Brisel traži reformu pokvarene vlasti

Brisel traži reformu pokvarene vlasti

Brisel traži reformu pokvarene vlasti, oni "sedlaju" obespravljene!

lideri
Tajkunizacija

• Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je izmjene Zakona u radu u ovom entitetu iako se sa tog skoro donešenog akta vlasti farba nije još dobro ni osušila

• Brisel zahtijeva reformu vlasti (a ne građana). Za to što vlasti pokušavaju "glumiti" reforme i obmanuti Brisel (i BH građane), formalno su najodgovorniji premijeri Novalić i Cvijanovićka - bez obzira što oni samo pokušavaju provesti volju bahatih vladajućih

Objavljeno: 16. jan 2016 | Vehid Jahić

Zakoni su temelji svake države, koji se ne mogu "mesti" svaki dan. Vlasti BiH, entiteta i kantona mijenjaju ih prije nego što ih počnu i primjenjivati. Naše vlasti se ponašaju poput oholog seoskog stariješine, koji smatra da je njegova volja - zakon.

Premijer Novalić - svakako po nalogu vrhovnog vođstva SDA - po hitnom postupku nametnuo je usvajanje Zakona. Sada - opet hitno i u vanrednoj proceduri - najavljuje i nameće izmjene istog. U prvom i u drugom slučaju, navodno to čini radi provođenja reforme, koju traži Brisel - ili EU!?

Učesnici u kriminalu

Fadil Novalić
Fadil Novalić

U Europu već dugo kasnimo. Dosad nismo krenuli zato što vlast ne želi norme i zakone u skladu sa EU. To nisu željeli svi koji su vladali u entitetima i državi. Znači SDA, HDZ, SNSD, SDS, PDP, SDP, oni za "Boljitak", potom za BiH, a "ondar" oni A-SDA i druge "filijale" vladajućih stranaka...

Oni to nisu željeli zato što su mnogi od njih i njihovi "bizmismeni" učestvovali u većini, ili skoro svim kriminalnim radnjama, od krađe humanitarne pomoći tokom i nakon rata, pa stvaranja firmi koje su neposredno nakon rata uvozile visokotarifne robe bez carina, a prodavali ih po "carinskim" cijenama. Mnoštvo toga je poznato javnosti i suvišno je nabrajati.

Kada su stranci uspostavili granice i carinu, vladajuće oligarhije su uvele PDV. Brzo se pojavio višak para u budžetu, pa su razni poslanici, ministri, savjetnici i ostala bulumenta "na budžetu", odmah sebi "demokratski" podigli plaće do ogromnih razmjera. Podjednako su se povećanju radovali vladajući "narodni" Bošnjaci, Hrvati, Srbi, SDP-ovci, oni za "boljitak" i slično. Za tu odluku nije bilo nacionalnih trvenja i nedoumica, jer nacionalizam i šovinizam vladajuće mafije "siju" u narode, da bi ostali u vrhovima vlasti.

Nakon PDV-a su stabilizovani budžeti. Ali,vladajuće klike su u javnu upravu nastaviti zapošljavati sve više svojih stranačkih titromuda i familije. U budžetima je nestalo para za sve te spodobe. Tada su vladajuće antinarodne vlasti počele uzimati zajmove od stranih kreditora. Zbog praktično dnevnog uvećanja javne uprave, pa zbog kriminala i korupcije, budžeti su zapadali u deficite. Stranci su upozoravali da tako ne ide, sugerirali su da vlast poštenije radi, da se javna potrošnja svede u normalne okvire.

Džaba. Kada su stranci ocijenili da država BH i njeni entiteti, sa takvom vlašću ide u PM onda su uslovili - "ne mere više", za nove zajmove morate provesti reforme!

Nema "krede" bez reformi

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Naše mahalske vlasti, Briselu su obećavale da će provesti reforme, pa su opet dobijali kredite, a reformu odlagali. "Ondak" - kako govore neki naši funkcioneri - nakon više godina je došla tzv. Njemačko-britanska inicijativa, praktično naredba EU - nema višekredita bez reformi!

Stranci su u Inicijativi skoro ulimativno naložili smanjenje javne uprave i troškova za istu, eliminisanje kriminala i korupcije, reformu pravosuđa, pravnu državu - što znači da se odluke donose u parlamentima, a ne da poslanici, bez pogovora prihvate sve što predlože kneževi - Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Mladen Bosić, ranije Komšić i Lagumdžija, sada Fahrudin Radončić i tako dalje i bliže.

Tražili su optimalan ambijent za strane investicije. To znači da investitore, posebno strane, za razne dozvole i dažbine, ne može ucjenjivati svaki nivo vlasti. Osim toga, traže i dugoročne, a ne "dnevne" zakone.

Jednostavno, stranci su tražili reformu pokvarene vlasti u BiH.

Kneževi su to opet obećali. Već mjesecima nas ubjeđuju da je reforma počela, te da predstavnici vlasti i u WC idu na reformski način.

Ubjeđuju nas u ono što ne vidimo!

Manipulacija, laž, obmana

Bakir Izetbegović, Denis Bećirević, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
Bakir Izetbegović, Denis Bećirević, Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija

"Ondar" je Novalić, kao odgovoran predlagač, jer je premijer, počeo provoditi "reformske" naloge vrha SDA i HDZ, odnosno Izetbegovića i Čovića u FBiH, a Cvijanovićka Dodikove u RS.

Reforme su počeli "od repa" - zakonima o radu i penzionerima.

Ti zakoni imaju veoma malo veze sa zahtjevima Brisela i očekivanjima običnih građana - jer, opljačkani radnici u BiH, koji imaju najmanju satnicu u Europi, nisu nikakva smetnja stranim investicijama i novom zapošljavanju. Naprotiv, najmanja satnica je veliki motiv investitora - stranih i domaćih. To znaju i poslodavci, koji su moralniji od vladajućih mafija.

U pregovorima sa sindikatima poslodavci u FBiH su utvrdili najmanju radničku platu - ali premijer Novalić, valjda po uputama prvih u SDA, HDZ i SBB, ili zbog neke druge gluposti - traži da minimalne radničke plate budu još manje, jer navodno to traže strani kreditori.

To je notorna manipulacija, laž, obmana... Stupidno - kako bi moj djed rahmetli rekao - "do daske."

Prava je istina da stranci traže konsolidaciju finansija u državi i entitetima, kako bi im mogli vraćati kredite. To se može učiniti samo eliminacijom korupcije i kriminala vladajućih struktura. Čak i stranci znaju da se po tom osnovu godišnje u BiH, od građana opljačka najmanje 1,5 milijardi maraka javnog novca.

Znači: da vlast ne krade toliko sredstava, da se javna potrošnja svede u normalne okvire i reformišu ostali segmenti društva kako se traži u Njemačko-britanskom (EU) zahtjevu - za godinu-dvije nestalo bi deficita u budžetima, a ne bi nam trebali ni novi krediti.

To je suština reformi.

Jahanje konja na umoru

LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić
LJUBIČANSTVENO: Bakir Izetbegović - Fahrudin Radončić

Premijer Novalić i njegovi nalogodavci to sigurno znaju. Ali, ne žele provesti. Oni izgleda još uvijek vjeruju da će moći obmanuti strane kreditore i međunarodnu zajednicu, prebacujući glavni teret obećanih reformi na najugroženije slojeve društva - nezaposlene, penzionere i zaposlene.

Tako neće moći i neće ići - iz jednostavnog razloga što u tim opljačkanim slojevima nema sredstava za finansijsku konsolidaciju.

Opljačkanima su sužene i skraćene "gaće". Ako im ih Novalić još više skrati, postoji opasnost da im ispadnu "organi za reprodukciju". Ta sredstva su u lopovskim djelovima vlasti. Inače, kad više ne mognu podnositi kuluke, sveto je pravo građana - potvrđeno i konvencijama UN - da se demokratskim sredstvima odupru nasilničkoj vlati.

Fadil Novalić
Fadil Novalić

Još jednom, Brisel ultimativno zahtijeva reformu vlasti (a ne građana).

Što vlasti još uvijek pokušavaju "glumiti" reforme i pokušavaju obmanuti Brisel i BH građane, pravno formalno, najodgovorniji su premijeri Novalić i Cvijanovićka - bez obzira što oni samo pokušavaju provesti volju bahatih vladajućih oligarhija.

izvor: tuzlalive.ba