Vlada koja nezakonito vlada

Vlada koja nezakonito vlada

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

Objavljeno: 24. jan 2016 | Ilija Šagolj

Pretpostavlja se da je preko stotinu, a možda i više stotina, podobnih kadrova SDA i HDZ, a u posljednje vrijeme i SBB-a, Vlada Federacije BiH nezakonito imenovala u upravne i nadzorne odbore profitabilnih tvrtki, a također i prije isteka mandata smijenila sve one koji su se nalazili na tim pozicijama.

A da se radi o nezakonitim radnjama, potvrdio je to ovih dana Ustavni sud Federacije BiH.

Naime, kako su ranije i nagovještavali iz Demokratske fronte koji su se suprotstavljali takvim nezakonitostima, Vlada FBiH je, faktički, razvlastila federalna ministarstva koja su mjerodavna za tu proceduru, nezakonito preuzimajući ovlasti, i mimo zakona, prije isteka mandata suspendirala članove upravnih i nadzornih odbora, a umjesto njih na ta mjesta postavila isključivo svoje stranačke kadrove.

Uzalud su ministri iz DF-a, a naročito tadašnji ministar energetike i rudarstva Reuf Bajrović, ukazivali na kršenje zakona.

Bio je to razlog što su DF-ovi ministri podnijeli ostavke, što je dovelo do raspada Koalicije SDA - HDZ i DF koji su tvorili federalnu Vladu. I nakon toga i podnošenja zahtjeva Ustavnom sudu FBiH za ocjenu ustavnosti sporne Uredbe na kojima su temeljili takve odluke, krnja Vlada FBiH, (SDA-ova i HDZ-ova)je nastavila s tom praksom. I što u povijesti, a i normativno-pravnoj regulativi nije zabilježeno, Vlada FBiH je posegnula i za izmjenama zakona, uz obrazloženje kako ga usklađuje sa spornom Uredbom. Naime, opće je poznato da su uredbe podzakonski akti i da se njima bliže reguliraju određene stavke na osnovi zakona, a ne da se zakoni prilagođavaju uredbama. Na kraju joj se u tome priključila i SBB-a Fahrudina Radončića.

Što danas nakon što je postalo jasno da su imenovanja, a i smjene prethodnih garnitura nezakonita? Dakle, umjesto da se drži starog pravila da je bolje do kraja ne iskoristiti svoje ovlasti nego ih prekoračiti, federalna je Vlada upravo izabrala ovo drugo. Prekoračila je svoje ovlasti. Budući je riječ o nezakonitosti, što je jedan od gorućih problema u BiH, čeka se reagiranje federalne Vlade na presudu Ustavnog suda FBiH. Naravno, čeka se provedba sudske presude. Na dan objave presude federalna Vlada se nije oglašavala, osim što su šturo priopćili kako će se očitovati kad dobiju pisanu presudu. Uskoro ćemo, dakle, vidjeti kakvo će biti reagiranje i obrazloženje Vlade o presudi. Ustvari, u normalnim zemljama nema očitovanja po sudskim presudama nego se one eksplicitno provode. Stoga nije jasno o čemu će se i na osnovi čega Vlada FBiH, kao što su najavili, očitovati.

To samo kazuje da se iza reformi i Reformske agende, na što se često poziva Vlada, krije nešto drugo. Hoće li Vlada FBiH nakon ove presude poništiti nezakonita imenovanja? Tko će snijeti piosljedice nezakonitih odluka Vlade? Tko će platiti obeštećenje nezakonito smijenjenim članovima upravnih i nadzornih odbora? Pouzdano se zna da je odmah po nezakonitom smjenjivanju veliki broj njih podnio sudske prijave, a nakon presude Ustavnog suda će to, vjerojatno, učiniti i ostali. Zasigurno će biti u pitanju ogromna financijska sredstva što će, nažalost, opet platiti građani.Nije li sada svima jasno da je DF bio krajnje dosljedan u provođenju zakona, ukazujući na pogubne posljedice koje su uslijedile? Nažalost, tada su ga SDA i HDZ, a potom i SBB, tretirali remetilačkim faktorom. Bez obzira što se DF-u nitko od idera navedenih političkih stranaka neće ispričati zbog toga, ipak su ovom presudom doživjeli moralnu satisfakciju. Što drugo nego konstatirati da imamo Vladu koja nezakonito vlada. Iako Milana Dunovića, dopredsjednika FBiH, optužuju da koči reforme, sada je svima napokon postalo jasno da ta konstatacije ne stoji nego da se on samo zalaže za zakonitost.

Javnost je prosto zbunjena neodgovornim izjavama pojedinih bh dužnosnika na vrlo odgovornim društvenim pozicijama. Ipak je svoj vrhunac ovih dana doživjela neodgovorna izjava Bakira Izetbegovića, člana Predsjeništva BiH i predsjednika SDA, koji kaže kako nije smetnja da se Bakir Dautbašić imenuje za ministra prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH, iako je u zatvoru. Nije isključeno da bi to i učinili da svoju dosljednost nije pokazao Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, koji je suspendirao Dautbašića s mjesta tajnika toga Ministarstva, čime im je poremetio planove. Što drugo nego zaključiti da bi Dautbašić, po Izetbegovićevom stavu, rukovodio na daljinski Ministarstvom iz zatvorske ćelije.

Licemjerstvo je, inače, svojstveno bh političarima. Tako ovih dana Lidija Bradara, visoka HDZ-ova dužnosnica - predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH - izjavi, tko zna iz kojih interesa, a vjerojatno iz interesa reorganizacije Vlade FBiH, kako će, možete misliti, provesti od prije nekoliko godina presudu Ustavnog suda FBiH o neustavnosti dva federalna ministarstva - Ministarstva obrazovanja i Ministarstva kulture i sporta. Međutim, ni jednom se rječju nije dotaknula najsvježije presude Ustavnog suda FBiH o neustavnosti Uredbe po kojoj su smjenjeni bivši i postavljeni novi sazivi upravnih i nadzornih odbora u javnim poduzećima.

Što drugo nego još jedanput ukazati na neodgovorno ponašanje bh dužnosnika, koji se prema gomili propisa čiji su i oni kreatori ponašaju kao prema švedskom stolu, na način što se zalažu za provedbu samo onih koji su im po volji. Dokle?

Svjedoci smo činjenjice da je, nažalost, i dva desetljeća nakon uspostave mira stanje u BiH krajnje nestabilno i nepredvidivo. I poznati politički analitičari ne vide političke snage u BiH koje bi bile u stanju poboljšati političko-ekonomske prilike. U zabludi su bili i ostali oni koji misle da će to uraditi međunarodna zajednica. Nažalost, sve je interes, a u BiH je interesa i previše, i tko zna hoće li jednog dana, što još nije na vidiku, neke domaće političke snage biti u stanju pokrenuti reformske procese i ponuditi racionalno rješenje?

izvor: iskorak.ba