Politika Ukazanja u Hodovu

Politika Ukazanja u Hodovu

Bošnjačka djeca u Stocu neće u školu zbog kipa Gospe

Ukazanje u Hodovu
Ukazanje u Hodovu

• U razgovoru s pojedinim roditeljima doznali smo da još nisu upoznati s odlukom Vijeća roditelja, a dio njih smatra da "obje strane" u ovom slučaju koriste priliku za politizaciju problema, odnosno dizanje tenzija u izbornoj godini

Objavljeno: 21. jan/sij 2016

Bošnjačka djeca u Općini Stolac, njih oko 370, u ponedjeljak neće ići u škole. Kao razlog, njihovi roditelji navode da kip Gospe, koji je početkom školske godine postavljen ispred osnovne škole u Hodovu, još nije izmješten, premda je načelnik Stoca Stjepan Bošković ranije izjavio kako će kip vjerojatno biti premješten na drugu lokaciju - jer se dio roditelja buni.

Tu informaciju za Dnevni list je potvrdio Asim Bajrić, predstavnik Vijeća roditelja spomenute škole napominjući da roditelji djece koja nastavu pohađaju po bosanskom nastavnom programu nemaju apsolutno ništa protiv Gospinog kipa - "Nije problem kip Gospe, već je problem što je on vjerojatno tu postavljen da bi se u izbornoj godini u Stocu ponovno podigle nacionalne tenzije" - kazao je Bajrić - "Na Vijeću roditelja donijeli smo odluku da djeca Bošnjaka u čitavoj Općini u ponedjeljak neće ići u škole, a onda ćemo vidjeti kakva će biti reakcija nadležnih te ćemo shodno tome povući daljnje poteze" - poručio je Bajrić.

U dopisu koji je upućen na adrese nadležnih ministarstava u HNŽ i FBiH, te OESCE, upozorava se da djeca prekidaju nastavu u drugom polugodištu dok se navedeni problem ne riješi.

Stjepan Bošković
Stjepan Bošković

Načelnik Stoca Stjepan Bošković nedavno je objasnio kako je kip postavila engleska humanitarna organizacija te da kip nema nikakvu političku konotaciju. No, najavio je da će zbog pritužbi roditelja biti određena druga lokacija - "Mi smo pokrenuli aktivnosti da iznađemo rješenje koje neće nikoga vrijeđati. Svako rješenje koje vrijeđa bilo koga i izaziva dodatni raskol nama ne treba i nećemo to raditi" - kazao je Bošković.

Bajrić kaže da nekoliko mjeseci nakon što je Vijeće roditelja upoznalo nadležne općinske organe s ovim problemom još nitko nije reagirao niti ponudio rješenje, te su stoga roditelji odlučili povući potez - svojevrsni štrajk upozorenja - "Mi ne želimo da naša djeca prestanu ići u školu, ali primorani smo ovako reagirati s obzirom da nas nadležni mjesecima ignoriraju" - kazao je Bajrić.

Politizacija

Kada je prije nekoliko mjeseci prvi put izbio problem oko Gospinog kipa reagirala je i šefica Ureda Vijeća Europe u BiH Mary Ann Hennessey kazavši da se "postavljanje religijskih simbola jedne zajednice u prostor javne škole protivi principu inkluzivnog obrazovanja".

U razgovoru s pojedinim roditeljima doznali smo da još nisu upoznati s odlukom Vijeća roditelja, a dio njih smatra da "obje strane" u ovom slučaju koriste priliku za politizaciju problema, odnosno dizanje tenzija u izbornoj godini - "Nažalost, nije to ništa novo u Stocu. Kip nema veze ni s čim, u pitanju su obostrani politički motivi, HDZ i SDA nedostaje materijala" - kazao nam je roditelj, koji iz razumljivih razloga želi biti anoniman.

izvor: livno-online.com-11249

 

Nisam rekao da ćemo premjestiti Gospin kip, očekujem da ministar smijeni ravnatelja

Adem Haračić
Adem Haračić

Objavljeno: 22. jan 2016 | D. Lukić

Načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković kazao je za Dnevni list da nikada nije rekao da će Gospin kip kod osnovne škole u Hodovu izmjestiti na drugu lokaciju. Bošković, pak, kaže da je jedino izjavio kako će pronaći rješenje koje nikoga neće vrijeđati, te je izrazio žaljenje zbog odluke roditelja bošnjačke nacionalnosti da svoju djecu od ponedjeljka ne vode u školu dok se kip ne ukloni.

- "Žalosno je da se djeca koriste u političke svrhe, kazao je Bošković, te napomenuo da takva odluka može samo štetiti djeci. Odluka da više od 350 djece u Općini Stolac ne ide u školu je prešla svaku granicu, i jasno je kako je, nažalost, politika unijela svoje prste u sve ovo. Iza te odluke stoji Općinski odbor SDA, a ravnatelj te škole, Adem Haračić, je podržao njihov stav - pa sada umjesto da organizira nastavu, organizira djecu da ne idu u školu" - kazao je Bošković.

Bez obzira na sve, činjenica je da djeca u ponedjeljak neće doći u školu, a samim time problem bi mogao dodatno eskalirati - "Ako do toga dođe očekujem od resornog ministra obrazovanja HNŽ, Rašida Hadžovića, da se zahvali ravnatelju škole iz razloga što podržava odluku da djeca ne idu u školu" - dodao je Bošković.

Nije problem kip

Podsjetimo, predstavnik Vijeća roditelja spomenute škole Asim Bajrić najavio je da bošnjačka djeca u Općini Stolac u ponedjeljak neće ići u škole, navodeći kao razlog, činjenicu da kip Gospe, koji je početkom školske godine postavljen ispred osnovne škole u Hodovu, još nije izmješten.

Bajrić je napomenuo da Gospin kip nikome ne smeta, ali da je sporno ono što se želi postići postavljenjem kipa u školsko dvorište - "Problem je što je kip vjerojatno tu postavljen da bi se u izbornoj godini u Stocu ponovno podigle nacionalne tenzije" - kazao je Bajrić.

Stjepan Bošković
Stjepan Bošković

Bošković na to odgovara čuđenjem da kip nikome ne smeta, a da se bojkotira nastava - "Gospin kipa nema nikakve veze s politikom - poručuje Bošković - "Kip čak nije u prostoru škole već šumske uprave, tako da je to imovinsko pravni problem. Uostalom, u blizini škole je i džamija, pa nitko ne pravi problem oko toga" - dodao je stolački načelnik.

S druge strane Bajrić kaže da nekoliko mjeseci nakon što je Vijeće roditelja upoznalo nadležne općinske organe s ovim problemom još nitko nije reagirao niti ponudio rješenje, te su stoga roditelji odlučili povući potez - svojevrsni štrajk upozorenja - "Mi ne želimo da naša djeca prestanu ići u školu, ali primorani smo ovako reagirati s obzirom da nas nadležni mjesecima ignoriraju" - kazao je Bajrić.

Kako smo jučer saznali, ravnatelj škole u Hodovu jučer je obavijestio roditelje Bošnjake da u ponedjeljak ne dovode svoju djecu u škole.

Što stoji u dopisu Vijeća roditelja

U dopisu koji je Vijeće roditelja uputilo na adrese nadležnih općinskih i županijskih organa, kao i instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH piše:

Na sjednici Vijeća roditelja i škole Prve osnovne škole Stolac, koja je održana 18. jan 2016., a povodom problema postavljanja vjerskog obilježja kipa Gospe u školskom dvorištu zgrade koja pripada Osnovnoj školi Crnići, a u kojoj nastavu pohađaju učenici područnih odjeljenja Osnovne škole Crnići i Prve osnovne škole Stolac, na adresi Hodovo b.b., s kojim ste problemom blagovremeno upoznati početkom školske 2015/16. godine, donesena je odluka da se nastava u drugom polugodištu školske 2015/16. godine obustavi do rješenja navedenog problema, odnosno do izmještanja kipa Gospe na primjerenu lokaciju.

Odluka Vijeća roditelja i škole o obustavljanju nastave u drugom polugodištu donesena je jednoglasno od strane prisutnih članova Vijeća, iz razloga što spomenuti problem egzistira od početka školske 2015/16. godine, te što do sada poduzete radnje nisu polučile nikakav rezultat.

Mjera obustavljanja nastave jeste radikalna, ali nažalost izgleda da je jedini način da se rješavanju navedenog problema priskrbi potrebna pažnja koja će nadamo se što skorije dovesti do rješavanja navedenog problema, to jeste izmještanja kipa Gospe iz školskog dvorišta na primjerenu lokaciju.

Zahtijevamo da što hitnije postupite u skladu s navedenim informacijama, kako bi se navedeni problem što hitnije riješio i izbjegle negativne posljedice ovakve odluke Vijeća roditelja i škole.

izvor: dnevni-list.ba