Najozbiljnija prijetnja miru u Europi

Najozbiljnija prijetnja miru u Europi

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier

• Njemački šef diplomacije: Nalazimo se pred najozbiljnijom prijetnjom miru u Europi od kraja Hladnog rata - Frank-Walter Steinmeier za Hinu o predsjedanju OESS

Objavljeno: 02. feb 2016

Stanje u Ukrajini, ponovna uspostava sigurnosti i vraćanje izgubljenog povjerenja u Europu te ljudska prava, prioriteti su njemačkog predsjedanja Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju OESS ove godine, poručio je za Hinu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

Njemačka je 1. siječnja preuzela predsjedanje OESS-om.

Teška vremena

"Nalazimo se pred možda najozbiljnijom prijetnjom miru i sigurnosti u Europi od završetka Hladnog rata. U ovim teškim vremenima potpuno svjesno preuzimamo predsjedanje, a time i odgovornost za Europu" - kazao je Steinmeier i dodao da razvoj događaja u Ukrajini od 2014. pokazuje koliko je OESS "neophodan za Europu".

Bez posebne promatračke misije, ističe Steinmeier, ne bismo toliko napredovali u deeskalaciji te povlačenju naoružanja (...) i sada moramo brzo donijeti odluke o produžetku mandata i o proračunu misije kako bi promatrači i dalje mogli raditi svoj važan posao.

Povratak na pozornicu

Prema njegovom mišljenju, bilo kakav uspjeh u okviru mirovnog procesa iz Minska "ne bi bio zamisliv bez OESS-a", što je organizaciju vratilo natrag na pozornicu međunarodne politike.

"Već sada možemo reći: dosadašnji mandat misije pokazao se dobrim", rekao je ministar i podsjetio i na neriješene europske sukobe u Pridnjestrovlju, Nagorno Karabahu i južnom Kavkazu.

"Iskreno govoreći, ne želim se pomiriti s time da se ti sukobi, s određenim fatalizmom, nazivaju 'zamrznutima'. Svake godine ljudi pate jer razvoj u pogođenim regijama stagnira. Malim, ali konkretnim koracima želimo stabilizirati primirje", rekao je šef njemačke diplomacije, pritom ističući da je za ponovno uspostavu sigurnosti na kontinentu ključno vratiti povjerenje u samu Europu.

Izgradnja povjerenja

"Mnogo je povjerenja u Europu izgubljeno proteklih godina. Njegova ponovna izgradnja je teška - ali ona nema alternative", poručio je Steinmeier.

Što se sigurnosti tiče, osvrnuo se i na terorističku prijetnju i ocijenio da se niti jedna zemlja ne može sama s time nositi.

"U narednim godinama stoga moramo ojačati antiterorističke sposobnosti svih 57 zemalja OESS. Švicarska i Srbija, kao naši prethodnici u predsjedanju OESS-om obavile su važan posao na tom području. Mi ga želimo nastaviti - između ostaloga organiziranjem međunarodne konferencije za suzbijanje terorizma ovog ljeta u Berlinu", rekao je ministar.

Zajednička rješenja

Također je istaknuo da se, poput problema terorizma, niti izbjeglička kriza ne može riješiti "nacionalnim pristupima" te je nužno nastaviti tražiti zajednička rješenja.

"Stoga je upravo sada iznimno važno da se odlučno suprotstavimo nesnošljivosti, diskriminaciji i ksenofobiji na području OESS-a", poručuje ministar i ističe da će njemačko predsjedanje, "dijelom i zbog povijesne odgovornosti", staviti poseban naglasak na ove teme.

Gospodarska konferencija u svibnju

Zalaganje za ljudska prava i temeljne slobode, poručio je Steinmeier, nalaze se na vrhu prioriteta OESS-a. Nije također zaboravio spomenuti i dobro vođenje vlade kao važan kriterij za održivu gospodarsku razmjenu, "a oboje je od odlučujuće važnosti za izgradnju povjerenja".

Za svibanj je u Berlinu najavio gospodarsku konferenciju o jačanju gospodarskih odnosa na području OESS-a.

izvor: telegram.hr