Boyle optužuje Bakira za izdaju

Francis Boyle optužuje Bakira Izetbegovića za izdaju

Francis Boyle
Francis Boyle

Bh. političari ovu tužbu nikada nisu smatrali ozbiljnom, barem otkako sam ja uklonjen sa mjesta advokata, u januaru 1994. godine

Francis Boyle, profesor međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois - borac za ljudske slobode i nekadašnji agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde - u ekskluzivnom razgovoru za N1 govorio je o tužbi BiH protiv Srbije i zbog čega ona nije uspjela

Objavljeno: 30. mar 2016

Boyle je kazao da se davno trebalo početi raditi na reviziji presude BiH protiv Srbije.

On je kazao da bh. vlasti na čelu sa Bakirom Izetbegovićem ništa od toga u posljednjih devet godina nisu uradili. To samo pokazuje da bh. vlasti ovu tužbu nikada nisu smatrali ozbiljnom, barem otkako sam ja izgubio mjesto advokata u januaru 1994. godine - kazao je Boyle za N1.

On je dodao da je neprihvatljivo to što je Bakir Izetbegović pozvao Vučića u Srebrenicu proteklog 11. jula nazvavši ovaj potez sramnim:

- Ne samo da je u Srebrenicu pozvao Vučića koji je, usput rečeno, radio za Šešelja, koji je bio neka vrsta Miloševićevog Himmlera, već su pred njim srebreničke žene dale nagradu Srebrenice Vučiću, a onda je čestitao i stisnuo Vučićevu ruku. To je sramota! To je neviđeno i neprihvatljivo. To bi bilo kao da Jevreji pozovu Himmlera u Aušvic da prvom čovjeku SS-a uruče nagradu za sav rad koji je napravio u Aušvicu - dodao je naš sagovornik.

Pomagač u činjenju djela genocida

Bakir Izetbegović
Upali svjetlo, Zaime!

- U suštini desilo se to da je Bakir postao ono što mi pravnici zovemo "pomagač u činjenju djela genocida", što je, naravno zabranjeno i kriminalno u članu 3. paragraf E, Konvencije o genocidu, koji tretira saučesništvo u genocidu. Tako da je jasno da Bakir radi skupa sa Vučićem i Srbijom. I naravno da bi to bio gubitak mog vremena da sarađujem sa Bakirom i Softićem. Softić je zapravo potpuno sabotirao moju tužbu. Tu tužbu sam ja dobio 1993. i to dva puta, a onda je preuzeo Softić i šta se desilo? Nismo imali ni suđenje u svjetskom sudu do 2006. tek trinaest godina kasnije. Ta je tužba sabotirana u potpunosti. Morao sam se vratiti u BiH više puta samo kako je ne bi skroz uništili i to je bila sabotaža. Sada, u posljednjih nekoliko dana saznajemo da Bakir i Softić nisu uradili apsolutno ništa - ni istraživanje ni istragu - kako bi se za ovih devet godina pripremila aplikacija da se ponovno uzme u obzir tužba - kazao je Boyle za N1.

Integralni intervju sa profesorom međunarodnog prava na američkom Univerzitetu Illinois, borcem za ljudske slobode i nekadašnjim agentom BiH pred Međunarodnim sudom pravde možete pogledati u videu:

Francis Boyle optužio Bakira Izetbegovića za izdaju

Objavljeno: 30. mart 2016, ba.n1info.com
Francis Boyle žestoko kritikovao Bakira Izetbegovića

izvor: ba.n1info.com-a88698

 

Prof. Francis A. Boyle o Bakiru Izetbegoviću

Prof. Francis A. BOYLE: PROUČIĆU PRESUDU KARADŽIĆU KAKO BIH MOGAO POMOĆI, ALI SURADNJA SA B. IZETBEGOVIĆEM I NJEGOVIM "PRAVNICIMA", NA ČELU SA SOFTIĆEM, NE DOLAZI U OBZIR!

Ibrahim Halilović
Ibrahim Halilović

• Eksklusivno: Razgovor sa prof. dr. međunarodnog prava Francis A. Boyleom, Illinois, USA, prvim zastupnikom Tužbe RBiH na Svjetskom sudu pravde protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid

Izvodi iz interviewa:

• Zbog njegovih u javnosti poznatih stavova oko sabotaže Tužbe i uloge svjetskih sila u genocidu, Boyla niko nije pitao za mišljenje nakon izricanja presude za genocid Karadžiću; povjerio se kako mu se jedan bosanski novinar izvinjavao što ne može obaviti razgovor s njim "jer mu je to zabranjeno"

• Boyle: Bilo bi to nepotrebno gubljenje vremena jer Bakir Izetbegović je sabotirao našu Tužbu po uputama Sulejmana Tihića i SDA

• Boyle: Moraću proučiti presudu Kardžiću kako bih - ako ništa drugo - sada mogao učiniti nešto više u ime 40.000 silovanih žena u Bosni, kako bih mogao nešto više učiniti za Majke Srebrenice i Podrinja, i sve bosanske žene i Bosanace

• Boyle: Činjenica je da je ovih devet godina Softić prespavao. On nije ništa učinio za devet godina koliko je imao da bi se pripremio za reviziju. On je morao pomno pratiti svako suđenje na Trbunalu i pažnjivo bilježiti svaki novi detalj u vezi sa ganocidom i sada aplikaciju za reviziju dodati novim detaljima iz presuda Karadžiću i Šešelju

• Boyle: Bosna i Hercgovine je od Dyatona do danas na aparatima za preživljavanje i u komi. USA jedva čeka da izvuče utikač sa aparata kako bi BiH jednom zauvijek nestala, a njena teritorije podijljena po dogovoru Miložević-Tuđman iz Karađorđeva iz marta 1991.

• Boyle: Sve što je na Svjetskom sudu pravde dobijeno, bile su sudske odluke koje sam ja već bio dobio 1993. Softić nije mogao ukinuti te odluke Suda koje su dio Presude po kojoj je RS, njena vojska i milicija odgovrne za genocid. Softić je sabotažom izbacio Crnu Goru iz sudskog procesa i tako je oslobodio odgovornosti. Toj tužbi podliježu i sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN. Clinton je već trebao biti u zatvoru. Cvijet Srebrenice kojim je Vučić zakićen na mjestu zočina kojeg poriče je besramna prodaja Bošnjaka i Bosne

Objavljeno: 29. mar 2016 | Ibrahim Halilović

Jutros (28. marta 2016.) sam razmijenio nekoliko poruka putem e-maila sa prof. Boyleom. Povod je bila izjava Bakira Izetbegovića u kojoj on tvrdi kako tim stručnjaka koji nas je zastupao na Svjetskom sudu po Tužbi protiv Srbije za genocid, razmatra Presudu Karadžiću za teške ratne zločine i genocid kako bi se utvrdilo postoje li novi elementi u toj presudi koji bi mogli biti osnova za reviziju Tužbe.

Također sam upoznao prof. Boyla sa preostalim dijelom izjave Bakira Izetbegovća u kojoj on ustvari negira ono što je prethodno rekao o mogućnosti obnove Tužbe. U tom dijelu izjave Bakir Izetbegović otkriva svoj pravi cilj: - on bi pravna pitanja oko genocida - riješio u kapitulanstkom političkom dogovoru sa Vučićem, kako bi Srbi popravili svoje odnose s Bošnjacima. On nas je već prodao Vučiću.

:: Izvršenje Bakirovog dogovora oko amnestije počinitelja genocida mora se spriječiti jer - nekažnjeni gencoid se ponavlja. Taj dogovor je put u nestanak Bošnjaka i RBiH. Stoga, počinitelji genocida moraju biti kažnjeni, ratna šteta namirena, a RS kao produkt genocida mora biti ukinuta.

Hvala za Vaše informacije u vezi sa izjavom Bakira Izetbegovića. Biću potpuno jasan! Ni pod kojim uvjetima ne dolazi u obzir bilo kakva moja suradnja sa Bakirom Izetbegovićem niti sa njegovim "pravnicima" na čelu sa Softićem - jer to bi bilo gubljenje vremena. Softić je namjerno sabotirao Tužbu koju sam već dobio još 1993. godine.

:: Znakovito je Vaše odsustvo sa komentarima u bosanskim medijima nakon presude Karadžiću za genocid. Da li je iko od bosanskih novinara tražio razgovor s Vama nakon izricanja presude Karadžiću?

Ne! Čak šta više, dobio sam izvinjenje u vezi s tim od jednog istaknutog novinara važne novinske kuće u Bosni. Taj novinar mi se izvinjavao zato što mu je zabranjeno obaviti razgovor sa mnom nakon presude Karadžiću. Očigledno je da se političarima ne sviđa moja kritika koju sam im više puta uputio i evo zabranjuju novinarima razgovor sa mnom. U takvim uvjetima, budući nepoželjan kao pravnik za Bakira Izetbegovića u obnovi Tužbe protv Srbije i Crne Gore, žao mi je, ne vidim da išta mogu učinti.

Ne sa Bakirom i ne sa Softćem.

Ponavljam - ni pod kojim okolnostima neću raditi sa Softićem i njegovim "timom". Oni su namjerno sabotirali tužbu koju sam već dobio 1993. Oni će je opet sabotirati.

Sakib Softić
Sakib Softić, agent Bosne i Hercegovine u procesu pred Međunarodnim sudom pravde

:: Nije li revizija trebala već biti pripremljena?

Činjenica je da je ovih devet godina Softić prespavao.

On nije ništa učinio za devet godina kako bi sada bio spreman za reviziju.

On je morao pomno pratiti svako suđenje na Trbunalu I pažnjivo bilježiti svaki novi detalj u vezi sa genocidom. Budući da nije - to dovoljno govori sve što trebate znati o njemu.

Aplikacija je trebala biti već spremna, trebalo je samo dodati ono što je novo.

Za reviziju je već trebalo da bude sve istraženo, i sada spremno. Bilo je toliko novih detalja u suđenjima na Tribunalu. To je sve trebalo pribilježiti i sortirati. Sve što treba da se uradi sada je da se prouči donesena presuda Karadžiću. Ali, ništa nije urađeno.

Softić i sada ćeka političku odluku Bakira Izetbegovića - mada ima mandat da radi svoj posao na reviziji Tužbe jer sudski proces nije okončan, a on je i sada šef advokatskog tima. Ne treba mu nikakva politička odluka, ali, on radi po diktatu politike. To je šokantna sramota!

Alija Izetbegović - Ejup Ganić
Alija Izetbegović - Ejup Ganić

Očigledno, oni koji su odlučivali nikada nisu bili ozbiljni sa Tužbom, pogotovo da bi je dobili. Ja sam zato i uklonjen kao advokat u januaru 1994. godine. Kasnije sam savjetovao SDA na njen zahtjev - oko Haysovog "aprilskog paketa" ustavnih promjena koji je vodio BiH u nestanak.

SDA je tada ignorirala moje primjedbe. Postupili su suprotno. Ali, dvojica zastupnika SDA u Parlamentu nisu poslušala Tihićevo naređenje da glasaju za - nego su glasali protiv, pa je taj pogubni paket pao. Tome su doprinijeli i mnogi drugi patrioti BiH.

:: Dok Bakir Izetbeović obmanjuje javnost o proučavanju presude Karadžiću za genocid u cilju obnavljanja Tužbe, on se čvrsto drži dogovora sa četničkim vojvodom Vučićem koji negira genocid kako bi Srbija bila amnestirana za genocid. Bakir Izetbegović je već izjavio da Presuda Karadžiću za genocid neće ništa promijeniti u Bosni. On je u ime svih Bošnjaka ranije tvrdio kako niko od Bošnjaka neće ukinuti RS. On je doveo Vučića u Srebrenicu na dvadesetu godišnjicu genocida - na mjesto gdje je genocid počinjen - a kojeg Vučić poriče. Čak je izmanipulirao majke i žene žrtava Srebrenice koje su Vučića okitile Cvijetom Srebrenice.

Nisam znao za to odlikovanje Vučiću dok mi danas niste rekli i poslali fotografiju. Vidio sam na TV kako narod goni Vučića po Memorijalnom centru u Potočarima. Ova nagrada Vučiću - fotografija koju ste mi poslali - govori sve što neko treba znati o Bakiru Izetbegoviću. Ovo sa Cvijetom Srebrenice kojim je zakićen Vučić - Bakirovom produženom rukom - je šokantna sramota.

Nisam znao za to dok mi niste kazali. To bi bilo isto kao da tražite od Jevreja iz Auschwitza da nagrade Himlera za sve što je SS tamo radio. Ne vidim svrhu da surađujem na bilo koji način sa Bakirom. On i njegovi "pravnici" su saboteri prava.

Velika je sramota da je Bakir Izetbegović preko ruku žena Srbrenice nagradio Vučića Cvijetom Srebrenice. Taj gest je nepoštivanje žrtava i to je velika sramota. To je besramna prodaja RBiH i svih Bosanaca genocidnoj Srbiji i Republici Srpskoj.

Ibrahim Halilović
Ibrahim Halilović

:: Kad smo već kod Srebrenice, da spomenem i 20. godišnjicu obilježavanja genocida. Da li Vas je iko zvao na komemoraciju u Potočarima?

Naravno da ne!

Na desetu godišnjicu genocida, bio sam na protestu, nosio zastavu sa ljiljanima i mahao tom državnom zastavom RBiH u Memorijalnom centru u Potočarima sa Ibranom Mustafićem. Ibran Mustafić i ja smo tim protestom poremetili čitav oficijelni program. Time smo razotkrili lažna suosjećanja političara sa žrtvama. Zbog toga me političari ne vole. Zato me i nisu ljetos zvali.

:: U Srebrenici su ovog ljeta pored nagrađenog Vučića - negatora genocida - bili i političari koji su direktni krivci za počinjeni genocid i navikavanje žrtve na rezultate genocida. Bio je i Clinton. U nekolko mojih napisa sam tvrdio da bi on morao biti u zatvoru jer je suučesnik u genocidu.

Podsjetiću Vas na jednu moju izjavu koju sam dao nakon što sam saznao da je na obilježavanje godišnjice genocida pozvan bivši predsjednik USA Bill Clinton - citat:

Upravo sam pročitao izvještaj da će Bill Clinton biti u Potočarima kako bi prolio nešto krokodilskih suze za godišnjicu genocida u Srebrenici. Kakva sramota. Kao što svi znaju, Clinton je donio konačnu odluku da žrtvuje Srebrenicu i Žepu i Goražde. Nakon toga, Holbrooke je mogao voditi pregovore sa Miloševićem i izboriti se za crtanje karata u Daytonu gdje su nagrađeni počinitelji genocida.

U jednom interviewu koji sam dao 23. juna 1995. godine, u vrijeme kada sam radio sve što je u ljudskoj moći bilo da spriječim predstojeći genocidni masakr u Srebrenic, napisao sam:

Clinton treba da sjedi u zatvoru u Haagu, a ne da skrnavi Potočare.

Ova izjava je cirkulirala na mojoj mailing listi. Naravno da su znali za moj stav prema Clintonu i nisu me pozvali ljetos.

:: Vi tvrdite kako svaki političar u svijetu može biti suđen za nesprečavanje genocida i njegovo kažnjavanje - kada je riječ o genocidu u Bosni. To se naravno odnosi i na domaće političare, sada i na Bakira Izetbegovića. Jesam li u pravu?

Neke od stalnih članica Vijeća sigurnosti mogu biti tužene - a bosanski narod i vlada moraju i danas biti svjesni da se to može uraditi - zbog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida i rasne diskriminacije - Konvencije o apartheidu.

Nemam problema s tim da budu tuženi svi oni koji nisu poštivali te konvencije. Siguran sam u usvajanje tih tužbi. Ali ne dolazi u obzir bilo kakav posao sa Bakirom Izetbegovićem i njegovim "pravnicima" na čelu sa Softićem.

:: Očigledno je da je Zapadna civilizacija pala na ispitu kada je u pitanju Bosna, a pali su i oni koji su u Bosni odlučivali o sudskom kažnjavanju paradržave RS, te Srbije i Crne Gore, za genocid. Nedvojbeno je da je pao i Bakir Izetbegović.

Došli smo već do istorijskog doba sada, gdje je Zapad oličen u Evropi i SAD-u, dokazao svoju moralni stečaj - kasnije potpuni i ukupan moralni bankrot, u početku u Bosni i zatim u Ruandi.

Zapad je izgubio moralno pravo na vodstvo koje je možda imao u smislu posvećenosti principima kao što su ljudska prava, demokracija i vladavina prava. Sve su to potkopali i uništili u Bosni.

:: Na "Zapadu ništa novo"! Ni danas, kao što nije ništa novo ni u odnosu bošnjačkih političara prema kažnjavanju počinilaca genocida, Tihića, Cerića, Bakira Izetbegovića i ostalih. Umjesto prava na sceni je kapitulanstki dogovor sa počiniteljima genocida i stalno obmanjivanje javnosti.

Nikakav angažman sa Bakirom Izetbegovićem i njegovom "pravnim timom" ne dolazi u obzir. To bi bilo nepotrebno gubljenje vremena. Morao bih imati potpuno odriješene ruke u slučaju da se prihvatim tog posla kojeg bih sa uspjehom okončao i za žrtve i za Bosnu - pobjedom pravde. To bi bila garancija da se genocid neće ponoviti.

:: Dok vodimo ovu prepisku, puštena je na slobodu i Florence Hartman.

To je još jedna sramota za njih da su je strpali u zatvor. Ona je javni zviždač njihovim prljavim rabotama.

:: Oko Bosne su stalno u igri prljavi poslovi velikih sila i balkanskih igrača.

Zahvaljujući kasapinu Balkana Holbrooku, nakon Dejtona, BiH je jedva ostala živa kao država. Stavljena je tada na međunarodne aparate za hitno održavanje na životu, gdje se i danas nalazi u stanju kome. Od tada, velike sile, uključujući i Sjedinjene Države, su crtale, planirale i nastojale sve vreme da povuku utikač kako bi državnost BiH, suprotno međunarodnom pravu, eliminirali jednom i za sva vremena.

Holbrookov genocidni Daytonski ustav nije ništa više nego smokvin list za kompletnu dezintegraciju BiH kao države koja je utemeljena na međunarodnom pravu. Krajnji cilj je komadanje njene teritorije i prisvajanje od strane Hrvatske i Srbije - kako su planirali i dogovorili Tuđman i Milošević u Karađorđevu u martu 1991. godine.

:: Zato Miro Lazović predlaže gradskoj upravi da podigne spomenik Holborooke u sred Sarajeva?

Nije iznenađenje da ta ideja dolazi od Lazovića.

Miro Lazović
Miro LaŽović

:: Dok vodimo ovu prepisku događaji se redaju kao na tekućoj traci, pa da Vas informiram i o tome kako je poglavar Pravoslavne Crkve Crne Gore mitroplit Mihajlo danas izjavio kako bi u u školama u Srbiji trebalo da se uči o genocidu u Bosni. Mitropilit je rekao - "Namjere Srbije, SPC i SANU kao nosilaca velikosrpskog projekta nisu samo osvajačke, već i genocidne. U njihovoj srži i krajnjoj poruci i cilju, odnosno namjeri nije samo okupacija naroda i zemalja regiona, već i njihova denacionalizacija, kao u doba cara Dušana.

Tužbu koju sam u ime RBiH podnio protiv Srbije i Crne Gore Sakib Softć je sabotirao tako što je u sudskom procesu amnestirao Crnu Goru. Ona je izostavljena iz presude. To je sabotaža. To je još jedan veliki razlog da nikada sa Softićem ne bih radio.

Bakir nikad nije bio moj klijent tako da sam i dalje slobodan da ga kritikujum kako želim - ali ne i njegova oca - neka počiva u miru.

:: Uvjeren sam da i na osnovu onog što ste dobili na Svjetskom sudu pravde da možemo ukinuti RS i vratiti Ustav RBH. Siguran sam da razmjenu ovih pisama ne bi ni obavili, da ne mislite da postoje realne šanse za reviziju Tužbe protiv Srbije i Crne Gore na osnovu novih elementa koji su objelodanjeni nakon Karadžićeve presude za genocid. Uvjeren sam da biste Vi, prof. Boyle, prihvatili taj posao, pod uvjetom da se u proces ne petljaju političari i njihovi korumpirani nadri-pravnci, jer tada bi taj proces bio izgubljen. Žrtve tri konvencije - genocida, rasne diskrimnacije (apartheida) i urbicida - bi morale naći načina da Vi preuzmete u svoje ruke reviziju Tužbe i spor na Svjetskom sudu uz svu potrebnu pomoć građana.

Naravno, moraću temeljito proučiti presudu Kardžiću kako bih - ako ništa drugo - sada mogao učiniti nešto više u ime 40.000 silovanih žena u Bosni, kako bih mogao nešto više učiniti za Majke Srebrenice i Podrinja, i sve bosanske žene i Bosanace. Zahvaljum vam!

izvor: ihalilovic.wordpress.com