te su se redovno sastajali sa Olegom Čavkom, Dijanom Kajmaković i Izom Tankićem, čime su izlobirali kaznu od 40 godina zatvora, a koju je Radončić i finansijski potkrijepio.Dakle, lično su učestvovali u montiranju ovog predmeta čija apelacija je uložena Ustavnom sudu BiH.

Dautbašić, prema informacijama iz Tužilaštva nije imao lične motive da zastrašuje Azru Sarić koja je prije nekoliko mjeseci trebala svjedočiti na Kosovu, ali zbog pritisaka od strane Dautbašića i njegove nevjenčane supruge Bilsene Šahman, još nije došlo do toga.

Ono što se ne zna jeste da je Bilsena Šahman prva rodica Azre Radončić, supruge Fahrudina radončića, a ono što Dautbašić ne zna jeste da je Bilsena dugogodišnja emotivna prijateljica Fahrudina Radončića sa kojom se sastajao na svom imanju u Nebočaju, i to na bazenu, isključivo iza 23 sata. Vozač koji je vozio na emotivne sastanke današnju uposlenicu Octal Pharma, Bilsenu Šahman bio je Armin Cibra. Naravno da Dautbašić o tome nije imao pojma, kao ni o tome da je Radončić, "gurnuvši" je njemu, na taj način želio okončati dugogodišnju vezu sa Bilsenom Šahman. Kao nagradu za emotivne susrete, koja je živjela u sarajevskom naselju Dobrinja, dobila je "najnovijeg "citroena", koji je kešom platio bosanski Al Capone Fahrudin Radončić.

Osim utjecaja na Azru Sarić da ne svjedoči u procesu protiv Keljimendija, Dautbašić je lično utjecao i na svjedočenje Ehlimane Delalić, bivše supruge Ramiza Dealića, koja je zapanjila kompletno Sarajevo, ali i američkog tužioca, kojem je dala potpuno suprotan iskaz prije svjedočenja video-linkom u procesu protiv Nasera Keljimendija. Međutim, kako posljednju godinu nije uopće živjela s Delalićem, njeno scjedočenje u ovom procesu označeno je kao potpuno irelevantno.

Ishitrena tvrdnja Fahrudina Radončića prema kojoj kaže "da je siguran da je Dautbašić nevin", potpuno je neuobičajena i za najsitnijeg političara. Najčešće fraze koje čujemo su "neka pravosuđe radi svoj posao" i sl. Međutim, obezglavljeni Radončić naslućuje svoj kraj i nije se mogao suzdržati i dostojanstveno prepustiti agencijama za sprovođenje zakona da rade svoj posao. Bez njegovih suvišnih komentara. Inače, ovo nije kraj hapšenja u akciji nazvanoj "Lutka 2″. Očekuje se niz hašenja visokopozicioniranih osoba koji su na ovaj, ili onaj način imali svoje uloge u predmetu Nasera Keljimendija. Ubrzo ćemo saznati da li je Lutak 2 upravo Radončić, a ovom akcijom smo potvrdili pisanje da se raspada Radončićeva zločinačka organizacija.

izvor: balkanbreakingnews.com