Bakir u zatvor i mirna Bosna

Bakir u zatvoru - mirna Bosna

Boris Dežulović
Boris Dežulović

Objavljeno: 21. jan 2016 | Boris Dežulović

Zvao me jednom u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic.

Elem, bježali Mujo i Suljo iz zatvora, pa kroz rupu u podu ćelije trkom preko dvorišta došli do visokog zida, kad - pod zidom kanalizacijski izljev. Valja im sada skočiti u baru punu govana, pa se premišljaju, ne znaju koliko je izljev dubok, sve dok Mujo na kraju ne odluči skočiti prvi. "Dokle su govna?", pita Suljo gore sa zida, a Mujo će odozdo: "Ma niti do koljena!" Skoči onda i Suljo, i u sljedećem trenutku zaurla: "Mater ti jebem, lijepo si me zajebo, evo mi govna do grla!"

"Glupane", odgovori mu Mujo, "što nisi skočio na glavu ko i ja?"

Čuli ste, eto, i vi kako je iz zatvora - dobro, iz pritvora - pobjegao Bakir Dautbašić, dugogodišnji sekretar Državnog ministarstva sigurnosti, što je pritvoren zbog sumnje Suda BiH da je zajedno s Bilsenom Šahman prijetio Azri Šarić, svjedokinji u postupku koji se u Prištini vodi protiv mafijaškog bossa Nasera Keljmendija, sve kako bi zaštitio svog političkog sponzora Fahrudina Radončića. Pobjegao Bakir kroz rupu u podu ćelije, pa trkom preko dvorišta došao do visokog zida, popeo se i skočio. "Lijepo si me zajebo", doviknuo je u sljedećem trenutku Fahri, "evo me u Vijeću ministara do grla!"

Tako je Fahrin sekretar iz istražnog pritvora završio kao državni ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH. Istina, zasad samo kao kandidat za to mjesto, ali čini se da nema nikakvih prepreka da uroni u tu baru, naročito otkako se baš tim riječima - "nema nikakvih prepreka", o kandidaturi Bakira Dautbašića izjasnio i sam direktor Federacije BiH Bakir Izetbegović.

Kad mu je imenjak konačno preskočio onaj visoki zid, član Predsjedništva BiH je u ponedjeljak, nakon sjednice Predsjedništva SDA, novinarima svečano objavio kako više "nema nikakvih prepreka da Bakir Dautbašić bude imenovan na dužnost državnog ministra prometa i komunikacija".

Baš kao u drugom onom Kožinom vicu, kad se Kinez hvalio Muji kako će se po svim statističkim parametrima u Kini sljedeće godine živjeti dvostruko bolje nego danas, a Mujo mu lakonski odgovorio kako to nije ništa, jer se u Bosni već sad živi dvostruko bolje nego sljedeće godine: i dok će tako u Kini po svim statističkim pokazateljima ove godine pola vlade zbog korupcije završiti u zatvoru, u Bosni je polovica ministara u zatvoru i prije nego što uopće završe u Vladi.

Rekli bi u Mostaru - 'ta će Kina!

Bbakir Izetbegović; foto Semir Efendić 14. jun 2015
Bakir Izetbegović; foto Semir Efendić 14. jun 2015

Bakir Izetbegović, kako vidimo, ima prilično revolucionarne zamisli o funkcioniranju države i izlasku iz sadašnje situacije. Najzad, tko o tim stvarima - o izlascima iz sadašnjih situacija - zna više od zatvorenika u ćelijama?

Ali to, kako bi pak rekli u onim imbecilnim kataloškim prodajama na televiziji - nije sve - ili barem ne sve o funkcioniranju države: istog ponedjeljka kad se nakon sjednica Predsjedništva SDA izjasnio o kandidaturi Fahrinog sekretara za ministra prometa i komunikacija - i Sulji dojavio kako "nema nikakvih prepreka" da skoči s ograde - Bakir Izetbegović se u Dnevniku TV1 izjasnio i o imenovanju doktorice Sebije Izetbegović - slučajno eto njegove supruge - za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

"Dobro je da menadžer bolnice bude neko ko ima dobre veze" - izjavio je brižni suprug - "Mislim da je za pacijente dobro da imaju dobre menadžere, bez obzira kako se oni prezivali. To što neko ima isto prezime kao član Predsjedništva BiH ne bi trebalo biti ni preporuka, a naročito mu to ne bi trebalo biti nešto što ga zaustavlja u tome da da svoj doprinos".

Ukratko, shvatili ste, to što nova direktorica Sebija slučajno "ima isto prezime kao član Predsjedništva BiH" ne bi joj trebala biti ni "preporuka", ali bogami ni prepreka.

Rekao bi Bakir Izetbegović: "Nema nikakvih preporuka".

I pošteno. Ako to što slučajno ima isto ime kao član Predsjedništva BiH nije bila prepreka Bakiru Dautbašiću, što bi slučajno isto prezime bilo prepreka doktorici Sebiji Izetbegović?

"Dobro je" - jebiga - "da menadžer bolnice bude neko ko ima dobre veze".

A u cijeloj Bosni i Hercegovini, priznat ćete, ne postoji nitko s boljim vezama od Sebije Izetbegović. Pa do samog Bakira Izetbegovića da dođe, njoj je dovoljno da ispruži ruku ispod ćebeta! Ja, recimo, osim direktorice Kliničkog centra na Koševu ne znam nikoga tko do člana Predsjedništva BiH dolazi preko kreveta predsjednika SDA. I to tako otvoreno da čak mogu to napisati u novinama, a da me ne tuži.

Bakir Izetbegović, kako vidimo, ima prilično revolucionarne zamisli o funkcioniranju države: u vladi zatvorenici pod istragom, a u javnim službama članovi familije. Razumije se, činjenica da se slučajno prezivaju kao članovi Predsjedništva BiH - ili da su slučajno, štajaznam, u istražnom pritvoru - ne bi im trebala biti, kako ono, "preprekom".

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Idealni bi dakle bosanskohercegovački političar i funkcioner, garancija sretne i mirne Bosne i Hercegovine, bio dakle nešto između direktorice Sebije Izetbegović i ministra Bakira Dautbašića, netko tko bi bio član obitelji - da sve ostane u familiji - a istovremeno u zatvoru, da sve ostane u, hm, četiri zida.

Da "ima isto prezime kao i član Predsjedništva BiH", a slučajno, shvatili ste, i isto ime.

Dakle Bakir, a Izetbegović.

Član familije, a u zatvoru.

izvor: oslobodjenje.ba