Špirićev stan u Beču kao Dodikova vila na Dedinju

Špirićev stan u Beču kao Dodikova vila na Dedinju

SIPA za petama

Nikola Špirić
Nikola Špirić

• Postoji vjerovatnoća da bi visoki funkcioner SNSD Nikola Špirić mogao odgovarati za pranje novca jer su istražioci SIPA završili provjeru povezanih transakcija sa računa banke iz BiH na račun jednog fizičkog lica u Austriji

Objavljeno: 15. feb 2016

Sipa je došla do saznanja, mada je prebacivanje trebalo da bude dobro osmišljena akcija, da je Špirić, dok je bio predsjedavajući Vijeća ministara, zamolio više osoba da prebace u više navrata iznose manje od 30.000 KM istoj osobi kako transakcije ne bi bile sumnjive.

"Finansijsko obavještajno odjeljenje SIPA je u vrijeme dok je on bio predsjednik Savjeta ministara zaprimilo izvještaj od jedne banke sa sjedištem u FBiH da je više lica uplatilo navedene iznose, što se smatra povezanim transakcijama i podliježe provjeri porijekla po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Među tim licima su bili i direktor jednog Fonda iz Republike Srpske, jedan bivši bankar koji je porodični prijatelj Špirića, uglavnom zvučna imena", kaže za Faktor izvor dobro upućen u istragu.

On napominje da se protiv Špirića vodi nekoliko istraga, ali da je to najbanalniji slučaj koji ga može koštati s obzirom da dobro balansira sa svima pošto mnoge partnere "drži u šaci", jer su radili na zajedničkim poduhvatima.

"Naravno nije riječ samo o kandidatima SNSD-a, jer kod njega novac nema stranačku pripadnost i spreman je za saradnju kada je novac u pitanju sa svima", tvrdi izvor Faktora.

Bivši predsjednik Savjeta ministara, kasnije i ministar finansija, Nikola Špirić, prijavio je kupovinu stana u Beču, a u imovinskom kartonu naveo je da je on vrijedan 400.000 KM.

Po saznanjima Faktora on je plaćen 397.100 eura i notaru je isplaćen 15. oktobra 2008. godine.

Samo dan ranije Špirić je u više navrata na svoje ime u Austriji prebacio ukupno 398.000 eura, navodi se u tekstu.

izvor: vijesti.ba-297872