Kako je Fahrudin Radončić prao novac

Kako je Fahrudin Radončić prao novac

Fahrudin Radončić: Pranje novca gusinjskog nastavnika i montiranje zločina

Fahrudin Radončić Utemeljitelj
Fahrudin Radončić Utemeljitelj

Da je optuženik fahrudin radončić u kontinuitetu prao novac, manje-više poznato je javnosti. Radio je to na razne načine, a jedan od najlakših bio je kroz remitendu. Oni koji se bave novinarskim poslom, znaju šta znači pranje novca, ali kako bi pojasnili širem broju čitatelja dužni smo objaviti i detalje

Objavljeno: 11. mar 2016 | Šejla Jugo Turković

Naime, čak i novinari Avaza su posumnjali da se "nešto ne slaže" kada su primali polugodišnje izvještaje, odnosno koliki broj primjeraka dnevne ili sedmične novine je prodat za određeni mjesec.

Na primjer, urednicima je dostavljan izvještaj u kojem bi pisalo da je u junu 2008. godine prodato 120.000 primjeraka za taj mjesec. Naredne godine, kako bi urednici i novinari napravili paralelu o prodatim novinama, dobijali su izvještaj od prošle, ali i tekuće godine.

Tako bi se iznenada za juni mjesec 2008. godine, umjesto već izdatog izvještaja o prodatih 120.000 primjeraka, pojavila brojka od 190.000 primjeraka. Dakle, razlika između 120.000 i 190.000 je uredno oporezovana, ubačena u legalne tokove novca, a 70.000 neprodatih primjeraka je bivalo uskladišteno u kontejner u vlasništvu firme VIP 24, Almira Vrpčića, koji je i vršio distribuciju novinskih izdanja Avaza u inostranstvo.

Novac koji se na taj način oporezivao i ubacivao u legalne tokove pripadao je Naseru Keljimendiju, dok je Radončić, ovisno o iznosu, uzimao od 20 procenata pa više. Kontejner je bio veličine oko 50 kvadrata, krcat neprodatim Avazima.

Pomenuvši Radončiću ono što su primijetili svi koji su imali prilike vidjeti falsifikovane izvještaje, Radončić je naglo izdao naređenje Odjelu za plasman i distribuciju da se izvještaji prestanu dostavljati novinarima i urednicima!? No, već je bilo kasno, jer je svima bilo jasno da se radi o pranju novca.

Ono što nije jasno jeste zašto, odnosno kada će i hoće li Tužilaštvo Bih provjeravati ove činjenice, odnosno porijeklo Radončićeve imovine. Vjerujući da niko nije iznad zakona, nadamo se da će i ta "tačka" doći na dnevni red.

Mustafa Cerić
Mustafa Cerić

Vrpčić, inače suprug izvjesne Slovenke zaposlene u OHR, odakle je Radončić i dobijao važne informacije, za sebe je tvrdio da je bio prvi vozač bivšeg Reisa Mustafe ef. Cerića, kao i poznate "plavuše" - Mirsada Kebe.

Mirsad Kebo alias PERIKLE
Mirsad Kebo alias PERIKLE

Nepoznato je i odakle Almiru Vrpčiću u njegovom vlasništvu hotel "Vučko na Jahorini, kao i jahta u Zadru, stan u elitnom naselju Breka, te stan u Sloveniji, kao i nova firma Valuna. Očito da ga je pešterski zlikovac dobro nagradio za kontejner pun neprodatih novina.

Vrpčić je za potrebe Fahrudina Radončića nabavio i paint-ball puške (12 komada) koje su služile za Radončićevu prljavu predizbornu kampanju.

Naime, koristio ih je na način da su određene osobe (Vrpčić, Rastoder, Nuhanović, Salčin, Radončićev sin Irhad itd.) iz navedenih puški, koje su punjene ampulama sa crvenim tušem, u kasnim noćnim satima gađali plakate i bilborde Bakira Izetbegovića. To su radili ne samo na području Sarajeva, nego i na magistralnim putevima.

LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
LJUBIČANSTVENO: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Prizemno, mizerno, jadno da jadnije ne može biti. Tipična prljava igra gusinjskog zlikovca.

Napomene radi, Semir Rastoder, prijatelj Irhada Radončića, koji je većinu vremena provodio na 32. spratu Avazovog tornja, tj. u Irhadovom stanu, napravio je udes u kojem je smrtno stradala ženska osoba (bar zvanično tako glasi saopćenje). Međutim, sa njim u autu bio je i Irhad Radončić kojeg je odmah nakon pomenutog događaja Radončićev pratilac Amel Salčin izmjestio u Tivat, gdje je ostao sa njim deset dana.

Kobne večeri, 01. aprila 2014. godine Irhad i Rastoder vraćali su se iz hotela Radon Plaza, gdje su vrijeme provodili na bazenu. Žena je pregažena u samoj blizini Radon Plaze.

Naser Kelmendi (2014)
Naser Kelmendi (2014)

Poređenja radi, a bez namjere da bilo šta insinuiramo, prije nekoliko godina, vraćajući se iz Budve, Naser Keljimendi je pregazio ženu nasred puta. Prebačen je helikopterom za Sarajevo, a za ovo nedjelo krivnju je preuzeo njegov pratilac Džeko, koji je kasnije ubijen na Kosovu.

Dakle, postavlja se pitanje koje Radončić ne prestaje spominjati, a to je: šta je ovdje montaža ili politički motiviran proces. Ubistvo, pranje novca, prikrivanje zločina nema veze niti s montažom, a kamoli sa politički motiviranim procesom! O zločinima i montažama, ali stvarnim - gusinjskog nastavnika - čitaćete i u narednim tekstovima.

izvor: ugsm.ba-317