Ustavni sud poništio odluku o imenovanju direktora

Ustavni sud poništio odluku o imenovanju direktora

Ustavni sud FBiH odlučio: DF je bio upravu, sporna uredba nije u skladu s Ustavom

Milan Dunović
Milan Dunović

• Ustavni sud Federacije BiH presudio je da Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH

Objavljeno: 19. jan 2016

Uredba o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH ključni je razlog zbog kojeg je vlada premijera Fadila Novalića skoro pola godine djelovala u krnjem sastavu.

Naime, nakon što je Vlada FBiH usvojila spornu Uredbu, ministri iz Demokratske fronte podnijeli su ostavke. Ključ ove Uredbe je da upravljačke strukture u državnim preduzećima imenuje Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri. Za Uredbu su tada glasali ministri iz SDA i HDZ-a BiH, čime su preglasali DF-ove ministre.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. juna Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe. Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

Sa druge strane, ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su da je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović
LJUBIČANSTVENO - Bakir Izetbegović i Dragan Čović

"Oni su svoj posao radili profesionalno i na taj način su pokazali da je moj zahtjev za ocjenu ustavnosti opravdan jer Uredba je protuustavna", rekao je Dunović.

On je napomenuo i da je Demokratska fronta sve vrijeme ukazivala na nezakonit i neustavan rad Vlade Federacije BiH.

"To je bio jedan od glavnih razloga zbog koje smo mi napustili Vladu Federacije BiH još u šestom mjesecu", kazao je Dunović.

Kazao je i da su svi dalji postupci na Vladi Federacije BiH, s obzirom na to da je njegova ustavna obaveza da vrši provjeru svih odluka i zakona koji se donose u bilo kojoj federalnoj instituciji.

"To uključuje i Vladu FBiH. Moja ustavna i moralna obaveza je da, ako primijetim da Vlada FBiH krši Ustav FBiH, pokrenem zahtjev za ocjenu ustavnosti. Ova presuda je pokazala da sam u ovom slučaju imao pravo", rekao je Dunović.

Dunović je rekao i da presuda predstavlja jednu vrstu moralne satisfakcije, ali da je Vlada FBiH do danas izvršila sva imenovanja koja su obuhvaćena Zakonom o električnoj energiji.

"Ja ne mogu uraditi ništa u vezi s tim. Pitanje je za Vladu FBiH da li će i na koji način provoditi odluku Ustavnog suda FBiH", stav je Dunovića.

On je rekao i da su reformski procesi u našoj državi ono što je nužno, ali da se u okolnostima kada Vlada FBiH krši Ustav FBiH postavlja pitanje šta je to reformski put.

"Da li se iza tog puta kriju neke druge namjere kada konkretno govorimo o javnim preduzećima? Da li Vlada FBiH pod reformskim putem podrazumijeva depolitizaciju javnih preduzeća ili imenovanje stranački podobnih kadrova", zaključio je Dunović.

Željko Komšić nakon presude Ustavnog suda

Sve štetne posljedice Vlade FBiH su već nastupile

Željko Komšić
Željko Komšić

• Nakon što je Ustavni sud FBiH presudio da Uredba o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH nije u skladu s Ustavom FBiH, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je za Klix.ba kako je odluka normalna i očekivana, ali da ona u ovom trenutku praktično ništa ne znači

"Sve štetne posljedice poteza Vlade FBiH, odnosno onog dijela Vlade koji je preglasao ministre iz Demokratske fronte, su već nastupile. Odluka Ustavnog suda FBiH za nas predstavlja neku vrstu moralne satisfakcije, ali ona nema nikakvo praktično značenje ni za koga, a ni za bilo šta", kazao je Komšić.

On je dodao kako nikome neće biti ni bolje, a ni gore nakon ove odluke. Ističe da bi drugačije bilo da nije rađeno ovako kako je rađeno, odnosno da je donesena privremena mjera.

"Da je obustavljeno provođenje te odluke koja je donesena preglasavanjem ministara DF-a, onda bi to bilo nešto sasvim drugo. Sud je odlučio tako kako je odlučio i mi ćemo poštovati i tu vrstu odluke, ali moglo se ranije sve to zaustaviti", rekao je Komšić.

Komšić ističe kako odluke pravosuđa za Demokratsku frontu ne podliježu nikakvoj vrsti komentara.

"Možemo imati mišljenje o odlukama naravno, ali kao osobe koje se bave javnim poslom mi smo odgovorni poštivati i provoditi odluke. Tako u svakom slučaju mora biti, a ne samo u onom koji nama pogoduje. Tako se gradi država i samo tako se može napraviti", kazao je Komšić.

On je istakao kako će stranka na čijem čelu se nalazi pokrenuti ocjene ustavnosti i drugih odluka Vlade FBiH koja je neustavna i koja je radila "ispod minimuma zastupljenosti konstitutivnih naroda".

"Ipak, mi ćemo se prvo bazirati na odluke Vlade FBiH. Sve ostalo će doći na red jer nemamo tolike kapacitete da sve završimo odjednom", rekao je Komšić.

Što se tiče rada Vlade FBiH, Komšić ističe da su mu prije svega poznate okolnosti u kojim funkcioniše ovaj organ entitetske izvršne vlasti.

"Demokratska fronta i ja smo u ovom slučaju u mnogo komotnijoj poziciji jer nismo dio te izvršne vlasti. Nastupamo s aspekta i pozicije koja daje pravo na slobodu i kritiku. S druge strane ne želimo sebe dovesti u poziciju da budemo kritičari samo zarad kritike", rekao je Komšić.

On posebno ističe kako je svjestan činjenice da je teško raditi u izvršnoj vlasti i kakve to odgovornosti nosi.

"Ova vlast mogla je bolje. Posebno Vlada FBiH koja je organ u čijoj je nadležnosti najveći dio ekonomsko-socijalnih reformi. Zašto nije? Dokle smo došli s provedbom reformske agende? To treba njih pitati. Mislim da je moglo bolje", kazao je Komšić.

Na kraju je rekao da je osnov političkog djelovanja Vlade FBiH raspodjela pozicija u javnim preduzećima.

"U takvim okolnostima od reformi i reformske agende nema ništa", zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Ustavni sud Federacije BiH presudio je da Uredba kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH, nije u skladu s Ustavom FBiH.

izvor: klix.ba-160119026