Amnesty optužuje Rusiju za ratne zločine

Amnesty optužuje Rusiju za ratne zločine

NAJTEŽE OPTUŽBE DO SADA: Amnesty optužuje Rusiju za ratne zločine u Siriji!

Vladimir Putin :)
Vladimir Putin 🙂

• Rusija je u napadima u posljednja četiri mjeseca u Siriji bombardirala 27 škola i 27 zdravstvenih ustanova

Objavljeno: 22. feb 2016

Rusija je kriva za ratne zločine u Siriji, saopćeno je iz organizacije Amnesty International (AI).

Direktorica programa za odgovor na krize AI Tirana Hassan, za Sky News, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, govorila je o ruskim napadima u Siriji u proteklih nekoliko sedmica ciljanim na naselja civilnog stanovništva, spasilačke ekipe, škole, kao i bolnice i dodala da se ti napadi i dalje nastavljaju.

"Rusija je odgovorna za pojedine najstrašnije zločine počinjene u posljednjih nekoliko godina", rekla je Hassan, koja smatra da je bombardiranje u potpunosti ratni zločin, prenose agencije.

Rusija je u napadima u posljednja četiri mjeseca u Siriji bombardirala 27 škola i 27 zdravstvenih ustanova na područjima koja se nalaze pod kontrolom umjerene opozicije.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN) u napadima na četiri bolnice i školu u Siriji koji su se desili 15. februara, poginulo je najmanje 46 osoba, a više od 70 ih je bilo ranjeno.

Ranije je glasnogovornik Visokog komesarijata za ljudska prava UN-a (OHCHR) Rupert Colville prošle sedmice kazao kako su ovi napadi neprihvatljivi i da se mogu smatrati "ratnim zločinom".

Organizacija za zaštitu ljudskih prava (HRW) prošle sedmice je pozvala Rusiju i snage Assadovog režima da prestanu napadati bolnice i škole kao i mjesta na kojima se nalazi mnogo civila.

Krajem septembra 2015. godine ruski avioni počeli su sa bombardiranjem više sirijskih gradova.

Iako Rusija tvrdi da su mete njihovih napada položaji grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), često žrtve ovih napada bivaju sirijski civili.

Također, tokom ovih napada često bivaju uništeni vojni stožeri kao i centri za obuku sirijske opozicije koji se nalaze u Homsu, Hami, Idlibu i Halepu.

izvor: slobodna-bosna.ba-27662

 

George Soros: Putin je opasniji od ISIL

Soros: Putin veća pretnja po EU od ID i terorizma

• Režim ruskog predsednika Vladimira Putina koristi izbegličku krizu za destabilizaciju Evropske unije, piše u autorskom članku američki milijarder Džordž Soros

Objavljeno: 22. feb 2016

U članku koji prenosi slovenačko "Delo", Soros navodi da režimu Putina iduće godine, zbog dospeća velikog broja dugova i niskih cena energenata, preti bankrotstvo.

"Za Putinov režim je najdelotvorniji način da izbegne svoju propast to da se pobrine da pre njega propadne Evropska unija", navodi se u članku i dodaje da EU, koju pogađa više kriza, "puca po šavovima" i da u takvom stanju neće moći da održi ekonomske sankcije protiv Putina, uvedene zbog ruske aneksije Krima.

"Podeljena Evropa bi Putinu veoma koristila, jer bi iskoristio svoja poznanstva zasnovana na ekonomskim interesima i protiv evropske stranke, s kojima je brižno negovao odnose", navodi Soros, a prenosi Hina.

Kako navodi, Putinova Rusija predstavlja realnu pretnju EU, pa bi ona morala jedinstveno da nastupi protiv nje budući da zapravo Rusija i EU u sadašnjim odnosima vode "bitku s vremenom" ko će prvi da propadne.

Teško je razumeti zašto lideri EU i SAD veruju Putinu i njegovim rečima umesto da sude "po delima" jer se pokazalo da mu se ne može verovati, a napadi ID i terorističko delovanje njenih pripadnika "ne mogu se, bez obzira na svoju surovost, uporediti s pretnjom koja dolazi od Rusije", navodi se u članku.

Tu će opasnost biti teško pobediti, ali to je trka s vremenom i što svet pre postane svestan te opasnosti to bolje, navodi Soros.

Putin je dobar taktičar, ali loš strateg, pa je delovanjem u Siriji došao u konflikt s turskim predsednikom Erdoganom i tako naštetio interesima i Rusije i Turske.

Pogrešno je misliti da se on odlučio za intervenciju u Siriji kako bi povećao izbeglički talas u Evropu, ali kad je do toga došlo iskoristio je priliku, jer u izbegličkoj krizi "vidi način da ubrža raspad Evropske unije", navodi Soros.

"Kada je neka država ili savez država u smrtnoj opasnosti, onda je za lidere bolje da se s teškom realnošću uhvate u koštac, nego da jeignorišu. U borbi za svoj opstanak EU je prisiljena da nastupi protiv Putinove Rusije", navodi Soros.

izvor: b92.net-1099436