Preminuo ratni zločinac Zdravko Tolimir

Preminuo ratni zločinac Zdravko Tolimir

U Hagu umro Zdravko Tolimir

Zdravko Tolimir
Zdravko Tolimir

• Bivši komandant za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir, koji je bio osuđen za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, umro je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala

Objavljeno: 09. feb 2016 | Justice Report BIRN Sarajevo

Tolimir, koji je čekao da bude upućen na izdržavanje doživotne zatvorske kazne, na koju je osuđen prošle godine zbog učešća u genocidu u Srebrenici, umro je u ponedjeljak u 67. godini.

Uzrok smrti još nije objavljen.

U aprilu prošle godine Sud UN je proglasio Tolimira krivim za učešće u genocidu nad više hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice, nakon što su snage bosanskih Srba u julu 1995. godine zauzele ovu "zaštićenu zonu" UN. Ipak ga je Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo optužbi za genocid u Žepi, koja je tada bila još jedna "zaštićena zona" UN.

Predsjedavajući sudija Teodor Meron, na ročištu na kojem je izrečena kazna, rekao je da je kazna doživotnog zatvora bila neophodna zbog težine Tolimirovog zločina.

Tokom prvostepenog suđenja, predsjedavajući sudija je rekao da je Tolimir bio "desna ruka komandanta Vojske Republike Srpske VRS Ratka Mladića, i da je ponekad znao čak više od samoga Mladića".

"Optuženi je imao saznanja i bio svjestan o genocidnoj namjeri rukovodstva bosanskih Srba i on je odgovoran za genocid", rekao je sudija.

Tolimir je ipak tvrdio da je on jedino vodio operacije protiv "terorističkih grupa".

Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, Tolimir je kratko bio savjetnik predsjednice RS Biljane Plavšić, koja je također bila osuđena za ratne zločine. On se zatim penzionisao, a optužen je 2005. Priveden je 2007. godine, pošto je dvije godine proveo u bijegu.

U Hagu se nalazio od juna 2007. godine.

Nekoliko optuženih osoba je umrlo tokom suđenja u Hagu, među njima i bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

izvor: balkaninsight.com

 

Haška istraga: Tolimir umro od infarkta, liječenje bilo adekvatno

• Istraga koju je proveo Mehanizam za međunarodne tribunale u Haagu pokazala je da je Zdravko Tolimir preminuo u februaru ove godine od srčanog udara u pritvoru u Scheveningenu...

Objavljeno: 08. sep 2016

Istraga koju je proveo danski sudija Vagn Joensen, a čiji su nalazi objavljeni, pokazala je da je Tolimir u pritvoru preživio nekoliko srčanih udara i da je u dva slučaja, brzom intervencijom osoblja, bio uspješno vraćan u život, saopćeno je iz Haaga.

Tolimiru su, kako se precizira u izvještaju, hirurškim intervencijama u krvne sudove bili ugrađeni mrežica koja sprečava zakrčenje i unutrašnji defibrilator.

Sudija Joensen zaključio je da je smrt Tolimira bila "posljedica oboljenja srca".

Istragom je utvrđeno i da je Tolimirovo liječenje, dok je bio u pritvoru Tribunala, bilo "adekvatno", odnosno na istom nivou na kojem je zdravstvena zaštita u Holandiji.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) za obavještajno-bezbjednosne poslove, umro je u pritvorskoj jedinici Suda 8. februara ove godine. Haški tribunal ga je prethodno pravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

U vrijeme smrti, Tolimir je čekao da bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne, prenosi BIRN BiH.

izvor: oslobodjenje.ba-179621