Rješenje za Mostar omogućava klicu novog rata na prostoru FBiH

Rješenje za Mostar omogućava klicu novog rata na prostoru FBiH

Enver Kazaz
Enver Kazaz

• Rješenje koje SDA predlaže za Mostar je rješenje koje Bošnjake vozi u nepravednost teritorijalne podjele i takvo rješenje omogućuje klicu novog rata na prostoru BiH, precizno na prostoru FBiH. Ta maloumna politika je puno gora nego što možemo misliti u ovom trenutku, upozorio je u Dnevniku TV1 profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz

Objavljeno: 02. apr 2016

"Način na koji Izetbegovićeva SDA isključuje Srbe iz pregovora o Mostaru i način na koji ona getoizira Bošnjake, pokazuje ne samo nedostatak političke vizije, nego i političku glupost. Kada kažem politička glupost, onda pod tim podrazumijevam sljedeće: svaka teritorijalna podjela u FBiH omogućuje potpuno podržavljenje RS. Nadalje, otvaranje političkog sukoba između Bošnjaka i Hrvata podrazumijeva krizu Vašingtonskog sporazuma i dugotrajno nestabilnu BiH".

Osim nedostatka političke vizije, Kazaz je konstatovao kako ni lider HDZ BiH Dragan Čović ni predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne znaju ozbiljno misliti o budućnosti.

Podsjetio je da je prije nekoliko godina skupina intelektualaca, u organizaciji franjevačkog Instituta za mir, napravila veliki naučni skup o mogućim rješenjima hrvatsko - bošnjačkog pitanja u FBiH. Tamo je postignuta opšta saglasnost da se namjesto teritorijalne podjele FBiH ravnopravnost i to ne samo hrvatsko - bošnjačka, ostvaruje u vertikali institucija sistema.

"Svako ko misli strategijski o budućnosti BiH, zna da sa ratne logike teritorije mora preći na logiku institucije po vertikali sistema. Iz perspektive budućnosti, institucionalna ravnopravnost u FBiH i institucionalna ravnopravnost u Mostaru su garant stabilnosti BiH" - kazao je Kazaz.

Published on Apr 2, 2016

Komentarišući navode o mogućnosti revizije tužbe BiH protiv Srbije, te očigledne tenzije i prepucavanja na relaciji Bakir Izetbegović - Aleksandar Vučić, Kazaz je istakao kako se radi o tipičnim nacionalističkim politikama.

"Pri tome, Bakir Izetbegović je zaista nesnađen političar. Rekao bih da je u ovom trenutku on jedna od najvećih političkih štetočina u BiH. On izlazi u javni prostor nakon Karadžićeve presude i govori o obnovi postupka, pri čemu mu onda agent Boyle odgovara da ne želi da sarađuje sa njim i da bi to bio čist gubitak vremena i nabacuje loptu Vučiću i jača njegov nacionalizam. Izetbegović je nakon izvinjenja u Srebrenici i nakon cijele one lakrdije koja je tamo načinjena, išao u Beograd, klanjao se Vučiću i sada šalje nekakve poruke o potrebi za pravdom. Rekao bih da on nema političku viziju" - prokomentarisao je Kazaz.

Na drugoj strani, je premijer Srbije Aleksandar Vučić, kojeg Kazaz smatra pragmatičnim političarem.

"On je uspješan nacionalist, za razliku od Izetbegovića koji je, rekao bih, gubitnički nacionalist. Izetbegović nema ustavne mogućnosti da pokrene reviziju presude protiv Srbije i onda je to govor za uži krug ljudi, odnosno za partijsku elitu, odnosno za rigidne birače koji biraju takvog političara. Vučić to koristi za unutrašnje potrebe, za predizbornu kampanju i Izetbegović u takvoj utakmici gubi" - istakao je Kazaz.

Vučićevo i Izetbegovićevo reteriranje, pa kasnije tobože mirenje, dodao je, samo pokazuje koliko su i jedan i drugi zapravo licemjerni.

"Kada smo u konačnici sabrali učinke Izetbegovićeve politike po Bošnjake, mogli bismo reći da je najveći gubiak njegove politike gubitak simboličkog kapitala u Srebrenici i onaj skandal sa izvinjenjem Vučiću. Ovo sada je pokušaj da se povrati taj simbolički kapital. međutim, kada se on jednom izgubi, stvar je nepovratna" - zaključio je Kazaz.

izvor: vijesti.ba-304161