Izetbegović: Radončić zaslužuje da se brani sa slobode

Izetbegović: Radončić zaslužuje da se brani sa slobode

LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Objavljeno: 28. jan 2016

Tužilaštvo ima pravo da radi svoj posao ali je hapšenje Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a zadalo jak udarac koaliciji i započetim reformama, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA nakon sastanka delegacije ove dvije stranke, piše bh. novinska agencija Patria.

- Opredijeljeni smo i jedni i drugi za koaliciju i nadamo se da će se Radončić naći na slobodi kako bismo zajedno nastavili reformski put - kazao je Izetbegović.

Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a kazao je novinarima da su posljednje okolnosti nakon hapšenja Radončića ugrozile bošnjački narod i njegovu budućnost.

- Ovo je učinio neko kome odgovara cijela ova situacija. Imamo dojam da ovdje nije u pitanju nezavisnost pravosuđa već nečija igra što će vrijeme pokazati - kazao je Đonlagić.

Đonlagić je kazao da su opredijeljeni za maksimalan doprinos stabilizaciji situacije, a očekuju da se Radončić brani sa slobode.

Izetbegović je kazao da je Radončićev doprinos velik i zaslužuje da se brani sa slobode.

Na novinarsko pitanje da li se u vezu sa Radončićevim hapšenjem mogu dovesti visokopozicionirani članovi SDA Aljoša Čampara i Asim Sarajlić, Izetbegović je kazao da je o tome saznao iz medija.

- Ako se to ispostavi tačnim onda su prekršili stranačku disciplinu. Mi smo punim srcem krenuli u ovu koaliciju i svih 114 članova Glavnog odbora i bilo bi nekorektno bušiti ovu koaliciju i ne vidim na koji način su to mogli uraditi članovi SDA i ne vidim kako se to može dokazati - kazao je Izetbegović.

S druge strane, Đonlagić nije želio reći koja su to imena, ali je kazao da su spominjana u medijima u tom kontekstu.

- Ta su imena koja su neizbježna kada se razgovara o toj situaciji - kazao je Đonlagić.

Izetbegović je odgovarajući na novinarsko pitanje oko imenovanja Nermane Hadžijahić za ambasadoricu BiH u Sloveniji kazao da ona jeste bila prijedlog Fahrudina Radončića.

- Moj je zahtjev bio da je to neko ko je profesionalan, ko ima ugled i on je predložio tog kandidata. Ni u primisli to nije povezivano s ovim slučajem, ja sam to saznao iz medija. Žena koja je imenovana radi u Ministarstvu vanjskih poslova - kazao je Izetbegović.

izvor: nap.ba-20773