Mustafa Cerić savjetnik Fahrudina Radončića

Mustafa Cerić savjetnik Fahrudina Radončića

TAJNI IZVJEŠTAJ EUFORA: O Radončićevim vezama s Cerićem i islamistima

Mustafa Cerić i el-Fahru
Mustafa Cerić i el-Fahru

• U izvještaju se navodi da je jedan od urednika u Dnevnom avazu Tarik Lazović svojevremeno bio komentator u Saffu, ali i da u Avazu tekstove piše Fatmir Alispahić

Objavljeno: 11. mar 2016

Uredništvo portala "Slobodna Bosna" došlo je do zanimljivog izvještaja EUFOR-a iz 2010. godine, koji pokazuje kako su analitičari Vojne misije Evropske unije komentirali početak političkog angažmana Fahrudina Radončića i njegovu kandidaturu na predstojećim Općim izborima.

"Bosanski medijski mogul Fahrudin Radončić zvanično je ušao u politiku prije skoro godinu dana (u septembru 2009.), ali je bio njezin kreator u posljednjih petnaest godina. Bošnjački kandidati i stranke koje je podržavao njegov Dnevni avaz redovno su pobjeđivali na poslijeratnim općim i lokalnim izborima u BiH, a sada Avaz podržava Savez za bolju budućnost", piše u uvodu izvještaja.

BOJKOT AVAZA

Autori potom podsjećaju da Fahrudin Radončić, pored dnevnih novina, posjeduje i dva sedmičnika "Express" i "Azra", te da je u januaru 2009. lansirao politički magazin "Global", kako se navodi "u pokušaju da osvoji teritorij koji kontroliše "Slobodna Bosna", sarajevski sedmičnik blizak SDP-u i magazin "Dani", blizak lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću".

U izvještaju EUFOR-a se naglašava i da je Dnevni avaz najtiražnija dnevna novina među bošnjačkom populacijom u BiH.

"Odluka medijskog tajkuna da uđe u politiku razbjesnila je glavne bošnjačke partije SDA i Stranku za BiH, čiji lideri sada otvoreno bojkotuju Dnevni avaz i druge publikacije koje kontrolira Fahrudin Radončić.

Lider SDA Sulejman Tihić prvi je otvoreno pozvao na bojkot Avaza u aprilu 2010. i javno kazao da se ne treba vjerovati Dnevnom avazu i da članovi SDA neće davati intervjue i izjave za medije u Radončićevom vlasništvu", objašnjavaju autori izvještaja, uz opasku da se Haris Silajdžić, u to vrijeme čelnik Stranke za BiH, okrenuo novoj televiziji- TV1.

KLJUČNI SAVJETNIK MUSTAFA CERIĆ

Prema procjenama analitičara iz EUFOR-a, ključni saveznik Fahrudina Radončića prije šest godina bio je tadašnji reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

"Radončić se nada da će, uz pomoć Islamske zajednice u BiH, dobiti glasove muslimanskih vjernika. Stoga Avaz redovno izvještava o aktivnostima reisa Cerića, predstavljajući ga kao jedinog istinskog čuvara islamskih vrijednosti u Bosni".

Značajan medijski prostor, primjećuju analitičari, u to je vrijeme Avaz davao i Nedžadu Latiću, čija je zadaća bila da brani reisa Mustafu Cerića od "islamofobičnih sarajevskih medija"; Slobodne Bosne, Dana i Oslobođenja.

VEZE S ISLAMISTIMA

"Pored Fahrudina Radončića i njegovih medija, Mustafa Cerić uživa status heroja u vodećoj islamističkoj publikaciji Saff, koja se često opisuje kao glas bosanske vehabijske zajednice.

U svom septembarskom izdanju Saff veliča Radončića kao najvećeg filantropa u modernoj istoriji bosanskih muslimana, zbog njegove donacije novoj rezidenciji reisa Cerića", piše u izvještaju.

Također se navodi da je jedan od urednika u Dnevnom avazu Tarik Lazović svojevremeno bio komentator u Saffu, ali i da u Avazu tekstove piše Fatmir Alispahić, koji je također stalni saradnik Saffa.

"Izvještaji bosanske policije o akcijama borbe protiv islamskog terorizma u Dnevnom avazu su često minimizirani", zapazili su analitičari iz EUFOR-a.

izvor: slobodna-bosna.ba-28377